четвер, 11 лютого 2021 05:40

Ірина Муляр перенесла 13 операцій

Автор: ФОТО НАДАЛА Леся МУЛЯР
  Ірина Муляр померла у 21 рік від раку. Перенесла 21 хіміо­терапію й 13 операцій
Ірина Муляр померла у 21 рік від раку. Перенесла 21 хіміо­терапію й 13 операцій

— Усі речі доньки після її смерті залишилися в квартирі. Люди кажуть, треба викинути, а я не можу, — говорить тернополянка Леся МУЛЯР, 48 років. 2013-го поховала єдину доньку Ірину. Вона померла 21-річною від раку м'яких тканин.

У 14 років дівчині поставили діагноз "саркома кісток". Вирізали шматок кістки і вставили імплантат. 2009-го руку ампутували по лікоть. Згодом відрізали по плече.

— Операцію робили в Австрії. Гроші на лікування збирали всім містом, — розповідає Леся Петрівна. — Хіміотерапію донька проходила у Львові. Там почала малювати. Остання її картина — ангел летить у небо. Створила її за два-три місяці до смерті.

Після закінчення школи Ірина Муляр вступила до медичного університету та політехнічного інституту в Тернополі. Згодом подала документи на факультет англійської філології Тернопільського педагогічного інституту.

— У грудні 2011 року донька їхала в університет на екзамен, — про­довжує Леся Петрівна. — Маршрутка різко рушила. Іруся не втрималася й упала. Зламала надколінник. Медики сказали, що потрібна операція. Іра розридалася. Казала: "Мамо, скільки можна?"

Згодом пересувалася на милицях. Наприкінці лютого почала кашляти. Терапевт сказав, це бронхіт. Але препарати не допомагали. Рентген показав новоутворення в легенях. Знайшли клініку в Польщі. Лікування на якийсь час зупинило прогресування хвороби. Проте потім знову стало гірше. Медики говорили: "Не знаємо, чим ще лікувати. Можете пройти променеву хімію". Коли Іра прочитала висновок, сказала: "Їдемо додому. Ми нічого не робитимемо. Просто чекатимемо цього дня".

14 грудня 2013 року Ірині стало гірше.

— Ввечері було важко дихати. У "швидку" її несли на носилках. Донька говорила: "Мамо, я вже жива сюди не приїду". В неї почали набрякати ручки й ніжки. Я була в лікарні до 23:00, а тоді брат відвіз додому. Розбудив о 5:45, бо треба до Іри їхати. Раптом — дзвінок у двері. То приїхали рідні прибирати в квартирі. Сказали, що Іруся померла.

Леся Муляр працює головним бухгалтером Тернопільводоканалу. Живе сама. Чоловік покинув родину 2010-го.

— Перші чотири-п'ять років щодня бувала на цвинтарі. Як іду, мушу 100 разів обернутися, дати повітряний поцілунок і сказати: "Ти зі мною, а я з тобою". Ми постійно це говорили одна одній, — додає Леся Муляр. — Важко нести цей хрест. Прошу в Бога дати сил.

Зараз ви читаєте новину «Ірина Муляр перенесла 13 операцій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути