вівторок, 11 березня 2008 15:24

Фідель Кастро подарував Йосипові Курільцю літак

Автор: фото: Марія ПЕТРІВ
  Йосип Курілець (у світлому костюмі) після наради в кабінеті Фіделя Кастро. Праворуч від нього (в окулярах) колишній секретар ЦК КПРС, посол СРСР на Кубі Костянтин Катушев. 23 березня 1983 року
Йосип Курілець (у світлому костюмі) після наради в кабінеті Фіделя Кастро. Праворуч від нього (в окулярах) колишній секретар ЦК КПРС, посол СРСР на Кубі Костянтин Катушев. 23 березня 1983 року

81-річний Йосип Курілець із райцентру Рожнятів на Івано-Франківщині шість років працював геологом на Кубі. Брат тодішнього кубинського лідера Рауль Кастро гостював у нього вдома. Дружина Йосипа Йосиповича Віра годувала його борщем.

— Я працював у Калуській нафтогазорозвідувальній експедиції. 1979-го з Москви надійшла телеграма, у якій мене викликали в міністерство нафтової промисловості Радянського Союзу. Відрядження на Кубу підписав секретар ЦК КПРС Михайло Суслов, друга особа після Леоніда Брежнєва. Секретар ЦК Констянтин Катушев ще наказав: "Чтоб там все ползало и летало". Потім перепитав, чи зрозумів, — згадує Йосип Курілець.

Колишній геолог працював на Кубі радником заступника міністра промисловості. Допомагав шукати й відкривати нові родовища. Двоє його дітей і дружина Віра Гарагуля залишилися в Рожнятові. Курілець не зміг приїхати на весілля своєї 21-річної доньки Світлани.

Дружина кілька разів на рік провідувала його на "Острові свободи". У родині українців часто гостював Рауль Кастро з дружиною Вільмою Еспін та двома дітьми. Віра готувала для них борщ. Каже, кубинці їдять багато м"яса, свіжих овочів, чорну квасолю, рибу і рис. У час мерієнди (між сніданком і обідом) п"ють каву. Робочий день там розпочинається о сьомій ранку, бо після обіду стоїть спека.

Додає, що 1979-го вперше побачив кубинського лідера Фіделя Кастро.

Ішов по пляжу без охорони. Жінок обнімав

— Фідель ішов по пляжу без охорони. Жінок обнімав, — уточнює Йосип Йосипович. — До того бачив його на нарадах. Коли засідання затягувалося, секретарки приносили нам каву та бутерброди з сиром.

Якось Курілець ночував із Фіделем Кастро на державній дачі в західній провінції Пінар-деля-Ріо.

— Цілий день їздили по роботі. Сонце вже зайшло. Фідель пішов на кухню і покликав мене допомогти нарізати йому пальміту — салат із молодого листя пальми. На вечерю всі переодягнулися. Сіли в просторій вітальні. Подавали крабів, сири різних сортів, банани, апельсини, мандарини. Пили холодне пиво, — розповідає чоловік.

За старанну роботу Фідель Кастро віддячив українському геологові. Перед від"їздом виділив йому літак, щоб вони з дружиною облетіли острів.

Після повернення додому Курілець працював у Калуській експедиції. Звів будинок у Рожнятові. Коли вийшов на пенсію, відкрив власну фірму "Рожнятівнафта". З чотирьох братів у Йосипа Йосиповича зостався лише середущий Петро, за фахом він — теж енергетик.

55-річний син Йосипа Йосиповича Ярослав працює в Білорусі, розвідує там нові родовища нафти й газу. 49-річна донька Світлана — лікар, живе на Закарпатті.

1926, 20 вересня — Йосип Курілець народився в с. Вишнів Рогатинського р-ну на Прикарпатті
1944 — служив у автомобільному полку радянської армії
1951 — побрався з Вірою Гарагулею, медсестрою з лікарні в Букачівцях Рогатинського р-ну
1952 — вступив до Львівського політехнічного інституту, народився первісток Ярослав, за шість років — донька Світлана
1957 — працює у Стрийській конторі буріння
1958 — головний геолог у Калуській нафтогазорозвідувальній експедиції глибокого буріння
1979–1985 — проводить розвідувальні роботи з видобутку нафти й газу на Кубі
1984 — народився онук Леон, пізніше — онуки Світлана, Тетяна
1993 — вийшов на пенсію, відкрив у Рожнятові фірму "Рожнятівнафта"
2008 — прагне зустрітися із Юлією Тимошенко, щоб допомогти задіяти нові нафтогазові родовища

Зараз ви читаєте новину «Фідель Кастро подарував Йосипові Курільцю літак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути