середа, 18 жовтня 2017 05:56

Лемурів годують киселем

Автор: ТАРАС ПОДОЛЯН
  Дитинчат рідкісних чорно-білих лемурів варі випустили з вольєра у столичному міні-зоопарку ”ЕкзоЛенд”. Вони — найбільші у родині лемурових. Можуть важити 4,5 кілограма
Дитинчат рідкісних чорно-білих лемурів варі випустили з вольєра у столичному міні-зоопарку ”ЕкзоЛенд”. Вони — найбільші у родині лемурових. Можуть важити 4,5 кілограма

— Зазвичай лемури народжуються вночі, ближче до ранку. Наша самиця Варвара вирішила народити вдень на очах у відвіду­вачів. Самець почав голосно кричати. Доглядачі зайшли до вольєра й побачили одне маля. Через 15 хвилин з'явилося друге, — розповідає 37-річна Наталія Калимбет, керівник із розвитку столичного міні-зоо­парку "ЕкзоЛенд". 14 серпня тут народилася двійня рідкісних чорно-білих лемурів варі.

— Вольєр із лемурами закрили для відвідувачів, щоб не тривожити тварин. Першого тижня працівники заходили тільки поставити їжу. Самиця навіть самця до себе не підпускала. Рідко виходила з дерев'яного будиночка. Їла вночі, — продовжує Наталія. Бере на руки дитинча. Те чіпко хапається за шию жінки. За цим спостерігають батьки — самиця Варвара і самець Конан. У "ЕкзоЛенді" живуть майже шість років. Приїхали сюди з Миколаївського зоопарку малими.

— Коли дитинчатам було близько трьох тижнів, Варя знайомила їх із територією, — говорить Наталія Калимберт. — Одного брала в зуби. Робила коло по вольєру. Потім брала другого.

Уперше відкрили вольєр із лемурами для відвідувачів, коли малим було півтора місяця. Занесли миску з домашнім сиром. Дорослі не підійшли до їжі, доки не поїли малі.

Чорно-білі варі — найбільші представники родини лемурових. Їхня вага може досягати 4,5 кг. Водяться у вологих лісах східної частини острова Мадагаскар. Занесені до міжнародної Червоної книги.

— Дорослих лемурів годуємо зерновими кашами, киселем, фруктами, вареними овочами. Влітку час від часу виїжджаємо з ними за місто. Люблять свіже гілля, листя фруктових дерев, — каже Наталія Калимбет.

Підходить до наглядача зоопарку Івана. Він тримає на руках самицю лемура. Жінка показує її сантиметрові ікла.

— Зуби в лемурів гострі. У дикій природі можуть полювати на карликових мавп. Тут вони ручні. Можна годувати з рук. М'яса не даємо, — продовжує Калимбет. — Якось Ваня прибирав вольєр. Забув ізсередини закрити двері. В якийсь момент помітив Конана за склом — спокійно гуляв зоопарком. Не хотів повертатися назад. Тепер відпускаємо його прогулятися майже щодня. Любить сидіти в моєму робочому кабінеті на клавіатурі біля комп'ютера.

Мавпі Сєні чистять зуби

У міні-зоопарку "ЕкзоЛенд" живуть кілька видів ящірок, змії, черепахи, кролі, карликові мавпи й папуги. Серед них — зелений мартишка Сєня. Йому дозволяють гуляти зоопарком щодня по кілька разів.

— Сєню привезли до України нелегально. Хотіли продати на чорному ринку. Був хворий, — розповідає керівник з розвитку "ЕкзоЛенду" Наталія ­Калимбет. — Викупили його, почали лікувати. Живе у нас майже півтора року. Чищу йому зуби, купаю. Виховуємо, бо мавпи мають неслухняний характер від природи. Інколи потрібно підвищувати голос. Сєня розуміє. Влітку вигулюємо його на вулиці на повідку. Скоро до нього приїде подружка з Луцького зоопарку.

Таких мавп щороку сотнями завозять до нас. Продають для заробляння грошей на атракціонах, пляжах. З ними фотографуються. Мавпам виривають ікла, каструють. Тварина відпрацьовує сезон, потім її позбуваються. Утримувати — дорого.

Зараз ви читаєте новину «Лемурів годують киселем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути