Ексклюзиви
середа, 26 березня 2008 16:01

Еллада Махова сховала дітей від міліції в дорожніх сумках

"Тільки на харчування витрачаємо 3 тисячі гривень на місяць, — розповідає російською 39-річна Еллада Махова із селища Іванкове на Київщині. — Заборгували за світло і газ. Прийшли з ЖЕКу і сказали, що відключать".

Жінка виховує п"ятеро дітей. Три роки тому взяла ще трьох сиріт. Еллада родом із міста Кисляр, що в Дагестані. Коли їй було 7 років, родина переїхала до Луганська. Дагестанка закінчила музучилище, працювала хормейстером. 1991-го вступила до Чернігівської духовної семінарії. Навчалася на регента-псаломщика, жила в монастирі. Була послушницею. Хотіла прийняти постриг і стати черницею.

— Але ченці в Сергієвому Посаді сказали, що маю вернутися в мир, спасатися чадорождєнієм, — каже.

Жінка показує 4-кімнатну квартиру, яку 2005-го отримала в Іванкові як багатодітна мати. У кутовій кімнаті стоїть рояль. Дитячі ліжечка з балдахінами. Усіх дітей жінка навчає музики.

— Серафима займається східними танцями. Виграла республіканський конкурс "Таланти з багатодітних сімей", — хвалиться мати. — А Єлісей закінчує Київський військовий ліцей ім. І. Богуна. Не хочу, щоб вступав у військовий вуз, бо тоді поїде від нас.

Із 1988 року родина винаймала квартири.

— Юля Тимошенко допомогла мені, — каже Еллада. — За її дорученням прокуратура перевірила списки черговиків в Іванкові. Родичів голови сільради, які хотіли незаконно отримати житло, зняли з черги. А мені й дітям виділили квартиру як багатодітній родині.

1990-го Еллада Махова одружилася з Юрієм Кібзою. Сім"я мешкала в Києві. Жінка працювала вчителькою музики в школі, а Юрій був будівельником. 1991-го в них народився син Єлісей. За чотири роки з"явилася донька Серафима, 1999 — Прохор, а наступного року — Єфрем.

— Чоловік працювати не хотів. А гроші витрачати вмів, — розповідає жінка. Подружжя розлучилося, і 2003-го Махова одружилася з Леонідом, з яким познайомилася на церковній службі. За рік народила сина Глікерія. Але подружнє життя не склалося.

— Вирішила, що краще десятеро дітей, ніж чоловік-нероба, — каже Еллада. — Він не хотів працювати, я годувала його, одягала.

2005-го жінка вирішила оформити опіку над хлопчиком-сиротою. З Боярської лікарні взяла 4-місячного Тимофія, від якого мати відмовилася в пологовому будинку. Потім забрала із притулку двох його старших братів — 3-річного Матвія і 5-річного Прокопія.

— Коли приїхала за братами Тіми, до мене в коридорі кинулося 5-річне циганча. Обняло мене і кричить: "Мама, чому ти так довго до мене йшла?"

Махова оформила опікунство й над смуглявим Назаром. Хлопчик пробув у сім"ї понад рік. Еллада вирішила відкрити сімейний дитбудинок.

— Але чиновники проти, — каже жінка. — На сироту з районного бюджету щомісяця треба платити кілька тисяч гривень. Такій родині мусять виділити двоповерховий котедж. Причепилися до того, що я влаштувала Назара в лікарню. Його потрібно було обстежити в психіатрів. (До того, як хлопчик потрапив у притулок, він постраждав від сексуального насильства. — "ГПУ").

Краще десятеро дітей, ніж чоловік-нероба

У вересні міськвиконком позбавив Махову опікунства над прийомними дітьми.

— До нашого будинку під"їхали дві міліцейські машини, "швидка", чиновники з райдержадміністрації, — згадує жінка. — Подзвонила своєму адвокату в Київ. Він сказав не відкривати. Три години міліція била у двері.

Махова вирішила втекти з дітьми в санаторій, але за квартирою стежила міліція. Каже, винесла з помешкання дітей у великих дорожніх сумках.

— Я приготувала п"ять картатих поліетиленових сумок. Застелила їх ковдрами, накидала іграшок, дала дітям цукерок, — згадує. — Із таксистом по дві сумки з дитиною в кожній заносили в машину.

29 грудня торік Бориспільський міськвиконком відновив опіку Махової над трьома братами-сиротами. Жінка вимагає повернути їй кошти за пропущені місяці.

— Грошей не платять, — схлипує. — Якби не допомагали люди, діти голодували б. В Іванкові у двох магазинах нам дають продукти в борг. На днях отримали кіндер-пайки від австрійської церкви. Дали стільки продуктів, що я розплакалася.

Як пояснили "ГПУ" в Бориспільській райадміністрації, дозвіл на опіку над сиротами Елладі Маховій надавала міська влада, а мешкає родина в районі. Тож потрібно узгодити передачу дітей із міста в район.

Еллада Махова має в Іванкові матір і брата Дмитра, який працює священиком. Він хрещений батько всіх її рідних дітей.

Допомогти сім"ї можна:

Махова Еллада Вікторівна, р/р 26208409683 в АППБ "АВАЛЬ" МФО банку-отримувача 380805. Ідентифікаційний код 2553400188.

1969 — Еллада Махова народилася в місті Кизляр, Дагестан, Росія
1977 — родина переїхала в Луганську область
1988 — одружилася з Юрієм Кібзою
1991 — вступила до Чернігівської духовної семінарії, отримала фах регента-псаломщика
1991 — пішла в монастир, два роки була послушницею
1991 — народився син Єлісей, за чотири роки — донька Серафима, ще за чотири — син Прохор, через рік — Єфрем
2004 – вийшла заміж за Леоніда, з яким познайомилася в київській церкві "Посольство Боже"
2004 — народився син Глікерій
2005 — отримала квартиру в селищі Іванкове на Київщині; усиновила братів-сиріт Тимофія, Матвія і Прокофія

Зараз ви читаєте новину «Еллада Махова сховала дітей від міліції в дорожніх сумках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути