понеділок, 02 червня 2008 17:22

Георгій Бурков помирав двічі

  Актору Георгію Буркову ніколи не давали головних ролей у кіно
Актору Георгію Буркову ніколи не давали головних ролей у кіно

31 травня російський актор Георгій Бурков відзначав би 75-річчя.

Георгій Іванович помирав двічі. У 6 років захворів на черевний тиф, почалося зараження крові. Йому зробили шість операцій без наркозу. Після сьомої поклали в палату для невиліковно хворих. Мати забрала Георгія додому й виходила травами.

У липні 1990-го Бурков поліз драбинкою по книжку в своїй бібліотеці. Не втримався і впав на бильце дивана, зламав стегно. У нього відірвався тромб і через три дні потрапив у легеневу артерію. 19 липня Георгій помер.

У московський театр ім. Станіславського Бурков прийшов у 32 роки. Приїхав із провінції — сибірського міста Кемерово. Освіти не мав. Кілька разів провалювався у МХАТ і ГІТІС. На одній із вистав Георгія запримітив режисер Ельдар Рязанов і запросив на роль алкоголіка Петі в комедії "Зигзаг удачі".

1965-го Бурков одружився з актрисою Тетяною Ухаровою.

— Коли вперше побачила Жору, злякалася, — згадує дружина. — Худий, сутулий, у червоному светрі з білими цяточками. На весілля запросили весь театр. На мені була випускна сукня і рвані туфлі. Жорі ледве знайшли сорочку. У перукарні мені зробили зачіску-"кошичок". Жора сказав переробити й напився. Коли тітка в загсі сказала: "Наречений, можете поцілувати наречену", він на мене впав.

Бурков зіграв у кіно майже 70 ролей. Славу йому принесли образи Міші в "Іронії долі" і Федяєва у "Стариках-розбійниках". Головних ролей не давали. Із 1973-го актор лікувався від хронічного алкоголізму.

1966-го в подружжя народилася донька Маша. Вона актриса, вийшла заміж за актора Сергія Вельямінова. Сина назвала на честь батька. Онукові Буркова 16 років.

Зараз ви читаєте новину «Георгій Бурков помирав двічі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути