Ексклюзиви
четвер, 20 липня 2006 15:13

"Не п"яний був. Трохи випивший"

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  На лівому плечі Олександра витатуйований еполет — знак бунтівної натури. А на спині — Голгофа
На лівому плечі Олександра витатуйований еполет — знак бунтівної натури. А на спині — Голгофа

35-річний Олександр жебракує навпроти Лук"янівського ринку. Його робоче місце — на гранітному парапеті підземного переходу.

Поряд тролейбусна зупинка і стоянка таксі. Трохи далі метро. Приходить сюди кожного дня. Раніше працював на Хрещатику. Місце там грошовитіше, щодня заробляв 250 гривень. Але все до копійки забирали цигани.

— Попав у плєн. У туалєт навіть самого не відпускали. Але я втік од них, по-красівому. Тижня три вже тут. Заробляю менше, але всі мої. Покушать хватає.

Сашко поправляє культями разовий стаканчик з монетами. Вицвілі шорти та чорні шкарпетки — весь його одяг. На засмаглій шкірі рясно синіють татуювання.

— Я сам із Комсомольська, під Кременчуком. Одсидів останній раз, приїхав у Київ. Жив тут з одною... Ну, й одморозив цієї зими руки й ноги. Ні, не п"яний був. Трохи випивший.

Розповідає, що був у знайомої в гостях, у приміському селищі Клавдієво. Посварилися. Ранкова електричка, на яку чекав, не прийшла. Години чотири мерз на відкритій платформі. Запевняє, що сам приїхав до 5-ї лікарні. Згодом каже, що привезла "швидка":

— Врачі могли мене спасти. Но раз грошей нема... Нічо не кололи. Ні антібіотіків, нічо. Дотягли, шо од рук-ніг уже запах пішов. І — все, остався інвалідом. Коли вже все одрізали, прийшов із церкви батюшка. Він мені почав помагать — купував обезболющєє.

Пенсії не отримує. За першу групу інвалідності також нічого не має. Запевняє, що через відсутність паспорта. Його буцімто вкрали 1994-го. А перед тим були школа, училище, армія. Після служби працював водієм-дальнобійником. Одружився. 1995-го народилася донька. Але невдовзі сів у тюрму. Дружина подала на розлучення. Зараз живе з 11-річною донькою в Комсомольську. Олександр каже, що був в ув"язненні двічі.

Врачі могли мене спасти

— А взагалі я художник. З народження. І сів за це: у Вінниці оформив один магазин, а вони мені за роботу не заплатили. Ну, я їх і бомбонув. А потім ще раз... Братан, дай сігарєту! — зупиняє перехожого. Хлопець допомагає йому підкурити.

— А в тюрмі я — кольщик. Наколка розміром з долоню стоє п"ять доларів. Спина — 30. А я спину роблю за вісім-десять годин.

А твої власні наколки що означають?

— Еполет — це бунтовщик. На животі в мене — Феміда, — втягнувши живота, розтлумачує Олександр. — Богиня правосуддя. Ось лежить зек, ось — кат, ось — прокурор. Стоять усі, ждуть суда. А на спині — дорога на Голгофу. Бачиш? Ісус Христос несе свій хрест.

— Дайте пройти! — бабця з палицею піднімається з підземного переходу. Він кидається допомагати. Баба дякує. Відсапавшись, дає дві гривні. Олександр ховає їх у кишеню.

— Я в людей ніколи не брав, даже раньше, — каже. — Тільки госімущєство. Стаття 81-ша, часть третя. "С пронікновєнієм"... Я по ній начав і за друге не сижу.

Невже тільки два рази сидів?

— Ну, будем щитать, що три-читири... Ох, ну й жара, — крутить скуйовдженою головою. — Устаю я сильно. І хожу погано. Можу впасти. Ось, коліна позбивав. А шрам на голові — давній. То мене малолітки вдарили "розочкою" на остановці. Мобілку забрали. Але то понти. Ось руки — це да. Куди я такий тепер? Хоч ще й зараз малювать можу. Зажимаю карандаш — і вперед. І пиво можу, да.

Доки я ходив за пивом, Олександр затіяв скандал. Якась жінка стала поруч, роздає рекламні папірці. Він кричить, щоб забиралася геть. Аж тіпається. Жінка трохи відходить.

— Я тут смотрящий. Приходить одна, на костилях. Вона придурюється, понімаєш? Не встигає на тролейбус — бере костилі під руки й біжить. Нормально? Кажу їй: іди гуляй, обманюй людей на другій стороні.

Живе Олександр у притулку для соціально незахищених, на Відрадному. З рідних лишився молодший брат по матері.

— Брата б оце знайти, Діму, — схлипує. — Кривий його прізвище. А моє — Дмитрук. Думаю, він мене не бросе. Хоч він на мене й обідився: я ніж у нього якось кинув. Аж двері пробив. Ну, той ніж, що буряки чистять. Може, в газеті прочитає? Це був би нормальний варіант.

Зараз ви читаєте новину «"Не п"яний був. Трохи випивший"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути