Ексклюзиви
понеділок, 02 червня 2008 18:14

Гайдай показав 50 фото новонароджених із мамами

46-річний фотохудожник Ігор Гайдай виставив в Українському домі 50 чорно-білих фотографій, виставку назвав "9 місяців + 3 дні". Він фотографував новонароджених у перші години життя. У проекті взяли участь українські й австрійські породіллі.

Гайдай два місяці прожив у Австрії. Його запросили за міжнародною програмою для художників "Артист резиденції".

— Досі не знаю, чому вибрали мене. У мою галерею ходять різні делегації, мабуть, сподобалися роботи, — фотохудожник поправляє круглі окуляри. — У Відень поїхав із дружиною Ніною. Нам повністю оплатили путівку та проживання. Сказали відпочивати і знайомитися з Австрією, а як виникне бажання — фотографувати. Я не міг просто сидіти за кордоном. У пологовому будинку були шоковані нашою ідеєю. Не уявляли, як усе має відбуватися. А через три дні передзвонили самі.

На половині фотокарток діти та їхні мами по пояс оголені.

— Я знімаю людей, а не одяг, — каже фотограф. — Деякі мами соромилися, прикривалися. Українки більш вибагливі до свого вигляду, австрійкам було все одно. Мене одягали в халат, маску, бахіли, чепчик. Фотосесія тривала не більше години. Тепер мені ті діти сняться, чую, як вони плачуть і сміються. Через 15 років хочу зняти їх знову.

Дружина фотографа 46-річна Ніна Гайдай згадує, що одна австрійська сім"я відмовилася виставляти фото.

— Коли знімали, вони були задоволені, — розповідає Ніна. — Уже в Київ прислали листа з відмовою. Певне, через мусульманську віру, в них там є якісь забобони. У палатах знімали дуже швидко. Але і в такому темпі в нас усмішка була до вух. Смішно, як воно таке маленьке, а вже усміхається, — у руках жінка тримає фотографію мами з усміхненим малюком. Це фото Ірини Петрішиної з донькою Дариною. Цю родину знімали на третій день після пологів у приватній київській клініці "Ісіда".

— Для мене було таке щастя, коли народила, — захоплено розповідає Ірина. — А коли Ігор фотографував, то раділа ще більше. У нас уся квартира в цих фото, Даринка показує на них пальчиком, розуміє, що то вона. — Петрішина тримає доньку на руках. У дівчинки догори зав"язаний хвостик. Нижніми зубами вона гризе печиво.

29-річна фотомодель Наталя Топольська прийшла з сином. Кирилу вже 14 місяців, має дев"ять зубів. Він у мами на руках, смокче пальчик. Наталя розповідає, що раніше Гайдай знімав її для журналів. Знайомі 12 років.

— Зніматися погодилася відразу, навіть чоловіка не питала, — каже Топольська. — На день народження сина Ігор подарував наше величезне фото в рамці. Поставили на комод, бо дуже велике, не маємо, де почепити. Якщо буду народжувати ще, то фотографуватимуся обов"язково. Це — найкраща пам"ятка для дитини, — цілує сина в щоку.

На виставку прийшла 44-річна Євгенія Губська, дружина народного депутата-"бютівця". Вона розповідає, що з Гайдаєм дружить кілька років. Колись він робив її портрет.

— До проекту в мене особливі почуття, — Євгенія роздивляється фото. — Цього року старшому синові Володимиру виповнюється 25 років, а молодшому Віталію — 20. На ювілеї їм готую сімейний фільм. Збираю їхні дитячі фото та відео. Ще цього року з чоловіком святкуємо срібне весілля. Хочу відгуляти ще раз, але вже в українських традиціях. Замовимо український ресторан, можливо, поїдемо в Пирогово. Шию костюм от кутюр із бальною пишною спідницею з українською вишивкою. Замовила в дизайнерки Лілії Пустовіт. Весілля більше роблю для наших дітей. Хочу, щоб вони брали приклад із батьків, які скільки років живуть щасливо.

— Це найдушевніший проект в Українському домі за п"ять років, — каже його директорка Наталія Заболотна, 33 роки. — Коли монтували фото, ледь не плакали.

20 червня Ігор Гайдай видасть фотоальбом "9 місяців+3 дні". Після українського показу фотографії повезе до Відня.

— Ігор знімає просто і оригінально, — каже 50-річний мистецтвознавець Олексій Титаренко. — Мене смущають фотографи, які хочуть щось наворотити. Гайдай — художник старої закалки. Його роботи цікаві звичайним людям. Думаю, що такий проект треба організувати на всіх континентах.

Виставка фото триватиме до 8 червня.

Зараз ви читаєте новину «Гайдай показав 50 фото новонароджених із мамами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути