Ексклюзиви
пʼятниця, 10 жовтня 2008 15:34

Джоан Роулінґ щосекунди заробляє 9 доларів

Автор: фото: REUTERS/James Boardman
  Фільм ”Гаррі Поттер і орден Фенікса”, знятий за романом британки Джоан Роулінґ, вийшов на екрани 3 липня 2007 року. На прем’єру стрічки у Лондоні письменниця прийшла із другим чоловіком Нілом Мюрреєм
Фільм ”Гаррі Поттер і орден Фенікса”, знятий за романом британки Джоан Роулінґ, вийшов на екрани 3 липня 2007 року. На прем’єру стрічки у Лондоні письменниця прийшла із другим чоловіком Нілом Мюрреєм

43-річна британка Джоан Роулінґ — найвисокооплачуваніша письменниця у світі. Авторка книг про хлопчика-чарівника Гаррі Поттера за рік заробила $300 млн. Щосекунди — по $9.

— Чарівник Гаррі Поттер перетворив Джоан Роулінґ із бідної матері-одиначки на мільярдерку, — пишуть кореспонденти американського журналу "Форбс".

Справжнє ім"я письменниці — Джоана Мюррей Роулінґ. У документах письменниця підписується як Джоан Кетлін. Ім"я змінила перед першою публікацією "Гаррі Поттера". Видавці переживали, що хлопчикам не сподобається книжка, написана жінкою. Кетлін — ім"я бабусі Роулінґ.

Письменниця народилася 31 липня 1965-го в англійському містечку Єте поблизу Брістоля. Батько Піт працював інженером на заводі компанії "Роллс-Ройс". Мати Енн була домогосподаркою.

— Мама присвятила себе мені та моїй сестрі Даяні, — розповідає Джоан. — Найбільше любила читати нам книги. У 5 років я всі дитячі книжки знала напам"ять. А в 6 написала оповідання про пригоди кролика на ім"я Кролик.

У школі Джоан нічим не вирізнялася.

— Була пухкенькою тихонею в окулярах із товстими скельцями. Товариші любили слухати небилиці, які я вигадувала на уроках.

Після школи дівчина вступила до Ексетерського університету. Замість окулярів почала носити контактні лінзи, зробила пишну зачіску, яскраво фарбувалася. Переїхала жити до бойфренда на околицю Лондона. Працювала секретаркою в кількох фірмах. Її неодноразово звільняли.

— Керівників нервувало, що я на робочому місці постійно щось записувала, — пояснює.

Я мусила вчителювати до самого народження дитини

1990-го переселилася до Манчестера. Почала їздити до Лондона поїздом. Якось дорогою придумала історію про хлопчика-чарівника. Назвала героя Гаррі — своїм улюбленим іменем. Прізвище Поттер мали її друзі дитинства Ян та Вікі.

— Я завжди заздрила їм: таке мелодійне прізвище! Ми втрьох часто гралися в чарівників.

На одній із вечірок Джоан познайомилася з тележурналістом Хорхе Арантесом.

— Він сказав, що любить читати, навіть подужав роман "Розум і чуття" (твір британської письменниці Джейн Остін, має понад 500 сторінок. — "ГПУ"). Я вперше побачила хлопця, якому сподобався жіночий роман.

Вони стали жити разом, жінка завагітніла. Та якось побачила Хорхе з іншою. Після цього в Джоан стався викидень. Заміж за Арантеса вийшла 1992-го, вагітною вдруге. Після народження доньки Джессіки вони розлучилися.

— Ми скандалили через гроші, — пояснює Джоан. — Чоловік не міг знайти роботу. Я мусила вчителювати до самого народження дитини.

Із тримісячною донькою жінка поїхала до Единбурга в Шотландії. Майже всі кошти витрачала на квартиру на околиці.

— У будинку було багато мишей, — розповідає Роулінґ. — Коли я вночі писала роман, чула, як вони шарудять. Грошей вистачало тільки на скромну їжу та записники. Я була на межі самогубства. Від нього втримали думки про доньку.

Копії рукопису роману Джоан надіслала двом видавцям. Обидва відмовилися друкувати "надто складну" книгу для дітей. 1995-го агент Крістофер Літл відвіз "Гаррі Поттера" на Франкфуртський книжковий ярмарок. Роулінґ заплатили перший гонорар — $2250. За 10 років на першій книзі про Гаррі Поттера письменниця заробила $300 млн. Усього їх сім.

Сім років тому Роулінґ вийшла заміж за анестезіолога Ніла Мюррея. Подружжя мешкає в Единбурзі, виховує 4-річного Девіда Гордона та 3-річну Маккензі Джин. Старша донька Джессіка живе з батьком.

1965, 31 липня — Джоана Мюррей Роулінґ народилася в англійському містечку Єте, поблизу Брістоля

1971 — написала перше оповідання про пригоди кролика

1990 — працювала вчителькою в Лондоні

1992 — вийшла заміж за Хорхе Арантеса, народила доньку Джессіку

1997 — видала книгу "Гаррі Поттер і філософський камінь"

2001— вийшла заміж за лікаря Ніла Мюррея

2003 — народився син Девід Гордон

2005 — стала найбагатшою жінкою Великої Британії, народила доньку Маккензі Джин

Зараз ви читаєте новину «Джоан Роулінґ щосекунди заробляє 9 доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути