Ексклюзиви
вівторок, 25 квітня 2017 00:35

Найменші у світі мавпи співають, як птахи

Автор: Тетяна Сарахан
  Мармозетки — найменші примати на планеті. Походять із Латинської Америки. Довжина їхнього тіла до 23 сантиметрів, а хвіст може сягати 30. Найдрібніша серед цих видів мавп — швейцарський ліліпут. Вона завбільшки з великий палець людини
Мармозетки — найменші примати на планеті. Походять із Латинської Америки. Довжина їхнього тіла до 23 сантиметрів, а хвіст може сягати 30. Найдрібніша серед цих видів мавп — швейцарський ліліпут. Вона завбільшки з великий палець людини

Найменші у світі мавпи з'явилися у Вінницькому зоо­парку. Це п'ять мармозеток-­ігрунок. Їх привезли з Польщі. Мають вагу 200 грамів, поміщаються в долоню.

— Поїхали у Варшаву перей­мати досвід, а звідти привезли тварин, — каже директор він­ницького зоопарку 42-річний Євген Ткачик. — Як побачили в польському звіринці мармозеток, схотіли й собі таких. Пропонували заплатити. Але в Європі не торгують тваринами. Це заборонено законом. Їх просто подарували. Ми лише оплатили поїздку та ветеринарні документи.

Мавпи сидять у сітчастому вольєрі. Мають коричнево-­чорну шерсть. Чужого одразу лякаються, ховаються. За чверть години сміливішають. Починають стрибати на стіни, принюхуватися.

— Їм від 1 до 3 років, — продовжує Євген. — Вони дуже спокійні. Мабуть, ще звикають до нового місця. Мають прекрасний апетит. За день на п'ятьох даємо півкілограма їжі, і все змітають. Стільки за добу з'їдає 3-річна дитина. Люблять відварену курячу грудинку, м'ясо кролика. Охоче їдять хліб, кріп, петрушку, солодкий перець, помідори, банани.

Зараз на вулицю мавп не виводять через холодну погоду. Тримають у зимівнику для приматів. Будівля обладнана паровим опаленням.

У вольєрі встановили невеликий будиночок. Тварини не заходять туди. Люблять гойдатися на підвішеному над ним колесі від дитячої іграшки.

— Мавпенят тримають у домашніх умовах, якщо росли в таких із народження. Інакше кусаються і дряпаються. Беремо їх у руки лише в рукавичках, — каже доглядальниця 24-річна Тетяна Івлева. — Вони допитливі. Рота відкривають і витягують язика. Кривляються. Підглядають за мною. Завмирають, а потім тихенько скачуть на сітку. Кожна мармозетка має свій характер. У деяких спочатку навіть сльози на очах були. Може, сумують за домом.

Ще вони гарно співають. Таке враження, що щебечуть птахи. Часом посвистують.

У вольєрі всюди розкидана їжа. Харчі приносять у звичайних тарілках.

— Мармозетки неохайні, — додає Тетяна. — Наріжу їм у миски яблук, мандаринів чи варених яєць, а вони розкидають по клітці. Коли приношу варену картоплю в лушпайках, мають заняття на весь день. ­Чистять та їдять по шматку.

Уперше мавп покажуть відві­дувачам 1 червня на день відкритих дверей. Для них будують дерев'яну хатку, яку весь рік опалюватимуть електрикою. Комфортна температура для мармозеток — 15–18 градусів тепла.

Зараз ви читаєте новину «Найменші у світі мавпи співають, як птахи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути