вівторок, 30 травня 2017 07:40

Бігос зберігається кілька місяців

Автор: Анна Балакир
  Кухар мішає бігос під час Свята польської кухні 28 травня у столичному ресторані ”Краків”. Страву готують із капусти та кількох видів м’яса
Кухар мішає бігос під час Свята польської кухні 28 травня у столичному ресторані ”Краків”. Страву готують із капусти та кількох видів м’яса

— Приготували бігос, журек і флячки. Закваску для журеку почали робити тиждень тому. Самі квасили капусту. Бо в Україні підходящої не знайшли, — каже 38-річний Томаш Дзюра, шеф-кухар ресторану в готелі Кракова. Кілька днів тому приїхав в Україну, щоб приготувати страви до Свята польської кухні. Воно відбулося 28 травня в ресторані "Краків" на околиці Києва.

Томаш у кухарському фартуху стоїть за столом на подвір'ї ресторану. За його спиною у великих чанах готують традиційні польські супи: журек — на основі хлібної закваски з курячими ковбасками та вареним яйцем, фляки — суп із посіченим шлунком.

— Приїхав в Україну вперше, — розповідає Дзюра. — Вчора з'їв український борщ. Зовсім інший, ніж у Польщі. Тут кладуть квасолю, помідори, капусту. У нас — це рідкий суп на основі буряку. Зате наш журек українці готують солодким, не на заквасці. Додають до нього сметану, щоб була кислинка. Такий журек у Польщі називають "білим борщем".

У нас закваску для журека продають у пляшках. В Україні її не знайти. Можна приготувати вдома. Потрібно взяти цільнозернове борошно грубого помолу. Додати кілька зубчиків часнику, приправ, солі. Залити водою і тиждень тримати в теплому місці. На такій заквасці також робимо грибні підливи на Святвечір.

Помічник Томаша накладає великою ложкою в паперову тарілку бігос із тушкованої капусти та кількох видів м'яса. Подає Влодзімєжу Щуреку, директору Польської туристичної організації в Україні. Вона є співорганізатором свята.

— Нарешті — справжній бігос, — Щурек пробує страву. Сідає за стіл на зеленому газоні. — Поляки ображають українців борщем. Роблять його з замороженої суміші в пакетику. Її кидають усю на раз. Півгодини — і український борщ готовий. Натомість українці нас ображають бігосом, який можна купити в супермаркеті. Пропонують звичайну тушковану капусту з сосисками. Ще й не зовсім свіжими.

У Польщі бігос — це святе. Йому близько тисячі років, — продовжує Влодзімєж. — Туди кладуть квашену капусту наполовину зі свіжою. Додають яловичину, свинину, копчені ковбаски. А також сушені білі гриби, чорний перець, майоран, кмин, трохи помідорів, вино. Готують протягом дня. Потім страву охолоджують. Наступного дня знову тушкують кілька годин. І так це може тривати тиждень.

Після термічної обробки високою й низькою температурами у страві не залишається шкідливих бактерій. Бігос можна зберігати кілька місяців. Часто поляки їдять його лише на третій день.

У Євросоюзі заборонили розігрівати страви в закладах. Має бути лише свіже. Коли ми вступали до ЄС 2004 року, постали перед проблемою — вступати в Євросоюз чи відмовитися від бігосу. Бо його потрібно постійно розігрівати. Все ж його дозволили готувати за традиційною технологією, як виняток, — додає Влодзімєж.

Солодке поливають кислим соусом

На десерт під час Свята польської кухні пропонували тістечко "папська кремувка".

— Десерт подібний до торту "Наполеон". У Польщі його можна спробувати в будь-якому закладі, — говорить шеф-кухар ресторану "Краків" Сергій Морозов. — Кремувку готують із яєчних жовтків, молока та крохмалю. Останній додають, щоб десерт застиг. Зазвичай кремову заварну основу кладуть на листкове тісто. Я ж приготував пісочне. Зверху поклав абрикосове варення. У Польщі люблять солодке поливати соусом із кислинкою. Наприклад, сливовим.

— "Папська кремувка" — популярна в Польщі, — каже гостя Антоніна. — Десерт став відомий після того, як його вподобав Папа Римський Іван Павло II. Він часто купував солодке, коли був студентом Ягеллонського університету в Кракові. Кремувку подають великими порціями. Крему в ній стільки, що важко не замастити обличчя.

Зараз ви читаєте новину «Бігос зберігається кілька місяців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути