пʼятниця, 28 жовтня 2011 06:15

Цигани забороняють дружинам працювати

У селі Королево Виноградівського району Закарпаття живуть 2800 циган. Це одна з найбільших ромських общин області.

Циганське поселення відділене від села залізничним переїздом. Починається із двоповерхових будинків. Майже в кожному дворі стоїть автомобіль. Найчастіше — "мазди", "жигулі". У центрі табору — церква. Усі тутешні роми — баптисти. За церквою розпочинаються скромніші, одноповерхові будинки. У полі видніються саманні бараки.

— Табір у нас поділений на три частини. Найбільше людей мають прізвища Богар та Лакатош, — каже 40-річний Іван Богар. Він у старій шкіряній куртці поверх синьої сорочки. — Тут жиють багачі, — показує на дво- та триповерхові будинки. — Вони жиють із того, що їздять на заработки. Зароблені гроші дають у кредит біднішим. Із 100 доларів через місяць треба накинути 200–300 гривень зверху. Якщо позичив велику суму, а вернути з чого не маєш — забирають будинок. Так не одного вже на вулицю викинули. А туйки — середняки, — махає на скромніші хати. — Найбідніші цигани живуть у бараках.

Веде у табір.

— У нас свої закони і своє життя. Працюють тільки чоловіки. Жінкам працювати заборонено. Більшість наших роблять жестянщиками. Виїжджають на заробітки в Білорусь, Росію, на схід України із весни до осені. Під зиму привозять додому гроші. У школу ні єдне циганча з табора не ходить. Не мають у шо одягтися, а ше ваші білі б'ють їх.

Вулицею проходить циганка в яскраво-червоній широкій спідниці. Несе двоє відер води.

— За циганськими законами, жінка має ховати ноги, — пояснює вона. — На рік шию по три-чотири такі спідниці, і на неї іде 16 метрів матерії. Чоловік у мене щедрий — не шкодує грошей на вбрання.

Заходимо у вулицю, де живуть найбідніші цигани. Замість дороги — широка болотяна стежка. Бігають десятеро дітей. Декотрі босі та голі. На вулиці в цей час +5°С.

— Вони в нас закальонні, — 37-річна Світлана Богар виходить із хати у зеленій брудній спідниці. На руках тримає сина — біленького хлопчика з голубими очима.

— У нас цигани не лише смагляві, а й світловолосі. Бо раньше ваші, білі, наших циганок у жінки брали.

Світлана запрошує до однокімнатного будинку. Всередині — троє ліжок, електрична плита. На підлозі стоять брудні миски, тарілки, каструлі.

— Раньше жила тут сама з дітьми. А потом прийшла сусідка Вілма. Каже, хату дощ змив, із чоловіком Федьою та вісьмома дітьми не мають де притулитися. Попросилися на квартіру, доки свою збудують. Так і живемо — двадцять двоє в одній комнаті. Вечером миски ховаємо під постіль і стелимо на підлогу тряпки. На них сплять ті, кому не хватає місця.

Під вікном у старій колисці спить немовля.

— П'ять тижнів дочці, — каже 43-річний Федір Богар. — Малу жона кормить груддю. А другі діти не раз голодні лягають спати, бо не хватає на хліб. Жиєме з дєтскіх грошей. Але й ті не виплачують. Я нігде не роблю, бо нич не вмію. Жона ходить по селах і просить продукти. Вчора сільські ґаздині дали фасолі й макарон, то будеме мати на вечерю.

Неподалік — будинок Івана Богара. Всередині двоє смаглявих дівчат миють підлогу. Одна з них його донька 13-річна Анжела. Недавно розлучилася з чоловіком.

— Се тобі, тату, треба було, щоб я замуж вийшла, — дорікає.

— Так він же тобі подарки приносив. То не удобно було одказати. Всі так у таборі роблять. Два місяці пожили й розвелися. Він на год старший був. Але не сошлися характерами. Зато тепер у таборі не будуть казати, що вона стара дєва.

Зараз ви читаєте новину «Цигани забороняють дружинам працювати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути