четвер, 19 квітня 2012 00:00

Неллі Ісупова пішла від чоловіка в 63 роки

У квітні 20 скульптур київської керамістки 73-річної Неллі Ісупової покажуть у Парижі. Майстерня художниці розташована на останньому поверсі 10-поверхівки біля столичного стадіону "Олімпійський".

У квартирі стелі заввишки близько 4 м. Скрізь розставлені роботи художниці й живі квіти. На півкімнати добудований другий поверх. Там — диван і шафа з книжками. На відкритій терасі площею 12 кв. м росте виноград, яблуня й дві осики. Висить годівниця для птахів.

Поверх чорного сарафану художниця вдягає фартух із візерунком шахівниці й дістає з-під робочого столу ящик із глиною.

— Фартух за гривню на секонд-хенді купила. Люблю секонд-хенди й комісійні магазини, — каже, визираючи у вікно. — Два дні тому нарешті шпаки прилетіли. Дуже чекала на них. Значить, прийшла весна.

Неллі Ісупова народилася в російському місті Ставрополь. У 17 років вступила до Одеського художнього училища, відтоді живе в Україні.

— Мій батько був військовий, полковник МВС у Ставрополі, коли Горбачов був там секретарем райкому партії. Пам'ятаю, як у гості до нього ходили сім'єю. Мене тоді дуже дивувала велика пляма на його голові.

Тато мистецтвом не цікавився, був справжнім комуністом. Мама трошки вчилася в художньому училищі. Коли почалася війна, їй довелось перевчитися на акушерку. Вона весь час малювала й вирощувала квіти. Була відома квітникарка в Радянському Союзі. Дуже хотіла, щоб я і два моїх брати стали художниками. Але тоді вважали, що чоловік-художник — це якось дивно. Брати хіміками стали.

Неллі Миколаївна була заміжня за графіком Володимиром Ісуповим.

— Після художнього училища, де ми з Володьою познайомилися, він пішов у армію. У мене дитина тільки народилася, одна її доглядаю, на нього чекаю, — розкачує глину й ножем вирізає з неї шматки у формі трапеції. — Після армії надумав учитися в інституті. Мене в Одесі залишали працювати. Щоб не розлучатися з ним, влаштувалася на Васильківський завод, ближче до Києва. Місця художника там не було, то виконувала технічну роботу. Малювала на посуді те, що придумали інші художники.

Пішла від нього у 63 роки. У нього дівчата завжди були. Я знала, хоча він добре приховував. З'явилася нова дівиця. Сама до нього приставала, ходила в його майстерню. Я нічого йому не сказала, залишила йому все, чотири роки жила в майстерні, поки не назбирала на однокімнатну квартиру. А він із тією дівчиною одружився. Вона — теж художниця, малює портрети під замовлення. Каже мені зараз: "Неля, як я тебе тепер розумію, що пішла від нього".

Сини Ісупових — також художники. Старший Сергій — скульптор, живе в Америці, молодший Ілля — київський графік.

— Сергій робить скульптури з порцеляни. Він відомий у всьому світі. Його роботи близько 60 тисяч доларів коштують. Ілля — перспективний. П'ять онучок уже маю. У Іллі чотири дівчинки, й у Сергія — одна маленька. Тільки недавно одружився. Це його другий шлюб. Перша дружина в нього американка була. Кілька років усього прожили.

З теперішньою невісткою, естонською керамісткою Кадрі, ще 20 років тому познайомився. Були разом на з'їзді художників у Таллінні. Вона вже тоді в нього закохалася, а він щось не захотів. Кілька років тому знову в Таллінні зустрічалися. 18 років пройшло. Вона заміжня, має вже дорослого сина. Чоловік — дизайнер. Жили в чудовій квартирі. Але то любов, нічого не поробиш. Пішла від чоловіка й у 41 рік народила Сергію доньку.

Живуть в Америці, а влітку в Естонію їздять. А ми з Іллею і його родиною цього літа в Грецію поїдемо. Декілька років тому продали спільну з чоловіком трикімнатну квартиру за 55 тисяч доларів, гроші поділили. Ілля запропонував купити будинок на острові Крит. Через кризу в Греції там дуже подешевшала нерухомість. Трохи більше як за 20 тисяч доларів купили двоповерховий будинок на березі моря.

Відкрила першу приватну галерею

Неллі Ісупова робить свої скульптури в техніці майоліка. Це кераміка з випаленої глини з яскравими малюнками. З кожного циклу робіт має декілька, які не продає, бо шкода. Каже, після кризи купують мало.

— За фарбами їжджу до Москви, — каже вона. — В Україні в 10 разів дорожче. У Москві день гуляю по галереях, а нічним поїздом вертаюся додому.

Разом із друзями-художниками 1988-го відкрила першу в Україні приватну галерею "Триптих" у Києві. Зараз у неї інші власники.

 

Зараз ви читаєте новину «Неллі Ісупова пішла від чоловіка в 63 роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути