Ексклюзиви
четвер, 06 серпня 2020 06:31

Хто рано прокидається, той завжди на крок попереду

— Є зовнішні причини запізнень і внутрішні. Перші — це незалежні від людини обставини. Другі — бар'єри і дозволи собі на запізнення. Зовнішні причини можна усунути, виділити час на непередбачувані проблеми. Внутрішні потребують ґрунтовнішого підходу, — говорить Оксана Долгова, 42 роки, бізнес-тренерка, інструкторка компанії "Богуш тайм". Розповідає, як навчитися керувати часом.

Як упоратися з обставинами, на які ми не можемо впливати?

— Варто спланувати день з вечора. Максимально точно розрахувати, скільки часу піде на дорогу, заплановану зустріч, роботу. Приблизно 20 відсот­ків часу лишайте на непередбачувані обставини. Якщо їх не буде, матимете зайвих 15 хвилин перед зустріччю.

Не розраховуйте, що за 8 робочих годин виконаєте завдання, на які сумарно треба 8 годин роботи. Плануйте на 6,5. Півтори години лишіть на можливі труднощі з підлеглими, клієнтами чи керівництвом.

Зустріч може затягнутися.

— Одразу попереджайте співрозмовника, що зустріч маєте закінчити, наприклад, до 12:00. Не зайвим буде покласти на видному місці годинник чи телефон — колега теж зможе стежити за часом і відчувати за це відповідальність.

Буває, що немає можливості жорстко контролювати час зустрічі. Передбачайте між справами півгодинну перерву.

Інколи під час домовленості люди неправильно розуміють одне одного. Тож час і місце зустрічі краще дублювати письмово — на мобільний телефон чи в месенджер.

Як бути з планами у великих містах, де дорога забирає годину?

— Домовляйтеся не більше як про три зустрічі на день.

Які зміни у способі життя можуть вплинути на пунктуальність?

— Люди, які рано прокидаються, завжди на крок попереду. Це звичка успішних. Вільний час зранку дозволяє привести до ладу тіло — зробити зарядку, пробіжку, прийняти душ. І внутрішній стан — краще спланувати день, позитивно налаштуватися. Правда, для цього варто навчитися й лягати десь о 22:00.

Важливо змінити життя так, щоб перетворити себе з "білки в колесі" на "ракету", тобто звільнитися від великої кількості малоефективних завдань і зосередитися на тих, що дають найкращий результат.

Ви згадували про внутрішні причини запізнень. Як із ними впоратися?

— Це непросто. Буває, людина щодня запізнюється на роботу. А на літак під час своєї відпустки приходить вчасно — за 2 години до вильоту. Причина — у мотивації. Коли виникає питання: чому я маю туди прийти вчасно, значить її недостатньо.

Тоді треба подумати, як робота, зустріч чи захід, на який ідете, наближає вас до мети. Мотивованим людям будильник не потрібен. Такі не запізнюються.

Чим загрожують систематичні запізнення?

— Через невстигання людина відкладає справи на потім. Їх накопичується так багато, що їй і прокидатися не хочеться — розуміє, що й за кілька днів не розгребе. Починається апатія. Людина вигорає. З одного боку, вона весь час в роботі, з другого — немає результату.

Як дітей привчити бути пунктуальними?

— Я доньці завжди казала: "Твої подруги вже в садку і хочуть побачитися з тобою". Головним має бути не момент вчасного приходу кудись, а приємність від події, на яку йдеш.

Зараз ви читаєте новину «Хто рано прокидається, той завжди на крок попереду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути