середа, 20 травня 2009 18:18

Олег Янковський помер від раку

Автор: фото: ІТАР-ТАРС
  Актор Олег Янковський із дружиною Людмилою Зоріною йдуть на збір трупи Московського театру ”Ленком” 9 вересня 2007 року. У лівій руці несе люльку, курити яку не переставав до останніх днів
Актор Олег Янковський із дружиною Людмилою Зоріною йдуть на збір трупи Московського театру ”Ленком” 9 вересня 2007 року. У лівій руці несе люльку, курити яку не переставав до останніх днів

На 66-му році життя в московській приватній клініці помер актор Олег Янковський. Серце зупинилося вчора о 6.30. Його поховають на так званій "алеї акторів" поруч із Михайлом Ульяновим і Кларою Лучко на Новодівичому цвинтарі російської столиці в п"ятницю.

На початку року в Олега Івановича виявили рак підшлункової залози. Хвороба була запущена. У клініці німецького міста Ессен актор проходив курс хіміотерапії. Наприкінці квітня його у вкрай важкому стані забрали в лікарню зі сцени театру "Ленком" — відкрилася внутрішня кровотеча. За два тижні Янковського виписали. Але почувався він погано.

— Олег відчайдушно чіплявся за життя, боровся з усіх сил, — каже художній керівник "Ленкому" Марк Захаров, 75 років. — Він усіх нас надихав на оптимізм. Я бачився з Олегом незадовго до його смерті. Ніякого похоронного настрою в нього не було. Зазвичай, люди відчувають наближення смерті, складають заповіти. Але це не у випадку із Янковським. Він хотів жити.

18 лютого Олег Янковський востаннє вийшов на сцену "Ленкому" у виставі "Весілля".

— Как жаль уходить-то от вас. А я к следующему году новый мундир себе справлю. Только вы ждать-то не станете. Жаль-жаль. Прощайте, — сказав словами свого героя Жевакіна і пішов зі сцени. Глядачі плакали.

23 лютого актор відзначив 65-річчя. До ювілею президент Росії Дмитро Медведєв нагородив його почесним орденом "За заслуги перед Вітчизною" другого ступеня.

Олег Янковський народився в Казахстані, у місті Джезказган. Його батько Іван Павлович походив із польських дворян, був репресований. Мати Марина Іванівна працювала бухгалтером, сама виховувала трьох синів. Родина бідувала. Хлопці ходили в обносках, жили в 14-метровій кімнатці.

13-річним Олег переїхав до Москви. Його забрав старший на 12 років брат Ростислав, який учився на актора. Він і вивів Олега на сцену — замінити актрису, яка грала епізодичну роль хлопчика у виставі "Барабанщиця".

Янковський збирався стати стоматологом. Побачив оголошення про прийом до театрального училища.

— Янковський? А вас уже прийняли, — почув, коли подав туди документи. Виявилося, що іспити потайки склав його брат Микола, старший на п"ять років. Своїм місцем в училищі він поступився Олегові.

На другому курсі Янковський одружився з третьокурсницею Людмилою Зоріною.

— Вона була примітною — красивою, рудою і надзвичайно талановитою, — розповідав Олег Іванович. — А мати вчила мене і братів: "Якщо вирішив одружуватися — то це вже на все життя".

Олег відчайдушно чіплявся за життя, боровся з усіх сил

Зоріна працювала в Саратовському муздрамтеатрі, була популярною. Однак заради чоловіка відмовилася від кар"єри. Відтоді стала супроводжувати Янковського на зйомках і репетиціях.

Поворотом у кар"єрі Олега Янковського стала зустріч 1968-го із режисером Володимиром Басовим, який тоді збирався знімати фільм "Щит і меч". Басов побачив Янковського в ресторані за сусіднім столом. Відразу сказав дружині, що той ідеально підійшов би на роль Генріха Шварцкопфа.

— Але спробуй знайди артиста з таким розумним обличчям, — додав. — Мабуть, він якийсь фізик чи філолог.

Їх познайомили асистенти Басова. Після фільму "Щит і меч" Янковський став популярним. Із кінця 1970-х він багато знімався. Найвідоміші стрічки артиста — "Той самий Мюнхґаузен", "Дім, який збудував Свіфт", "Звичайне диво". Загалом за 40 років кінокар"єри Янковський знявся в 73 картинах. Цього року зіграв у фільмі "Іван Грозний і митрополит Філіп", а 2008-го — у "Стилягах".

— Він був надзвичайно фотогенічним. Наче кішка, — каже Марк Захаров. — Як його не знімай — у темряві, при світлі, зліва, справа — все одно він був надзвичайно виразний. Але обличчя беріг, не знімався аби де.

У "Ленкомі" Янковський працював із 1973-го.

— Я ніколи не мріяв про якусь конкретну роль, — зізнався актор. — Який сенс мріяти? Із самого початку нас по життю ведуть. Треба відчувати це. І щодня дякувати долі за те, що ти живеш.

Син Олега Янковського, 40-річний Філіп — теж режисер. У нього двоє дітей — 14-річний Іван та 10-річна Єлизавета.

Зараз ви читаєте новину «Олег Янковський помер від раку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути