середа, 14 грудня 2005 16:15

Чорнобильська Марія

Для мене ця історія почалася в травні 2001 року. На безлюдній вулиці мертвого Чорнобиля зустрів дідуся з косою, козою на мотузку та вудками.

— А ви чули? У нас тут живе дитина! — уже після розмови, навздогін мені гукнув старий. — Хороша дівчинка. Її батьків цькують, наче злочинців...

Дитина в зоні відчуження? Закон про радіоактивні території допускає перебування в Чорнобилі лише "ліквідаторів". "Цивільним" це заборонено, дітям тим більше. Про це є окремий рядок у законі. Приїхати сюди можна, лише якщо вам виповнилося 18 років.

Офіційна статистика самоселів зони у квітні цього року обчислювалася 346 особами. Реально після аварії тут намагалися оселитися 1200. Переважно люди середнього та старшого віку.

На околиці покинутого людьми колишнього райцентру я розшукав Лідію Совенко, 53 роки, та Михайла Ведернікова, 52 роки. До аварії Лідія працювала на оборонному заводі в Жовтих Водах. Підприємство розвалилося. Щоб донька та син довчилися в школі та інституті, заробляла з чоловіком по радгоспах. Аби через борги не втратити квартиру, опинилася в Чорнобилі. А чоловік подався аж на Забайкалля, в Читу. Сім"я розпалася. Згодом колишній чоловік поселився у спільній квартирі та привів туди нову дружину.

Михайло — новий обранець Лідії, до аварії був будівельником на ЧАЕС (а ще раніше споруджував Нурецьку ГЕС). Потім брав участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. Його перша сім"я також розпалася через безгрошів"я та заробітчанські мандри.

Щоб не воювати за квартиру, Михайло підшукав у Чорнобилі покинуту хату. Прорубав сокирою до дверей стежку, зробив ремонт, розкорчував від хащів город. Познайомився з Лідією і привів її додому. Разом вони завели господарство — корову, порося, курей, гусей.

На 48-му році життя Лідія завагітніла. Як їй, продавцю у магазині, вдалося приховати вагітність, знає лише Бог. Старенькі сусіди згадують, що ходили з нею по гриби, пливли на човні — й нічого не помітили.

Під ранок 25 серпня 1999 року Михайло змастив йодом шовкову нитку і прийняв у дружини пологи, перев"язавши пуповину новонародженій дівчинці. А вже за день Лідія, наче нічого не сталося, вийшла на роботу.

Старенький сусіда Лідії та Михайла, також Михайло — Туменок, колишній староста Чорнобильської Свято-Іллінської церкви (нині покійний), розповідав:

— Однієї ночі вийшов я надвір і почув, що в хаті сусідів плаче дитина. Дружина розсміялася: "Це від старості у твоїй голові голоси завелися!". Але "голоси" не зникли. Зрештою Лідія показала нам дівчинку. Боже, як ми зраділи! Бо ми мріємо, що наша земля відродиться — повернуться люди, народяться діти. Першим знаком стало відкриття церкви. А народження дитини було справжнім дивом! Я порадив назвати її Марійкою — на честь Пресвятої Богородиці Діви Марії, котра її тепер оберігатиме.

"За тиждень про сенсаційну новину довідалися чорнобильські медики", — розповіла сама Лідія. Дитину обстежили і констатували, що вона здорова. Слідом за медиками в хаті Лідії та Михайла з"явилися міліція, Прип"ятська спецпрокуратура та чиновники з адміністрації зони відчуження. Батьків допитали, склали протокол. Адміністрація дала їм три дні, аби виїхати з Чорнобиля.

— Приїздили навіть начальники та міліція з Києва, — продовжив Михайло Туменок. — Якось я полов у городі. Чую, один каже іншому: "Дитину — у дитбудинок, їх обох — до в"язниці, а хату спалити, щоб нікуди було повертатися". "А щоб твоя душа, іроде, згоріла!" — не витримав я. Після того випадку щоночі пильнував, аби хату сусідів не спалили.

Народження Марії в "мертвому" Чорнобилі справило ефект бомби. Замість підшукати житло для сім"ї Ведернікових у котромусь із українських сіл, в яких є чимало покинутих хат, влада в особі прокуратури звернулася до Іванківського районного суду з вимогою позбавити Лідію та Михайла батьківських прав. Спецпрокурор просив суд (далі мовою оригіналу) "прийняти рішення про відібрання дитини — Ведернікової Марії Михайлівни, 1999 р. н., у батьків Ведернікова Михайла Олексійовича та Савенко Лідії Леонідівни і передачу її в органи опіки". Так і написали: "Савенко" замість "Совенко".

Чорнобильці у відповідь створили ініціативну групу захисту Марії. Очолила її колишня вчителька Надія Удовенко, батьки котрої, до речі, є найстарішими мешканцями Чорнобиля: Миколі Юхимовичу — 86, а Ніні Петрівні — 84. Надія стала хрещеною матір"ю дівчинки. Згодом вона, педагог за освітою, навчила її писати та читати. Судова тяганина тривала два роки. Перші тижні Лідія з немовлям переховувалася у хаті подружжя Миколи і Тетяни Шари (обом за 70 років). Потім їх прихистили в Києві. Тут, у столиці, у храмі Святої Ольги настоятель церкви протоієрей отець Всеволод Рибчинський, 67 років, здійснив обряд хрещення чорнобильської Марії, а заразом погодився бути названим кумом Лідії та Михайла.

— Того дня хрестили шестеро дітей. Уявіть, жодне дитя не плакало, — пригадує Надія.

Михайло підшукав у Чорнобилі покинуту хату, зробив ремонт і привів туди Лідію

Судову справу проти Ведернікових зрештою закрили.

НИНІ Марії пішов сьомий рік. Інколи це пустотлива, а інколи не по-дитячому серйозна дитина. Найкраща Маріїна подруга — ручне курча Ряба.

Кожній живій душі в господарстві Ведернікових дівчина дає ім"я. У корови Липки народилося теля Берізка. У чорної такси Джини — цуценята Кармеліта, Ада і Циганка. А великий рябий пес, що охороняє обійстя, відгукується на прізвисько Буба. До трьох котів — Кицюні, Ковбаси і Черниша — додалися кошенята. По дрібності Марія називає їх однаково — "вугольками". Коли вона годує курей, до її сандаликів злітаються сойки та сороки — не бояться.

Цього літа на день Святого Іллі-громовержця, на храмове свято в Чорнобилі зібралися не лише місцеві, а й люди з сусідніх Паришева, Іллінців, Залісся, Луб"янки... Зі столиці приїхали два "Ікаруси" від православного братства Святого Архістратига Божого Михаїла.  Автобуси були переповнені і спізнювалися на початок богослужіння. На контрольно-перепускному пункті "Дитятки" паломників "рахували" крізь пальці. І до зони потрапили троє хлопців. Того дня Марія була особливо весела. У рожевому вбранні, схожа на метелика, вона кружляла довкола хресного ходу, каталася на човні, гралася зі старшим, 10-літнім Сашком Крючковим, купалася в Прип"яті.

— За рік Марії йти до школи, — розповідає Лідія. — Мабуть, нам таки доведеться кудись виїхати. Але куди? Раніше "за виїзд" давали 5 тисяч гривень. Хіба на ці гроші хату купиш? Тим паче, що їх мав дати власник магазину, в якому я працюю.

Якби ми подружилися, восени та взимку ви могли б довірити свою Марію нам

Недавно Ведернікови отримали листа: "Пише вам невідома жінка Наталія. Мені 53 роки. Дозволю собі називати вас просто Лідія та Михайло, бо по батькові не знаю. Я також народила двох дітей — Аню та Женю після 40 років. Нині їм 11 і 10. Після примусового виселення мешкаємо в Сквирі. Але дуже хочемо повернутися додому — в Народичі. Моя сім"я розпалася, чоловік знайшов іншу. В Народичах є школа, лікарня, навіть музична школа, адже звідти не всіх людей вигнали. І роботу обіцяють. Я вчителька з хімії та біології. Якби ми подружилися, восени та взимку ви могли б довірити свою Марію нам. У Народичах вона ходила б до школи. А на канікули їздила б у Чорнобиль".

Від Народичів до Чорнобиля трохи більше 100 кілометрів.

Зараз ви читаєте новину «Чорнобильська Марія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути