Ексклюзиви
четвер, 11 вересня 2008 20:20

Ельбрус Тедеєв відмовився від грошей Януковича

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Народний депутат-”регіонал” Ельбрус Тедеєв їздить Києвом чорним ”лексусом”. Авто йому подарували після перемоги на Олімпіаді в Афінах 2004 року
Народний депутат-”регіонал” Ельбрус Тедеєв їздить Києвом чорним ”лексусом”. Авто йому подарували після перемоги на Олімпіаді в Афінах 2004 року

"Колеги мене побоюються, не чіпають, — усміхається нардеп-"регіонал" Ельбрус Тедеєв, 33 роки. — Коли "бютівці" блокували Конституційний суд, мені й нардепу Андрієві Пінчуку довелося перекидати через паркан юристку Кабміну Олену Лукаш. Я її і сам підняв би, але паркан 2,5 метра, із гострими піками. Олена вдало приземлилася, але до неї підбігли депутати Олександр Турчинов і Богдан Губський, хотіли викинуть назад. Ми перестрибнули й провели її до будинку — метрів 50. Я валяв на асфальт усіх, хто потрапив під руку".

Ельбрус Тедеєв очолює Асоціацію спортивної боротьби. В офісі стоять великий шкіряний диван і дубовий стіл. На стінах — ікони.

— Мене впізнають у магазинах, на вулиці, — каже. — Часто п"яні цілуватися лізуть. Але це не дратує, я спокійний за вдачею.

На руці в чоловіка годинник "Патек Філіпп". Такий коштує в середньому $60 тис. Ельбрус до Києва приїхав 1993-го на запрошення тренера Бориса Савлохова. Тедеєв жив у селі Ногир у Північній Осетії, за 7 км від Беслана. Виступав за російську збірну, призового місця не посів. Савлохов був одним із власників столичних казино "Спліт" і "Джос", його родині належали підприємства "Дженерал-Моторз Україна", "Національна газова компанія". Подейкують, він керував рекетом на речових ринках Лівого берега в столиці, набирав лише кавказців. За це його ув"язнили на 5,5 року. Чоловік помер у слідчому ізоляторі 2004-го, коли Тедеєв готувався до Олімпійських ігор.

— Це був найважчий момент у житті, — згадує Ельбрус. — Борис Сосланович годував мене з руки. Винайняв двокімнатну квартиру на Предславинській. А через півроку, коли я став чемпіоном Європи з вільної боротьби серед молоді, подарував двокімнатну квартиру на Троєщині. Як же ця вулиця називається... — морщить лоба. — Потім я купив будинок на 130 квадратних метрів у Царському селі (елітний район Києва на Печерську. — "ГПУ"), поряд із домом дизайнера Сергія Єрмакова. Ще маю 15 соток у Кончі-Заспі. Але будуватися на них поки що не маю грошей.

1996 року Тедеєв завоював "бронзу" на Олімпіаді в Атланті. У цей час від інсульту помер його 51-річний батько Сослан.

— Тато сказав: "Ельбрус їде на Олімпіаду, треба достойно провести", — спортсмен втирає сльози. — Зарізав барана, скликав сусідів. А спека була 40 градусів. Інсульт у нього стався за столом. Батька ховали, а я в цей час боровся. Тренери не казали мені, бо я поїхав би на похорон.

Валяв на асфальт усіх, хто потрапив під руку

Дружина нардепа Фаїна — теж осетинка.

— Односельчанка, молодша на дев"ять років, — шукає фото в тумбочці, але не знаходить. — Моя мама надзвонювала. Казала, має одну дівчину на прикметі — Фаїну. А в мене в голові була Олімпіада, не уявляв, як одружений матиму час на спорт. 2001-го поїхав машиною до матері. Фаїна стояла на вулиці з моєю двоюрідною сестрою. Підвіз їх додому, розговорилися.

— Викрадали наречену?

— Таке роблять, коли родина дівчини незаможна, — відмахується. — А у Фаїни батько був директором меблевої фабрики. В Україні вона швидко обжилася. Подружок не мала, тільки друзів-спортсменів. Їздила зі мною на чемпіонати. Зараз доглядає доньок — Тетяну, 1,5 року, й 5-річну Діану. Старша почала розмовляти у 8 місяців. Така балакуча, хоч записуй за нею! Збирає копійки в коробку, дріб"язком тисяча гривень точно є. А потім у дитсадку на Тургенєвській роздає монетки, — сміється. — Фаїна закінчила ремонт. Займається всіма тюлями-шмулями. Те, що їй подобається, коштує десятки тисяч доларів. Кажу їй: "Фаїночко, ми ж не в Америці, щоби жити в кредит".

Ельбрус розповідає, що в Києві є чимала осетинська діаспора.

— Часто ходжу на вистави Анатолія Хостікоєва — він по батькові осетин. Дружу із президентом федерації баскетболу Зурабом Хромаєвим, із нардепом від БЮТу Миколою Баграєвим. Багато земляків працюють у "Нафтогазі", на шахтах.

2006-го Тедеєв став народним депутатом від Партії регіонів.

— Мені давно імпонував Янукович, — зважує кожне слово. — При ньому ветерани-олімпійці отримували 1800 гривень на місяць, стипендію для спортсменів збільшили до 9 тисяч, тренерам підняли зарплату разів у десять. Я отримав квартиру на Позняках. До того мав 60 гривень президентської стипендії і 240 — зарплати! Коли на Віктора Федоровича "повісили", що стипендії та преміальні неправильно видали, я запропонував олімпійським чемпіонам відмовитися від преміальних — Білоногу, Мерлені, Нікітіну, Гончарову. Я не взяв премії в 50 тисяч доларів.

1974, 5 грудня — Ельбрус Тедеєв народився в с. Ногир у Північній Осетії
1993 — переїхав до Києва
1996 — помер батько
2002 — одружився з Фаїною Засєєвою, народилася донька Діана
2006 — з"явилася на світ донька Тетяна, став народним депутатом України від Партії регіонів
Олімпійський чемпіон із вільної боротьби (Афіни, 2004), триразовий чемпіон світу (1995, 1999, 2002), дворазовий чемпіон Європи, бронзовий призер Олімпійських ігор в Атланті 1996 року

Зараз ви читаєте новину «Ельбрус Тедеєв відмовився від грошей Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути