пʼятниця, 14 січня 2011 06:30

Дитячий череп інкрустували діамантами

Автор: фото з сайта www.inforotor.ru
  Для оздоблення черепа використали вісім тисяч білих і рожевих діамантів
Для оздоблення черепа використали вісім тисяч білих і рожевих діамантів

Цього тижня англійський художник 45-річний Демієн Хьорст закінчив інкрустувати діамантами дитячий череп. Роботу хоче показати 18 січня в азійській філії галереї Ларрі Гагосяна у Гонконзі.

— Я назвав її "Заради Бога", — розповідає художник. — Використав череп немовляти, який був у колекції кунсткамери ХІХ століття. Купив його на одному з аукціонів за 2 мільйони доларів. Коли дивишся на череп, думаєш, що це символ кінця. Та цей кінець прекрасний, він вселяє надію.

Для оздоблення черепа використав 8 тис. білих та рожевих діамантів.

— Їх мені надала ювелірна компанія "Бентлі енд Скіннер". Вони поставляють дорогоцінне каміння британському королівському двору. Діаманти — це досконалість, багатство, секс. Вони — найміцніший матеріал, який є у природі. Вони символізують вічність, але у них є і темна сторона. За жменю діамантів можна озброїти цілу армію чи профінансувати терористичну акцію.

Художник працював понад рік. Багато часу пішло, щоб на черепі лазером вирізати 8 тис. отворів для камінців.

Чотири роки тому Демієн презентував платиновий череп дорослої людини, інкрустований 8602 діамантами. Його роботу придбав консорціум інвесторів, до якого належать сам Демієн Хьорст, його менеджер Френк Данфі та київський меценат Віктор Пінчук. Череп зберігають у Лондоні. Його хотіли показати у російському Ермітажі, та не вистачило грошей, аби заплатити за страхування. Позаторік Віктор Пінчук показував череп у Києві.

На англійському аукціоні "Сотбіс" бізнесмен придбав колекцію Хьорста "Прекрасне назавжди у моїй голові". Віддав за неї $223 млн. Тоді художник пожертвував фонду "АнтиСНІД", який належить дружині Пінчука Олені, картину "Темні діла". За рік передав до Києва 2-метрову картину "Ін лав". За 1,75 млн євро її купили мільйонери Олександр Ярославський та Дмитро Фірташ. Картина інкрустована цирконієм та засушеними метеликами.

Кажуть, що Віктор Пінчук став одним з інвесторів інкрустованого черепа дитини.

— Цілком можливо, що він уклав у неї гроші, — каже столичний мистецтвознавець 72-річний Дмитро Степовик. — Використання черепів — це дикунство. Він має лежати у землі, а не ставати твором мистецтва. Дорогоцінним камінням прикрашають корони царствених осіб та чудотворні ікони. Діаманти і череп — несумісні речі.

Зараз ви читаєте новину «Дитячий череп інкрустували діамантами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути