середа, 19 червня 2019 05:10

Дмитра Кременя не стало після операції на серці

Автор: LITNIK.ORG
  Дмитро Кремінь видав 20 поетичних збірок. 1999-го здобув премію імені Тараса Шевченка за книгу поезій та симфоній ”Пектораль”.
Дмитро Кремінь видав 20 поетичних збірок. 1999-го здобув премію імені Тараса Шевченка за книгу поезій та симфоній ”Пектораль”.

У Миколаєві справили дев'ятини за поетом і публіцистом 65-річним Дмитро КРЕМЕНЕМ. Мав хворе серце. За кілька тижнів до смерті переніс операцію.

"1990 року я вперше зайшов до Дмитра Дмитровича. Приніс йому замітку про необхідність перейменування місцевого педінституту з імені українофоба Віссаріона Бєлінського на честь Миколи Аркаса. Він відклав усі справи. Трохи відредагував текст і поніс друкарці. Він тішився нашим зустрічам. Завжди знаходив якісь високі, часом навіть поетичні рядки на прославу Грузії, Кавказу. Кременя всі любили. І я теж", — написав у "Фейсбуку" журналіст Вахтанг Кіпіані.

Дмитро Кремінь народився у селі Суха Іршавського району на Закарпатті. Закінчив Ужгородський національний університет. Працював учителем української мови та літератури у селищі Казанка на Миколаївщині.

— Прожив там чотири роки. У Казанці я написав першу книжку "Травнева арка" і став членом спілки письменників СРСР. Якби я тоді був "під оком" і про мене не лунали б схвальні слова класиків у Києві і Москві, я міг би загриміти в Новоданилівську колонію поблизу Казанки: там чимало пересиділо дисидентів, — розповідав Дмитро Кремінь.

Видав 20 поетичних збірок. 1999-го здобув премію імені Тараса Шевченка за книгу поезій і симфоній "Пектораль".

Залишилася дружина Ольга і син Тарас. Він — нардеп від партії "Народний фронт".

Зараз ви читаєте новину «Дмитра Кременя не стало після операції на серці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути