пʼятниця, 28 грудня 2012 05:15

На автомобілі Богдана Ступки їздить його онук

Автор: фото: Наталія Чубенко
  На фото — актор Богдан Ступка торік 26 серпня, напередодні свого 70-річчя. Він виконав по сотні ролей у театрі й кіно. Працював із режисерами Кшиштофом Зануссі та Єжи Гофманом. Попрощатися з покійним 24 липня до столичного театру імені Івана Франка прийшли 15 тисяч людей
На фото — актор Богдан Ступка торік 26 серпня, напередодні свого 70-річчя. Він виконав по сотні ролей у театрі й кіно. Працював із режисерами Кшиштофом Зануссі та Єжи Гофманом. Попрощатися з покійним 24 липня до столичного театру імені Івана Франка прийшли 15 тисяч людей

22 січня виповниться півроку від дня смерті актора й художнього керівника столичного театру ім. Франка Богдана Ступки. Він помер у клініці "Феофанія" від серцевого нападу. До 71-річчя не дожив п'ять тижнів. Народившись зі своєю матір'ю в один день, 27 серпня, хотів, як і вона, померти 23 липня. Але його не стало на день раніше.

— После смерти Богдана Сильвестровича его вдовы ни разу здесь не видел, — пенсіонер 65-річний Аркадій Степанович піднімається слизькими сходами до медичної амбулаторії №1, що розташована в першому під'їзді будинку на вул. Марії Заньковецької, 3. У квартирі №10 Богдан Сильвестрович жив із дружиною Ларисою Семенівною. — Но под домом часто стоит его "ауди". Ездит на ней какой-то молодой человек. Догадываюсь, что это их внук Дмитрий. Самого Богдана Сильвестровича до смерти часто здесь видел. Он же в театре работал, каждый день в 11 утра выходил из дому.

На вхідних дверях кодовий замок. Аркадій Степанович натискає 002. Стіни під'їзду пофарбовані в рожеве. Є ліфт. Амбулаторія займає праве крило.

— Та я Ступку так ні разу і не бачила, бо недавно тут роблю, — медсестра із сивим коротким волоссям в ординаторській заливає окропом пакетик чаю. — Але дівчата розказували, що не раз тут його зустрічали. Одна за ним прямо умирала. Попросила в нього автограф, то він ще й руку поцілував.

Квартира Богдана Сильвестровича на четвертому поверсі. Перед вхідними дверима, оббитими бежевим дерматином, лежить чорний гумовий килимок. З правого боку стоїть керамічна фігурка гнома. Тричі дзвоню у квартиру Ступок. Ніхто не відчиняє. Із сусідніх квартир теж ніхто не з'являється.

— Я б на вашем месте и не надеялась, что вам откроют, — з офісу Київенерго, що на другому поверсі, виходить огрядна літня жінка. — Знаете, какие они крутые. Раз спросила: "А у вас билетика лишнего нет? Так в театр хочется, а пенсии не хватает". Он на меня посмотрел и сказал: "Так вы бы лучше к нам работать приходили, тогда бы имели право на бесплатные билеты. А так — с какой стати?".

До будинку заходить поштарка з великою сумкою через плече.

— Я раніше Богдану Сильвестровичу по 10 листів на день приносила, — розповідає. — Писали й по роботі з інших театрів, і прихильниці. А це сьогодні його сину Остапу хтось прислав новорічну откритку. Він тут вже давно не живе.

Іменем Ступки назвуть вулицю і сквер

— У театрі Франка зараз готують прем'єру "Чайки" за Чеховим. Богдан Ступка загорівся зіграти роль Соріна. Репетирував до останнього, навіть у лікарні "Феофанія", — розповідає театральний критик Олег Вергеліс, 45 років. — Міністр культури сказав, що до роковин у Києві буде сквер імені Ступки, вулиця. Можливо, навіть запустять театральний фестиваль.

— Більшість "франківців" ще будуть вдячні, що до них після Ступки художнім керівником прийшов Станіслав Мойсеєв, а не хтось інший. Мойсеєв — толерантний, чутливий, людяний, — каже актор 63-річний Олександр Биструшкін, який у 1970-1993 роках працював у театрі ім. Франка.

— У Мойсеєва в голові — загальні інтереси театру, у Богдана були визначені свої інтереси, особисті: чи грає Остапчик головну роль, що Дмитрик грає.

Ступка був явищем зі своїми плюсами й мінусами. Але ідеалу з нього не можна ліпити. Він колись прийшов до режисера і сказав: "Зніміть Биструшкіна з ролі в "Украденому щасті" й поставте мого Остапчика". Бо театр віз цю виставу в Австрію! І мене, який з прем'єри грав цю роль, знімають. Я тоді піднявся на зборах: "Я зі своїми синами стану перед потягом, щоб зупинити цю несправедливість, яку ви допускаєте". Він промовчав, як умів це робити. Розумів, що неправий.

 

Зараз ви читаєте новину «На автомобілі Богдана Ступки їздить його онук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути