пʼятниця, 14 серпня 2009 07:04

Йосип Бург помер у 98 років

Автор: фото з сайту www.day.kiev.ua
  Єврейський письменник Йосип Бург останні два роки не ходив, лежав у ліжку
Єврейський письменник Йосип Бург останні два роки не ходив, лежав у ліжку

10 серпня на 98-му році життя в Чернівцях помер класик єврейської літератури Йосип Бург.

— Останні два роки батько не ходив, лежав у ліжку. Та до смерті був при повному розумі. 15 травня його нагороджували літературною премією Теодора Крамера. Одягнув костюм, гостей приймав за столом. 45 хвилин розмовляв із ними німецькою, — розповідає донька Мар"яна, 61 рік.

Бурга поховали того ж дня на центральному кладовищі, біля дружини — на алеї почесних громадян. На похорон прийшли міський голова Микола Федорук, губернатор Володимир Куліш.

— Тата шанували в місті. Не пам"ятаю, коли б він звертався до міського голови, а той йому відмовив, — каже донька. — Він вважав себе буковинцем із голови до п"ят. Мав характерну рису — толерантність.

Бург народився в місті Вижниця. Його батько був плотогоном, мати — домогосподаркою. У 13 років став кравцем. Сам оплачував навчання в гімназії.

На ідиші почав писати у Віденському університеті. Тоді цю мову вважали ремісничою, зіпсутою німецькою. За вірш "Молитва на ідиш" студенти освистали Бурга.

— Коли викладав в університеті, познайомився з мамою, — каже Мар"яна. — Вона була його студенткою, на 10 років молодшою. Він її дуже кохав.

У середині 1930-х редагував у Чернівцях єврейську газету "Черновіцер блетер" —  "Чернівецькі листки", яку закрила румунська влада. Збірки новел Бурга "Над Черемошем", "Отрута", "Перегук часів" виходили в більшості європейських країн. Німеччина та Австрія відзначили його хрестом і золотою медаллю "За заслуги".

Зараз ви читаєте новину «Йосип Бург помер у 98 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути