вівторок, 03 квітня 2018 06:45

Лідія Романчук померла уві сні

Автор: WWW.GOLOS.COM.UA
  Лідія Романчук три роки була зв’язковою та медсестрою Української повстанської армії. У радянських виправно-трудових таборах відбула дев’ять років
Лідія Романчук три роки була зв’язковою та медсестрою Української повстанської армії. У радянських виправно-трудових таборах відбула дев’ять років

На Микулинецькому кладовищі в Тернополі поряд із чоловіком та онуком поховали колишню зв'язкову Української повстанської армії Лідію Романчук. Померла 25 березня уві сні. Чотири дні не дожила до 92-річчя.

— Останні роки бабуся страждала на аритмію та високий тиск, — розповідає онука, журналістка Наталія Колтун, 42 роки. — Дуже любила життя. За день до смерті казала: "Мушу жити. Треба ж ще допомагати виховувати правнучку". Наступного дня в обід попросила борщу. Їла його, наче востаннє. Після того їй стало погано. Ввечері заснула і вже не прокинулася.

Лідія Романчук народилася в селі Дермань Здолбунівського району на Рівненщині. Навчалася на санітарних і читальних курсах в Острозі. Вчителювала в рідному селі. Три роки була зв'язковою та медсестрою в підпіллі. Мала псевдо "Орися". 1944-го її арештували. Засудили до 15 років виправно-трудових таборів. Покарання відбувала в Магаданській області Росії. На волю вийшла достроково — 1953-го.

— Бабуся любила приймати гостей — гарно вдягнутися і смачно їх нагодувати, — продовжує Наталія Колтун. — Обожнювала співати. Знала сотні пісень. Видала два пісенники. Любила листуватися та спілкуватися телефоном. Увесь час дописувала в обласні газети. Часто згадувала минуле. Вважала, що люди мають про те знати. Свої спогади записала у двох книжках — "Дорогою страждань" і "Червоним плакала калина".

Із 1963-го Лідія Яківна жила в Тернополі. Працювала економістом. Її чоловік помер 46 років тому. 2013-го жінка поховала онука Олександра. Він загинув у ДПТ. У неї залишилися донька, письменниця 62-річна Леся Романчук, онука і двоє правнуків.

— Поховали бабцю у вишитому строї, — каже Наталія Колтун. — На труні лежав пучок калини та два прапори — жовто-блакитний і червоно-чорний. Грав гімн. Усе зробила так, як вона хотіла.

Зараз ви читаєте новину «Лідія Романчук померла уві сні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути