четвер, 26 листопада 2009 19:26

Мільйонер Сафронов купив дачу без вікон і дверей

Автор: фото: Микола МАРЧЕНКО
  Житель Шишаків на Полтавщині Микола Якименко показує хату, яку купив московський художник-мільйонер Нікас Сафронов
Житель Шишаків на Полтавщині Микола Якименко показує хату, яку купив московський художник-мільйонер Нікас Сафронов

На околиці селища Шишаки на Полтавщині придбав дачу російський художник-мільйонер 53-річний Нікас Сафронов. Раніше вона належала київській артистці Раїсі Недашківській.

— Хата Сафронова аж за мостом, — показує рукою жінка в теплій хустці. — Там усе затопило. Не знаю, чи дойдете.

Біля однієї з хат стоїть червоний "москвич". Господар відмикає ключем хату. Прошу провести до будинку художника. Чоловік чухає потилицю, вагається, але йде.

Довкола дачі Сафронова стоїть вода. Місцями глибина сягає метра.

— Пробують заслінки на гідроелектростанції, — пояснює місцевий житель 47-річний Микола Якименко. — Її недавно запустили. Тому все залило водою. Коли Нікас приїжджав весною, тут так мрачно не було.

Назустріч бреде чоловік у гумових чоботях.

— Це кучі глини та землі від хат і сараїв, — показує рукою Микола Олексійович. — Раніше тут жили люди. Старі повмирали, молодь виїхала. Пустки з часом розвалилися, садки повсихали. Біля хати Нікаса нема сусідів. Лише за 80 метрів живе фронтовик Петро Ворона з жінкою.

Вікон і дверей у будинку Сафронова немає. У кімнаті розламаний старий стілець. В іншій — на стіні почорнілий шматок плаката. За кілька метрів від хати — криниця. Поруч росте напівсуха яблуня.

Якименко в хату не заходить. Заглядає в криницю.

— Сюди всі мєстні мусор зносили. Може, хоч новий хазяїн порядок наведе.

Згадує, як художник уперше приїхав у селище. Ходив і розпитував, де можна спробувати українського сала.

— Місцева самогонка йому не сподобалася. Їв вареники з капустою та печінкою, запивав "Хортицею", — сміється Микола Олексійович.

Цього року Сафронов був у Шишаках тричі: у травні, серпні та вересні. Перед тим кілька років відпочивав у скульптора Віктора Липовки. Хату Раїси Недашківської пригледів 4 травня.

— На День Шишаків я йому підносила хліб-сіль. Показався простим, галантним. Немає у нього понтів, хоч відомий і мільйонер, — розповідає 38-річна Олена Чернова. — Балакають, хоче збудувати будиночок для прислуги та завести дві корови.

Усе буде, як за царських часів, — барині, прогулянки на конях, звані вечері

— Понаписували в газетах, що дали йому землі два гектари в оренду на 49 років, — обурюється секретар селищної ради 51-річна Валентина Шаруда. — Це неправда. Виділили 60 соток. Але він вроді хоче взяти ще землі. Збудує художню школу, буде місцевих учити малюванню.

Сусіди носили Сафронову гостинці — гриби, овочі, фрукти.

— Не схотів брати, — каже працівниця музичної школи 47-річна Валентина Шаганова. — Сказав, що їсть мало і більше ввечері. Готує сам.

66-річна Раїса Недашківська придбала будинок у Шишаках у 1990-х. Кажуть, продала Сафронову за $2 тис.

— Я на ньому нічогісінько не заробила, — відмахується актриса. — У мене ця дача для душі була. Раніше щороку з сестрою тут відпочивали. Приїжджали кілька разів за літо, порпалися на городі. А тепер важко стало. Дороги розбиті, та й роки вже не ті. Хаті без господаря не можна.

— Увидел дом и понял — это мое, — розказує "ГПУ" Нікас Сафронов. — Шукав по селах хатку, як у Гоголя. Хотів уже їхати ні з чим, та наостанок пішов до лісу подихати. Там купи сміття, хащі, павутиння. Раптом бачу — хата. Мене наче щось потягнуло. Вона виявилася маленькою, напіврозваленою. Вікна вибиті, цегла сиплеться. Але ж за 16 кілометрів від села Гоголеве. Тут навіть є дерево, яке Микола Васильович посадив.

Подвір"я загороджу, щоб люди сміття не викидали. Усе буде, як за царських часів, — барині, прогулянки на конях, звані вечері. Буду в Шишаки запрошувати друзів, відомих людей. Зроблю оглядовий майданчик, заведу козу й корову. Молоко хай забирають сусіди — просто хочу, аби живність у хазяйстві була. Найму когось із місцевих за керівника. А Мережка (Віктор Мережко, московський режисер. — "ГПУ") вмовлю бути моїм сусідом. Я самотність люблю. От куплю ще острів у Тихому океані й буду зовсім щасливий.

До Шишаків художник планує їздити за натхненням.

— Із дитинства хотів жити в Україні, завести город, гусей, дружину.

Сафронов був двічі жонатий. Перша дружина німкеня, друга — італійка. Має трьох дорослих синів. Шість років жив у цивільному шлюбі із Марією з Пензи, якій зараз 30 років. Зараз вільний.

2003-го художник придбав трирівневу квартиру в пров. Брюсовому в Москві, навпроти Кремля, за $1,5 млн. Ще має замок у Шотландії.

У селищі багато будинків скупили московські та санкт-петербурзькі митці. Усі хати зачинені до літа. Селяни за ними наглядають.

Кажуть, російська акторка Наталія Варлей теж планує купити дім у Шишаках. Добротні будинки в селищі коштують $20–30 тис.

Зараз ви читаєте новину «Мільйонер Сафронов купив дачу без вікон і дверей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути