пʼятниця, 21 липня 2017 06:50

Ганійки відкладають зарплату на золоті прикраси
2

Ганійська дизайнерка Ріта Беніва (праворуч) танцює під час показу її одягу на столичному Трухановому острові. Поєднала традиційний одяг рідної країни з європейським стилем
Фото: Валерія Радзієвська
Модель одягла традиційний жіночий головний убір Гани. Яскраву тканину накручують навколо голови

— Гана — просунута країна в текстильній промисловості. Люди мають смак в одязі. Навіть в Україні ганійці завжди ходять в яскравому. На ньому часто зображений орнамент. Хлопці носять кольорові краватки з фіолетовими піджаками, — розповідає журналістка 25-річна Катерина Мізіна з Києва. 14 липня у кафе на столичному Трухановому острові влаштувала модний показ ганійської дизайнерки Ріти Беніви.

— В Україні живе більше 10 тисяч африканців. Ми з ними майже не перетинаємось. Вирішила познайомити українців з африканською культурою, — Катерина сідає на подушки у дерев'яному будиночку на пляжі Дніпра. На ній легкі штани зеленого кольору з коричневими візерунками — подарунок з Гани.

Ближче до води фотографуються темношкірі моделі. Вони — ганійки і нігерійки. Навчаються у Тернополі, Вінниці та Дніпрі.

— Два роки тому була в Африці. Там бувала у будинках місцевих. Побачила спільні риси між нашими народами. Багато країн Африки були колоніями. Їхня культура, як і українська, пригнічувалася. Тепер намагаються зберегти унікальність, — додає Катерина.

Гості підходять до бару. Замовляють чорний бедуїнський чай Мармарія з півострова Синай у Єгипті. Його заварюють з трави Мармара, що нагадує шавлію.

На дерев'яний поміст виходять барабанщики. Відбивають ритм. Поблизу ходить дизайнер. Робить зауваження моделям англійською. До гостей звертається українською. Її вивчила за п'ять років, доки здобувала у Києві фах інженера. Дизайн одягу — її хобі.

— Сьогодні покажу сукні, комбінезони і спідниці, — каже 24-річна Ріта. Одягнена у синю з рожевими квітами сукню і чорні джинси. На голові закрутила тканину з таким самим візерунком. — Головні убори — елемент, яким Гана вирізняється з-поміж інших африканських країн.

На сцену виходять моделі. Під музику пританцьовують. У кожної на голові закручена тканина.

— Головна риса нашого одягу — яскраві кольори. Також він приталений, — додає Ріта. — У великих містах Гани є торгові центри з американськими та європейськими брендами. Тому одяг не надто відрізняється від вашого. Місцеві жінки носять традиційні сукні на свята. У Гані є десять регіонів. Форма суконь у кожному відрізняється. У моїй області Великій Аккрі на півдні верх плаття перекидають через одне плече. Переважають червоні, жовті та сині кольори.

Я у своїх моделях поєдную ганійську традицію з ­європейським стилем. До суконь обов'язковими є браслети і великі сережки-кільця. Усі африканські жінки люблять ­аксесуари. У Гані багато з них працевлаштовані. Часто відкладають гроші на золоті прикраси. Найулюбленіший камінь заможних жительок міст — діамант.

Зараз ви читаєте новину «Ганійки відкладають зарплату на золоті прикраси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути