пʼятниця, 22 березня 2019 00:40

"До батьків на заробітках масово приїжджають діти з онуками"

"До батьків на заробітках масово приїжджають діти з онуками"

— Гадки не мала, що вийду заміж за італійця. Після розлучення вирішила сама поставити доньку на ноги. Лишила її з мамою, а сама поїхала на заробітки в Італію. Подружка помогла з роботою доглядальниці. За цю послугу заплатила їй 200 євро. Найважче переборювала мовний бар'єр. По словнику ніяк не могла вивчити мову. Підучили дівчатка, які ходили на уроки італійської. За три місяці вже добре розуміла людей, — згадує 41-річна Юлія Хемій зі Львова. 16 років мешкає в італійському місті Пулія.

Спочатку доглядала лежачого діда за 450 євро на місяць. За два місяці він помер. Тоді натрапила на сім'ю, яка шукала няню для трьох дівчаток. Третій раз влаштувалася доглядати сеньйору, а після неї перейшла прибиральницею в ресторан. Тут заробляла по тисячі євро на місяць. Власник ресторану згодом став моїм чоловіком.

У нашому ресторані помічниками шеф-кухаря працюють українці. Джузеппе став брати їх на роботу після нашого знайомства. Якщо нема місця в ресторані, то допомагаємо знайти роботу доглядальниці. Чоловікам проблемніше влаштуватися. Їм теж доводиться доглядати старих людей, працювати на полі чи на будівництві.

До нашого закладу часто приїздять українці. Полюбляють смажені кальмари та мідії, спагеті з морепродуктами, але найпопулярніша страва — піца.

Два роки тому почали здавати в оренду одну з квартир Джузеппе. Вона розташована на березі Адріатичного моря.

Попросила дозволу селити в неї українських туристів та людей, які живуть і працюють в Італії. Відколи ввели безвіз, то до батьків на заробітках масово приїжджають діти з онуками. Стараються влітку, щоб покупатись у морі та насолодитися сонцем. Першими були українка з дочкою, які приїхали з Чехії.

На оренду квартири встановила власні розцінки. Перед цим вивчила ринок нерухомості в курортний сезон. Італійці можуть дозволити собі відпочинок і за 2–3 тисячі євро на місяць, а українці — ні.

Туристичний сезон починається з червня і триває по жовтень. Двотижневий відпочинок у перший місяць літа коштує 15 400 гривень. У липні — 23 100 гривень, у серпні — 24 650. Від суми оренди третину віддаю за комунальні. Ще частину грошей витрачаю на оновлення білизни, рушників та закупку миючих засобів.

Чоловік повністю облаштував житло меблями і купив побутову техніку, посуд, білизну. Відпочивальники самі перуть та прибирають після себе. Як вони виїжджають, то роблю контрольне прибирання протягом години.

Туристів шукаю в соцмережі. Подаю оголошення в різні групи українців за кордоном. Публікую повідомлення з фото, як реально виглядає квартира, вид з вікна. Лише одна жінка була незадоволена. Приїхала відпочити на тиждень. Але не уточнила, чи є "вай-фай". Зазвичай родини, які побували в нас хоч раз, повертаються знову. Іноді клієнтів запрошуємо на безкоштовний обід у ресторані. Зараз ще березень, а вже бронюють місця.

215 гривень коштує найдорожча піца "4 сира" в ресторані Юлії Хемій. Дешевша обійдеться в ­120–180 грн. Порція спагеті з морепродуктами — 308 грн.

"Чоловік запропонував одружитися, коли захворіла"

— Кілька років тому у мене діагностували важку хворобу. Лягла на операцію з думкою, що чоловік мене не захоче. Італійцям треба молоді й здорові жінки. А він мені казав: "Ти вилікуєшся, і ми одружимося". До останнього не вірила його словам, — пригадує 41-річна Юлія Хемій. 14 березня відсвяткувала шосту річницю весілля з італійцем 50-річним Джузеппе Йяйя.

— Після операції кілька місяців проходила реабілітацію. Поки заживали шви, не могла згинатися і працювати. Джузеппе мив ноги. В ліжко носив їсти. Цим вчинком вразив. З ним почуваю себе захищеною. Відколи разом, встаю з ліжка, коли чоловік приносить каву. Я йому на свята готую українські вареники.

Для одруження з України привезла свідоцтво про народження, довідку про несудимість і прописку. Документи завірила в консульстві апостилем (спеціальний штамп, що засвідчує дійсність підписів, печаток. — ГПУ). Тоді влаштували весільну вечірку. Скликала найближчих подруг-українок. Замовили великого торта з вершками, прикрашеного трояндами.

Джузеппе був вдівцем. Виховав двох синів. Один має свій ресторан, другий — автосалон. У мене від першого шлюбу є дочка 24-річна Наталія і онука 4-річна Діана. Щороку їздять до нас на відпочинок.

Зараз ви читаєте новину «"До батьків на заробітках масово приїжджають діти з онуками"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути