Ексклюзиви
вівторок, 15 грудня 2015 06:40

"Нові поліцейські виконували накази мента, який душив мене і доламував руку"

Автор: ФОТО: ТАРАС ПОДОЛЯН
  Богдан Тицький носить на нозі електронний браслет. На цей пристрій будь-коли може зателефонувати слідчий. Чоловіка звинувачують у масових заворушеннях під Верховною Радою 31 серпня
Богдан Тицький носить на нозі електронний браслет. На цей пристрій будь-коли може зателефонувати слідчий. Чоловіка звинувачують у масових заворушеннях під Верховною Радою 31 серпня

— Це частина мого електрон­ного браслета. Вона відслідковує місце перебування. Тут стоїть сім-картка. Слідчий може подзвонити мені. Браслет ношу на нозі. Якщо десь забуду прибор до нього, мене знову посадять, — доброволець батальйону ОУН 26-річний Богдан Тицький показує пристрій, подібний до мобільного телефона. 25 листопада чоловіка випустили з Лук'янівського СІЗО під домашній арешт. Затримали 31 серпня після сутичок під Верховною Радою. Тоді внаслідок вибуху гранати загинули четверо нац­гвардійців. Богдана звинувачують у масових заворушеннях, що призвели до тяжких наслідків. Можуть ув'язнити на термін від восьми до 15 років.

Із Богданом Тицьким зустрічаємося в ресторані неподалік столичної станції метро Театральна. За годину має бути в Печерському суді на засіданні у справі Андрія Медведька, якого звинувачують у вбивстві журналіста Олеся Бузини.

Як усе відбувалося під Верховною Радою?

— Прийшов туди як громадянин, якого не влаштовували зміни до Конституції. Я воював у Пісках. Тому не можу погодитися з особливим статусом Донбасу. Коли Рада проголосувала за зміни, люди обурилися. Не думаю, що хтось планував сутички. Таке обурення неможливо спланувати.

Участі в заворушеннях не брав. Після акції зайшов до Будинку офіцерів випити кави. Влетіли міліціонери з автоматами, точніше — колишні "беркутівці", почали пакувати всіх. Один ударив мене прикладом по руці. Пізніше виявилося, що маю складний перелом зі зміщенням уламків.

Повезли до Печерського райвідділку міліції. В машині патрульних мене били. Попереду сиділи нові поліцейські, ніяк не реагували. Навіть виконували накази мента, який душив мене і доламував руку. У відділку забрали телефон, документи. Не дозволили зв'язатися з рідними й адвокатом. Рука набрякла, сильно боліла. Вимагав медичної допомоги. На це не було жодної реакції.

Мене затримали о 14.00, а тільки об 23.00 до мене з боєм пробилися адвокат і депутати. Тоді приїхала й швидка допомога. У лікарні сказали, якби ще трохи зволікали з допомогою, могли б ампутувати руку. Пішла інфекція.

Під тиском міліції лікар відмовив у госпіталізації. Мене відвезли в ізолятор тимчасового тримання. Там через біль три доби не міг заснути. Коли суд приймав рішення про запобіжний захід, знепритомнів. Пролежав близько двох годин у клітці. Ніхто не підійшов, медичної допомоги не було. Увесь цей час тривало судове засідання. Людей вигнали із зали. Коли очуняв, суддя виніс постанову про арешт. Пізніше на суді прокуратура показала відео. Воно мало довести мою провину. Але навіть судді не побачили мене в сутичках. Доказів немає жодних.

У яких умовах вас утримували?

— Під тиском громадськості мене таки поклали в лікарню. Там під конвоєм пробув два місяці. Не завершивши лікування, виписали. Рука досі не працює.

Останній місяць провів у Лук'янівському СІЗО. Мене поклали в медичну частину ізолятора. На умови не скаржитимуся. Продукти й медикаменти передавали побратими. Пройти повноцінне лікування і реабілітацію в умовах СІЗО неможливо.

Добре, що був телевізор. Стежив за новинами. У камері нас було четверо. Дуже багато людей сидять незаконно через очевидні процесуальні порушення. Засідання проводять без підозрюваних, відхиляють обґрунтовані клопотання адвокатів.

Коли можуть оголосити вирок у справі?

— Слідство триватиме до березня. Після того справу передадуть до суду. Її можуть розглядати роками. Все залежить від підтримки громадськості. Я ніколи не приховував ­своєї позиції. Боровся з режимом Януковича. Коли мене під Радою затримали колишні "беркутівці", казали: "За Майдан будешь отвечать". Вони дуже злі на майданівців і прагнуть помсти. Так само й судді. Користуються можливістю, щоб закривати людей, які непідконтрольні їм.

Революція продовжується. Недавно одночасно відбувалися два суди. По Єфремову (колишній голова фракції Партії регіонів. — "ГПУ") і по активістах Лесю Черняку та Григорію Гульвіченку. Хлопців посадили в березні нібито за вбивство працівників міліції. Доказів немає. Суддя відхилив клопотання прокуратури про обрання запобіжного заходу Єфремову. "Регіонал" гуляє собі далі. Водночас у Подільському суді прокуратура так само в усній формі подає клопотання щодо продовження запобіжного заходу Черняку й Гульвіченку. І суддя його задовольняє.

За катування й убивства на майдані нікого не покарали. А майданівці сидять.

Зараз ви читаєте новину «"Нові поліцейські виконували накази мента, який душив мене і доламував руку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути