Ексклюзиви
четвер, 27 червня 2013 06:15

Хвора на рак крові народила здорову дитину

Автор: фото з родинного архіву Мар’яни Калабай
  Мар’яна Калабай тримає новонароджену доньку Емілію. Дитину випишуть із лікарні, коли вона щодня з’їдатиме хоча би 50 грамів суміші
Мар’яна Калабай тримає новонароджену доньку Емілію. Дитину випишуть із лікарні, коли вона щодня з’їдатиме хоча би 50 грамів суміші

Хвора на лейкемію львів'янка 33-річна Мар'яна Калабай 21 червня народила здорову доньку. Пологи були в Німеччині, в університетській клініці міста Тюбінґен. Там породіллі робитимуть пересадку кісткового мозку.

Про третю вагітність та підозру на рак Мар'яна дізналася у жовтні торік. Вона вдруге заміжня. Із чоловіком-однолітком Михайлом виховують її дочку від першого шлюбу 11-річну Вікторію і спільного сина Артура, 5 років. Живуть у трикімнатній квартирі у Львові. Аналізи підтвердили гостру лейкемію і мієлоїдну анемію. Лікарі пропонували розпочати хіміотерапію.

— Вагітним "хімія" протипоказана, може спричинити смерть або вади в дитини. Львівські медики скеровували на аборт, — розповідає Михайло Калабай. Він із дітьми у Львові. — Не давали жодних надій на народження здорового малюка і натякали, що дружина помре із ненародженим немовлям. Але гріх на душу не хотіли брати. Вирішили залишити дитину. На форумі дуже підтримала жінка, яку народила хвора на рак крові мати. І довго жила після пологів. На ультразвуці показало, що у нас здорова дівчинка. Хвороба дружини не прогресувала.

У Німеччині Мар'яна Калабай перебуває з 15 травня. Живе у родичів у Тюбінґені. 21 червня лікарі штучно викликали пологи на 34-му тижні вагітності.

— Народжувала у спеціальній палаті. На пологах були присутні троє фахівців, — додає чоловік. Доньку бачив через "скайп" і на фото. — Дівчинка самостійно заплакала. Вага — 1992 грами, зріст — 46 сантиметрів. Поклали в "інкубаторі", їй допомагають дихати та годують сумішами. Мар'яна через хворобу не може годувати груддю, їй штучно зупинили молоко. Ми вже ім'я придумали — Емілія. Так звали обох наших прабабусь.

Перебування дитини в кувезі коштує 1 тис. євро за добу, пологи — близько 3 тис. євро.

— Німецькі лікарі кажуть, щоб доньку забрав до України, бо в неї немає документів. Звернувся у Міністерство закордонних справ, а там розвели руками — таким маленьким не дають документів. Якось вирішуватимемо. Сестра Мар'яни погодилися доглядати за дитиною, доки дружина проходитиме хіміотерапію.

Михайло Калабай — менеджер у приватній фірмі з продажу м'ясної продукції. Мар'яна до декрету працювала медсестрою в лікарні.

— У нас попереду операція. Є ще один знак від Бога — за тиждень знайшли донора кісткового мозку, який по всіх параметрах підходить Мар'яні. Це — німкеня її віку, якій заплатять близько 20 тисяч євро. Потім у нас буде два місяці хіміотерапії, три — реабілітації. Мар'яна каже, що до свята Михайла (21 листопада. — "ГПУ") приїде додому. Лікарі обнадіюють, дружина добре почувається. Вже змучився з дітьми, але Мар'яна через "скайп" перевіряє з ними уроки, свариться, коли не слухають.

За сім місяців родина зібрала 143 тис. євро на операцію. Допомогли волонтери у соціальних мережах, благодійники, бізнесмени. Бракує 20 тис. євро до суми, що хочуть за операцію німецькі фахівці.

"Після вагітності хвороби часто загострюються"

Львівський лікар-гінеколог, завідувач гематологічного відділення 5-ї міської лікарні Ігор Гумен, 64 роки, консультував Мар'яну Калабай на початку вагітності.

— Випадок не унікальний, багато жінок дізнаються про вагітність під час серйозних захворювань, зокрема на рак. Закінчуються такі ситуації по-різному — залежить від стану пацієнтки, стадії захворювання і вчасності лікування. Більшість вирішують перервати вагітність на ранньому терміні. Є медичні норми. Якщо йдеться про те, що зберегти — життя жінки чи ненародженої дитини, то ми рятуємо жінку. Але вибір робить пацієнтка. Відтягування лікування такої недуги на кілька місяців матиме негативні наслідки. Добре, що вона змогла народити доньку. Але після вагітності такі хвороби часто загострюються, і за малечею також потрібен постійний медичний нагляд.

Зараз ви читаєте новину «Хвора на рак крові народила здорову дитину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути