четвер, 08 липня 2021 06:25

Кожне дерево має свій звук

— Я ріс серед музики. Один дід грав на скрипці, другий — на акордеоні. Як ішли на весілля, мене захоплювали гітаристи. Сидів і слухав, — говорить 43-річний Євгеній КОПОЛОВЕЦЬ із міста Берегове на Закарпатті. Виготовляє й реставрує гітари.

— Хотів грати на гітарі, а батько записав на скрипку, — розповідає. — Музичну школу не закінчив, не подобалася програма. На гітарі навчився сам. У 1980–1990 роках була популярна важка музика з-за кордону. Збиралися з друзями по підвалах, у дворах — довге волосся, нашивки, шкірянки. Першу гітару батько купив, коли мені було 13. Електричну, чехословацького виробництва.

Кополовець навчався в технікумі. Служив в армії.

— Якось познайомився з чоловіком, який грав на органі. Ми створили гурт. Писали пісні. Коли їх назбиралося на альбом, поїхали до Києва. Там сказали, що для розкрутки треба 5 тисяч доларів. Не могли на це погодитися. Невдовзі наш гурт розпався. Я став грати з ужгородськими музикантами.

Дратувала форма моєї гітари. Дід займався столяркою, і в нього я знайшов дошку. Почав її пиляти, стругати, намагався зробити подібною до професійного інструмента. Докупи все склав правильно, але той шматок дерева, який узяв для деки, не звучав. Замовив гітару у вінницького майстра. Хотілося, щоб інструмент був для мене, відповідав моїм параметрам і бажанням. Деталі обговорювали в онлайн-режимі. На фото наче те, що треба. Але взяв до рук і зрозумів — не моє. Вирішив переробити. Купив необхідні інструменти, знайшов правильно висушену ясеневу заготовку. Нарешті гітара зазвучала, як хотів. Потім знайомий попросив у його інструменті поміняти лади. Проконсультувався з майстрами, і все вийшло. З того почалася моя робота.

Для інструментів використовує ялину, клен, явір чи ясен. Дерево має сохнути понад п'ять років.

— Музичний інструмент — це коливання хвилі. Кожне дерево має свій звук, тон. Підбираючи, простукую кожен шматок. Робота триває по-різному. Одного разу реставрував інструмент, в якому треба було багато чого змінювати. За той час міг би зробити з нуля дві-три гітари. Потрібно бути дуже точним. Розраховувати все, щоб не було зміщення. Якщо хоча б на міліметр помилитися, інструмент гратиме по-іншому.

Ціни на гітари Євгенія Кополовця починаються від $1 тис. — 27 тис. грн.

— Найдорожча коштує 2 тисячі доларів. Переважно замовляють українські музиканти, але є й з-за кордону. В майбутньому хочу створювати гітари під власним брендом. Для кожного клієнта робитимуть неповторний інструмент.

Зараз ви читаєте новину «Кожне дерево має свій звук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути