четвер, 11 червня 2020 06:41

Марія Штепа померла після сповіді

У Чорткові на Тернопільщині поховали літераторку й учасницю національно-визвольних змагань 95-річну Марію ШТЕПУ. Останні 24 роки жила в притулку благодійного фонду "Карітас". Там її серце зупинилося.

— Марія Степанівна мешкала в будинку при нашій організації, — розповідає греко-католицький священник 55-річний Григорій Канака з організації "Карітас". — Влаштовувала для дітей екскурсії, розповідала про історію підпілля. Писала спогади про життя і діяльність. Видала 10 книжок. Перед смертю мала різні хвороби, та й вік дав своє. Померла після сповіді.

Марія Штепа народилася в Ромашівці Чортківського району. Працювала в райфінвідділі сусіднього села Білобожниця. 1942-го року вступила в молодіжну Організацію українських націоналістів. Мала псевдо "Тополя", була зв'язковою. Повідомляла повстанців про небезпеку, передавала ліки, допомагала пораненим. У грудні 1946-го її арештували. Отримала 10 років таборів. Покарання відбувала в Мордовії. Працювала на лісоповалі.

Після звільнення займалася громадською та просвітницькою роботами. У 1980-х організувала церковний хор, який проводив репетиції у неї вдома в Білобожниці. В селі ініціювала відновлення могили Січового стрільця і спорудження пам'ятника "Жертвам тоталітарного режиму". Залишилися донька, онука і правнуки.

Зараз ви читаєте новину «Марія Штепа померла після сповіді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути