вівторок, 20 березня 2012 06:00

Моделям платили по 100 доларів за вихід

43 дизайнери п'ять днів показували свої колекції на 30-му тижні моди у столичному "Мистецькому Арсеналі".

Першою презентувала колекцію осінь-зима 2012-го Лілія Пустовіт, 45 років. На подіум виходять моделі в сукнях вільного крою нижче колін. У талії плаття стягнуті резинкою. На ногах — чоботи з широкими халявами.

На показ Лілії приїхав соліст американського панк-гурту "Гоголь Борделло" — українець 40-річний Євген Гудзь. Він у кросівках, джинсах, шкіряній куртці, на шиї замотаний кольоровий шарф.

— У мене сьогодні ввечері концерт, але я спеціально заїхав на показ своєї куми. Ми разом хрестили дитину київського діджея Івана Дербастлера, — каже Євген. — Цього разу Ліля подарувала мені хустку. Одягну її на концерт.

Лілія Пустовіт має магазини в Росії, Британії, Швейцарії та Італії. В 1990-х працювала в паризькому будинку моди Даніеля Ештера. Свою торгову марку відкрила 1998-го. Окрім Українського тижня моди, колекції представляє й на московському.

— Зараз дизайнеру важко почати кар'єру, — говорить Лілія. — Йому треба робити креативні колекції, які були б доступні по ціні. Мода — це довгі гроші. Це вам не ігровий і не нафтовий бізнес. От зараз ми будемо робити колекцію на весну-літо наступного року. Тканини закуповувати треба вже, шити також, а продавати зможемо лише через рік. І ще невідомо, як продасться.

— У світі моди страшна конкуренція. Щоб бути на висоті, треба витримувати якість шиття, модні тренди, кольори, — розповідає Марія Манюк, власниця модельного агентства "Маша і моделі". — Колекції наших дизайнерів перегукуються зі світовими. Але це не означає, що хтось у когось украв. Мода на кольори, тканини та форми прописана на два-три сезони.

Перукар 50-річний В'ячеслав Дюденко з дружиною Іриною спостерігають за показом Вікторії Гресь з-за лаштунків.

— Молоді дизайнери зразу хочуть із пішки в дамки. Але так не буває, — розповідає В'ячеслав. — Треба думати на два роки вперед, як Лілія Літковська або Олена Буреніна. А не ганятися за дипломами дизайнерських академій і університетів. Будь-який відомий дизайнер навіть у Парижі починає свою кар'єру з роботи на іншого стиліста. Робить на чийсь бренд не один рік. Із середини взнає, як працює ця індустрія, а через 10-15 років починає власну справу.

Для старту не обов'язково мати мільйон доларів. Не варто смітити грошима, особливо зараз, у кризу. Краще, коли коштів менше. Тоді з'являється мотивація, щоб їх заробити. Щоб почати модний бізнес, вистачить 50 тисяч доларів. Пошийте п'ять суконь, покажіть їх людям, і клієнтура знайдеться.

Криза зачепила навіть багатих людей. Мільйонери почали рахувати гроші й замість п'яти комплектів одягу купують один.

Кажуть, участь в Українському тижні моди коштує 20 тис. грн. Вихід моделі — $100. За участь у Паризькому тижні треба заплатити $300 тис.

Анна Бублик відкрила три магазини за рік

Дизайнер Анна Бублик, 38 років, у колекції осінь-зима 2012 представила 120 нових фасонів. Пошила їх за 1,5 місяця. На моделях — сукні, обшиті мереживом і спідниці-кльош до колін. У них заправляють блузи та приталені футболки. Із кольорів переважають пастельний, чорний, фіолетовий і голубий.

— Останні п'ять років із подіуму не продаю нічого. Ця колекція йде в роботу, і купити її можна лише за два-три місяці, — розповідає Анна. — Одяг буде різним за розмірами, бо те, що ви бачите на подіумі, — це лише для моделей. Але наші клієнти голодні і їм одразу хочеться щось нове. Таким пропоную речі із так званої мікроколекції.

Криза мене не зачепила зовсім і, сподіваюся, не зачепить. Я працюю по 16 годин на добу. Торік відкрила три магазини в Україні й до кінця цього року планую відкрити бутик у Москві. На Заході крамниць не маю і мати не хочу. Це великий клопіт.

Дизайнерки Тетяна Земскова та Олена Ворожбит пропонують носити восени та взимку хутряні жилетки, шкіряні плащі та плісировані спідниці до колін.

Моделей у вузьких укорочених брюках, просторих туніках і комбінезонах вивів на подіум Віктор Анісімов.

Обшиті хутром туфлі з відкритим носком показала Вікторія Гресь.

 

Зараз ви читаєте новину «Моделям платили по 100 доларів за вихід». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути