четвер, 06 серпня 2020 05:50

"Дитина через мене залишилася без сніданку"

Автор: ДМИТРО СКАЖЕНИК
 

— Я не запізнювалася, тільки коли нікуди не йшла, — каже киянка 30-річна Мар'яна Дудар. — З часів навчання в університеті невчасно приходила на пари, побачення, родинні зустрічі. То вирішила вдягнути нову спідницю, а вона непрасована. Поки це зроблю, собака проситься гуляти. Було, заспала, а дорогою на роботу помітила, що забула телефон.

Мар'яна у студентські роки підробляла в манікюрному салоні.

— Навчалася в центрі міста, а салон — на Дарниці, добиратися більше години, — говорить. — Не встигла вчасно приїхати. Клієнтка мене ледь не розірвала. Кричала. Власниця Анжела пригрозила звільненням, а потім увела штрафи за запізнення. Пів зарплати в мене пішло на таксі, аби не було неприємностей на роботі. Звільнилася.

Рік тому запізнилася на автобус у Варшаву. Після цього перевела годинник на 15 хвилин уперед, ставила таймер на смартфоні, що повідомляв про час виходу. Тиждень це діяло. Далі — ні. Таймер машинально ставила на паузу.

Почала писати план на день і вказувала навпроти кожного пункту, за скільки треба зробити.

Кожен раз без запізнень сприймала як перемогу. Та це все призводило до стресу. Я змінила стиль життя. Уже рік на вихідні ні з ким не домовляюся на певний час. Щоб не заганяти себе. У будні прив'язки по зустрічах маю лише там і тоді, де стовідсотково буду. Наприклад, о 17:40 неподалік метро Тараса Шевченка, біля якого працюю.

— Дня не було, щоб я не запізнився, — розповідає 29-річний Ігор Шутяк з Києва. Мене дратували люди, які приходять завчасно. Тоді моя затримка для них виглядала більш серйозною, ніж є насправді.

Усе змінилося після року роботи в австрійській науковій лабораторії.

— Спізнився на зустріч з ініціатором мого стажування. Коли він дзвонив переконатися, що я їду, — я збив виклик. Соромно було казати, що треба ще 30 хвилин. Приїхав, а там нікого. Керівник почекав хвилин 10. Наступну зустріч не призначав, виклав усе, що хотів сказати, в електронному листі.

У таких ситуаціях на мене щоразу дивилися, як на крадія. Запізнення там вважають посяганням на особистий ресурс.

Треба була консультація з оформлення документів австрійського зразка. Домовився з науковцем Віденського університету. На все треба 30 хвилин, попередив він. Я запізнився на 15. Австрієць приділив мені рівно чверть години. Сказав, йому треба їхати. Попросив прийти за тиждень, щоб дозаповнити решту документів. І слухати не хотів, що мені до його кафедри їхати довше години, двома видами транспорту.

В Австрії запізнення сприймають як дрібне шахрайство. На пояснення реагують нервово й нестримано.

Був затор і аварія, до того ж я переплутав вулиці. Пояснюю це власнику приватної лабораторії. А він: "Зовсім-зовсім не цікаво. Це не стосується співпраці".

Було соромно. Щоб уникати такого, почав раніше прокидатися, виїжджав за годину до зустрічі. Переважно приходив раніше.

36-річний Віктор Сагун із Житомира позбувся непунктуальності за два тижні.

— Років 10 тому перекупив у родича квартиру за хорошою ціною. Гроші позичив. Щоб віддати, мусив працювати таксистом з 22:00 до третьої ночі. Зранку на 9:00 мав бути на роботі, — розповідає. — Почав запізнюватися і на роботу, і в дитсадок з дочкою. Приводжу раз її, а там уже всі поїли і йдуть надвір. Моя дитина лишилася без сніданку.

Запізнення почастішали і почали виливатися мені в копійку. Не змінив вчасно банківської картки — змушений був зняти гроші з кредитки з відсотками. Не знайшов часу купити страховку на машину — довелося заплатити штраф. Поліція мене і не зупинила б, якби не запізнювався на роботу й не перевищив швидкості.

Важко порахувати, скільки переплатив за подарунки родичам, дітям і дружині, які купував в останній момент. Пішов до психолога. Пройшов тести, тиждень ходив на бесіди. Сказала, що я завис у зоні комфорту.

Змінив роботу на більш високооплачувану в Києві. Там треба було раніше приходити і більше працювати. Переїхав із сім'єю на зйомну квартиру. Схуд у перші два тижні на 5 кілограмів. А коли адаптувався, помітив, що перестав запізнюватися.

Зараз ви читаєте новину «"Дитина через мене залишилася без сніданку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути