вівторок, 10 листопада 2015 05:40

Геннадій Книшов провів понад п'ять тисяч операцій на серці

Автор: ФОТО З САЙТА www.gazeta.zn.ua
  Геннадій Книшов очолив Національний інститут серцево-судинної хірургії 1988 року. Був першим його директором після Миколи Амосова
Геннадій Книшов очолив Національний інститут серцево-судинної хірургії 1988 року. Був першим його директором після Миколи Амосова

5 листопада на Байковому кладовищі столиці поховали академіка і кардіохірурга 82-річного Геннадія Книшова. Він 27 років очолював Інститут серцево-­судинної хірургії ім. Амосова.

— Провів понад п'ять тисяч операцій на серці, — розповідає колега 77-річний Михайло Атаманюк. — Першим в Україні виконав аорто-коронарне шунтування при ішемічній хворобі серця. За 10 днів до смерті зібрав ранкову нараду. Аналізував нічне чергування бригади лікарів, вникав у подробиці проведених операцій. Ніхто не здогадався, що Геннадію Васильовичу недобре.

Книшов помер 1 листопада. Про причини рідні й колеги мовчать. Кажуть, мав важку хворобу.

— Він закінчив Донецький медичний інститут. Працював там хірургом в обласній лікарні. Успішно робив операції на всіх органах, крім серця і легенів. Запросили на стажування до Київського інституту туберкульозу та грудної хірургії, — розповідає 63-річний Віталій Максименко, заступник Геннадія Книшова. — Вже через три місяці виконав першу самостійну операцію на серці. За нею спостерігав Микола ­Амосов.

1988-го Геннадій Книшов очолив Національний інститут серцево-судинної хірургії. Був першим його директором після Амосова.

— Після розпаду Союзу віт­чизняна кардіосудинна хірургія сильно відставала від Заходу, — каже Михайло Атаманюк. — Геннадій Васильович дуже переживав. Поїхав в Америку до професора Ріда. Взяв і мене — бо добре знаю англійську. Він започаткував обмін досвідом із західними колегами. Але ми настільки пішли вперед, що перевершили їх у лікуванні інфекційного ендокардиту — запалення клапанів і камер серця.

— Силу серця Книшов порівнював із ручним викручуванням білизни після прання або з торнадо, — продовжує. — Сам був міцний і жвавий до останнього. Фізично витривалий. Раніше займався парашутним спортом, сплавлявся гірськими річками.

У нього залишилися дружина, донька та двоє онуків.

Зараз ви читаєте новину «Геннадій Книшов провів понад п'ять тисяч операцій на серці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути