четвер, 24 березня 2011 03:15

Мусульмани святкують Новий рік на підлозі

У понеділок у столичному узбецькому ресторані "Караван" святкували мусульманський Новий рік — Навруз Байрам. Свято весняного рівнодення мусульмани вважають початком Нового року.

Гостей пригощають традиційними узбецькими наїдками: супом шурпою, самсою — пиріжками із зеленню, а ще лавашем, овочами, зеленню та халісою — кашею із пророщеного зерна з курятиною.

— Халісу готують раз на рік, на Навруз. Перед тим за 12 днів спеціально пророщують пшеницю. На Кавказі це роблять чоловіки. Коли прокльовуються листочки, кожен поправляють, щоб не загнувся, — розповідає управляючий ресторану 29-річний Тимур Бураєв.

На вході гостей посипають пелюстками троянд. Дівчата виконують східні танці зі зміями.

— Навруз починають святкувати о 13.00. Гуляння тривають цілий тиждень. Родичі ходять одне до одного в гості. Приходять сім'ями, оцінюють, чи смачно господиня наготувала, і разом йдуть у гості до інших. Тому найтяжче останній сім'ї, бо до неї приходить орава. Доводиться готувати два казани плову і шурпи. Їдять на килимах на підлозі. Подарунків, як у нас на Новий рік, не роблять.

Перед Наврузом мусульмани не дотримуються посту.

— У нас інший піст — Рамадан, — продовжує Тимур. — Він набагато жорсткіший за слов'янський. До заходу сонця не можна не тільки їсти й пити, а й навіть ковтати слину. Це неважко, якщо цілий день нічого не брати в рот. Мусульманину в Києві ніде поїсти. Майже в кожному закладі готують свинину. Гріх навіть споживати продукти, які біля неї були. Через це не купуємо баранини і курятини на ринках, бо на одному прилавку зі свининою лежать.

Коран дозволяє мусульманинові мати кількох дружин.

— Зараз це розкіш, доступна лише багатим шейхам із Арабських Еміратів, — каже 38-річний Айказ Бадолян. — Утримувати кількох дружин непросто. Якщо одній чоловік купує обручку за 1000 доларів, то решті має купити таку ж, не дешевшу.

Зараз ви читаєте новину «Мусульмани святкують Новий рік на підлозі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути