пʼятниця, 17 червня 2011 05:15

Німецького художника вилікували компресами із сала

14 червня на просп. Свободи, 6 у Львові відкрили єдиний у світі музей сучасного мистецтва "Сало". Вхід — 40 грн. У ціну входить дегустація різних сортів сала. Із 18.00 можна повечеряти в арт-ресторані.

— Чи то я дурна, чи то мистецтво таке дивне. Не знаю, як таке і показувати можна, — шепоче Ольга Школик, 25 років, своїй подрузі. Жінки працюють у банку неподалік, прибігли під час обідньої перерви. Розглядають роботу львівського митця Юрія Соколова "Крісло Бойса". На дерев'яному старому стільці лежить трикутний шмат сала. У нього автор уткнув довгий термометр.

— Ви не повірите, але оригінал цієї репродукції, робота німця Йозефа Бойса в дюссельдорфському музеї коштує мільйон євро, — говорить екскурсовод 40-річний Ігор Лильо. — Кажуть, що під час війни Бойс потрапив важкопораненим у Крим, його вилікувала місцева родина компресами із сала. І він увіковічив цей продукт у мистецтві.

Метрове "Серце з сала" пульсує. Біля нього система вимірює швидкість ударів. Роботу занесли до української Книги рекордів як найбільше у світі серце з сала.

На полицях стоять ніс Гоголя із сала, рука Будди, губи та груди Мерилін Монро, вухо Ван-Гога. На стіні висить шарж на полотно Іллі Рєпіна "Іван Грозний убиває свого сина". Цар говорить: "Я же просил тебя, сынок, не есть мое сало".

— Сало — це бренд. Дивно, що раніше ніхто не додумався такого зробити, — каже арт-директор музею Борис Бергер.

Компанія молодих людей замовляє найдорожчу страву — "Прутень Давида" за 200 грн. Це сало у формі чоловічого члена завдовжки 25 см. Усередині — вареники з м'ясом, мариновані огірки, помідори і капуста. На підносі біля страви — двоє запечених у тісті яєць.

— Сфотографуйте мене біля цього чуда, — просить 24-річна Яна Чепіль сусіда по столику.

Доки фотографується, продукт розтає і переламується надвоє. Його швидко розрізають на шматки і кладуть на тарілки.

— Ніколи не їв холодні вареники з м'ясом, тільки гарячі зі шкварками, — каже Андрій Бабенко, 25 років. — Я розумію, що якби нафарширувати того прутня гарячим, він би поплив. Але ліпше би смакувало. Смалець із прутня ми намазали на чорний хліб. Звичайне перемелене сало із сіллю, навіть без часнику.

Зараз ви читаєте новину «Німецького художника вилікували компресами із сала». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути