середа, 23 червня 2010 00:00

Німецьких підлітків привезли на перевиховання в село

Автор: фото: Наталія ВІСИЧ
  Після роботи  німецькі школярі обідають у селі Баранівка Шишацького району на Полтавщині. Ліворуч 18-річний Массе їсть макарони з кетчупом. За ним сидять старші в групі 19-річні Сара та Франческа. Останній подобаються пиріжки. На задньому плані турок Тамм
Після роботи німецькі школярі обідають у селі Баранівка Шишацького району на Полтавщині. Ліворуч 18-річний Массе їсть макарони з кетчупом. За ним сидять старші в групі 19-річні Сара та Франческа. Останній подобаються пиріжки. На задньому плані турок Тамм

Шестеро німецьких підлітків, які погано вчилися у школі й мали проблеми з дисципліною, тиждень пробули у селі Баранівка Шишацького району на Полтавщині.

— Баранівку вибрали через те, що німецькі окупаційні війська спалювали її двічі. Перший раз, коли мстилися партизанам за спалені документи і розгромлений штаб. Удруге — 1943-го, як відступали,— розповідає організатор приїзду 49-річний Ґеорґ Мюллер. Він майстер із виробничого навчання, вчить підлітків будівельної справи. — Так німецькі соціальні служби хочуть убезпечити молодь від впливу ультраправих угруповань, популярних у Німеччині.

Іноземні школярі з шістьома учнями Яреськівського профтехучилища прокладають доріжку до пам"ятника "Нескореній Баранівці". Укопують бордюри, вирівнюють ґрунт, аби потім засипати його гравієм.

Двоє німецьких школярів працюють у купальниках і панамках. Решта одягнені в будівельні комбінезони й високі армійські черевики з металевими носаками.

— Коли вилітали на Київ, у Німеччині було 20 градусів. Ішов дощ. Як приземлилися в "Борисполі", було плюс 35, — каже російською 18-річний Алекс Мазенко. Його батько українець. 10 років тому родина емігрувала до Німеччини з Казахстану. — Я-то знаю, що таке спека. А от подруга Сара зомліла, доки до Києва добралися.

Алекс показує криваві мозолі на долонях.

— Перчатки не допомагають. Руки поздирав до крові. Українці працюють у тапочках і кросівках, але ще нічого не поранили.

Німецькою делегацією опікується колишній голова Шишацької райдержадміністрації Микола Островерхий, 50 років. Із дружиною Марією несе школярам обід. 18-річна Франческа, побачивши їх, підстрибує і вигукує "Ессен! Ням-ням!" Массе допомагає подружжю нести каструлю з борщем. Викрикує "Порщ! Порщ принесли! Ходіть обідати". Дівчата кривляться.

Українське пиво міцніше за німецьке. І у 2,5 раза дешевше

— Спробуйте хоч по ложці, — припрошує Микола Іванович. — Ви такого борщу ще не їли. Це пісний із квасолею і рибою.

18-річний турок Таммер перепитує, з яким м"ясом борщ, бо не їсть свинини через віру. Коли дізнається, що там риба, бере тарілку і йде в холодок. Німецькі підлітки обідають на простирадлі під деревами, українські — стоячи біля столу.

— Німці такого не їдять. Зранку в Німеччині всі наминають бутерброди, в обід щось тепленьке, а ввечері — знов бутерброди. Перепробували тут у магазині все пиво, — говорить Алекс. — Воно у 2,5 раза дешевше, ніж у нас. Українське пиво міцніше за німецьке. П"ємо "Бекс", бо воно найлегше.

Діти налягають на макарони, поливають їх кетчупом.

— Ми їмо усе домашнє, свіже, молоко, м"ясо. А вони ж привчені до того фаст-фуду. А зранку взагалі — кава і сигарета, — бідкається Микола Островерхий. — Фанту як побачили, зраділи, наче мамі рідній. Таммер привіз із Німеччини дві пачки печива. Боявся, що тут не годуватимуть.

Після роботи підлітки ходять купатися у Пслі, гуляють селом.

— Їх дуже дивують наші ціни. — говорить 16-річний Антон Швець із Яреськівського ПТУ. — Сара зайшла в магазин купувати сигарети. Продавщиця, мабуть, була спантеличена і на гривню продала їй дві пачки. Сара повернулася і доплатила. Їздили грати у футбол, у маршрутці Франческа запхала м"яча за футболку, а ми їй — Вєрка Сердючка. Та почала сміятися і кивати: "Йа-йа!"

Зараз ви читаєте новину «Німецьких підлітків привезли на перевиховання в село». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути