понеділок, 28 липня 2008 16:02

Михайло Пуговкін заповідав поховати себе поряд із Олександром Абдуловим
7

Із третьою дружиною, Іриною Лавровою, Михайло Пуговкін познайомився в Ялті. Жінка працювала адміністратором у місцевому Бюро кінопропаганди. Після весілля вона стала менеджером чоловіка. Фото 2000 року
Фото: фото: ІТАР-ТАРС
Із першою дружиною, актрисою Надією Надєждіною, Михайло Пуговкін прожив 12 років. Нині їй 85
Друга дружина актора, співачка Олександра Лук’янченко, була старшою за нього на 11 років
У комедії ”Дівчата” 1961-го Пуговкін зіграв коменданта
У стрічці ”Іван Васильович змінює професію” (1974) актор виконав роль кінорежисера Якіна

— Він постійно чекає дзвінків від режисерів, — розповідала півроку тому дружина російського актора Михайла Пуговкіна. — Не знімається не через вік, а тому, що немає гідних пропозицій. Пропонують чомусь ролі злодіїв, бандитів — а це не те, що хотів би зіграти Михайло Іванович.

У п"ятницю опівдні, за два тижні після свого 85-річчя, він помер. Михайло Пуговкін хворів на цукровий діабет. Торік у нього стався інсульт. За тиждень до смерті лікарі діагностували проблеми із судинами головного мозку.

Актор народився у селянській родині в селі Рамешки Костромської області Росії. Перед війною сім"я переїхала до Москви.

— Жили в маленькій квартирі у Печатниковому провулку, — згадував він. — У кімнаті нас було 12. Я спав під опалювальною батареєю.

Михайло із братами працював на заводі електромонтером. Після роботи йшов на заняття у драматичний гурток. Якось художній керівник доручив йому головну роль у творі Островського "Свои люди — сочтемся". Пуговкін за ніч вивчив не тільки роль, а й усю п"єсу.

У кіно дебютував 1940-го — в епізодичній ролі у стрічці "Дело Артамоновых". Картину не встигли озвучити, бо розпочалася війна. Із батьком та братами Пуговкін пішов на фронт, потрапив у стрілковий полк розвідником. 1942-го отримав поранення в ногу. У шпиталі його почали готувати до ампутації.

— Мені не можна без ноги, я ж артист! — навідріз відмовився Пуговкін.

1943-го він вступив до школи-студії МХАТ на курс Івана Москвіна.

— Іван Михайлович побачив мої документи і здивувався: "Ви ж уже артист! І хочете вчитися?" — розповідав Пуговкін. — Кажу, що мені дуже треба вчитися. Москвін веде далі: "Та у вас же тільки три класи освіти!" довелося розказати свою біографію — де жив, працював, знімався. Потім Москвін в управлінні вищої школи придумав, що я загубив атестат на фронті.

Справжнім дебютом Пуговкіна стала стрічка "Весілля" 1944-го. Загалом у кіно він зіграв понад 100 ролей, більшість — комічних.

Михайло Пуговкін був одружений тричі.

— У молодості циганка наворожила мені трьох дружин, — розповідав актор. — Я, звісно, не повірив, але життя показало, що вона була права.

Уперше він узяв шлюб 1947-го — з однокурсницею, актрисою Надією Надєждіною. У подружжя народилася донька Олена, вона також стала актрисою. Пуговкін і Надєждіна розійшлися через 12 років. 1961-го побрався зі співачкою Олександрою Лук"янченко.

— Цей шлюб багатьох здивував, — згадували знайомі актора. — Лук"янченко тоді була відомою співачкою, мала вісім своїх платівок. А Пуговкіну Марк Бернес придумав прізвисько "селянин". І раптом цей "селянин" одружується з естрадною примою!

Вони прожили разом 32 роки. 1991-го Лук"янченко померла. Михайло Іванович важко переніс смерть дружини. Аби розвіятися, поїхав до Ялти озвучувати фільм. Там познайомився із на 14 років молодшою Іриною Лавровою, сестрою свого друга, актора Юрія Медведєва.

— Він здивував мене своєю любов"ю до прогулянок, — розказувала Ірина. — Міг годинами намотувати кілометри містом. А ще він у житті такий самий, як і на екрані — добрий і веселий.

Назабаром вони одружилися. Ірина Лаврова стала його менеджером. Останню роль Михайло Пуговкін зіграв 2004-го у фільмі "Діаманти для Попелюшки".

Прощання з покійним відбудеться сьогодні в московському Домі кіно. Його відспівають у храмі Всіх Святих, а поховають на Ваганьківському цвинтарі. Вдова каже, актор хотів, щоб його поховали там поряд з Олександром Абдуловим, із яким приятелював. Але місце вибрали метрів за 500, бо не було вільної ділянки.

Зараз ви читаєте новину «Михайло Пуговкін заповідав поховати себе поряд із Олександром Абдуловим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути