понеділок, 06 серпня 2007 15:27

Аріма Рютаро їде до Японії на триколісній вантажівці

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  У кузові маленької вантажівки Аріма Рютаро тримає намет, велосипед, кілька каструль і газову плитку
У кузові маленької вантажівки Аріма Рютаро тримає намет, велосипед, кілька каструль і газову плитку

32-річний японський кондитер Аріма Рютаро їде найменшою у світі вантажівкою із Франції до Японії. У дорозі він уже четвертий місяць, подолав 34 тис. км, попереду ще 15 тис.

Темно-зелена триколісна машина Аріми Рютаро стоїть перед готелем "Братислава" в Києві. Японець зупинився тут на тиждень. Він виходить з готелю у смугастій сорочці і джинсах. На голові — чорний картуз.

— Я мріяв поїхати туди, де не їздять японці, — розповідає чоловік. — Подорож обійдеться у 25 тисяч доларів.

В Японії Рютаро вчився в університеті біотехнології. Але хотів бути кондитером. Через Інтернет знайшов роботу в кондитерській у Франції, там працював кілька років. Тепер повертається додому.

— Літаком було б дешевше. Але стільки цікавого не побачиш, — сміється японець.

Триколісну вантажівку APE50 — "Бджілку" — компанії "Psaggo", Аріма придбав у Італії за 3800 євро. Позаду на машині номерні знаки "КОМІ 314".

— Італійці їздять на невеличких машинках. Я подумав, що така згодиться і для моєї подорожі. Але перевозити авто з Італії до Франції важко. Між цими країнами — високі Альпи, потрібно їхати через тунелі. Моя машина — повільна, нею складно керувати в тунелях.

Вантажівка розганяється до 40 км на годину, а вгору їде не більше ніж 15 км/год. Водій говорить японською, французькою й трохи англійською. Коли розуміє питання, ствердно киває головою й каже японською "Хай".

— У Німеччині мене зупинила міліція, бо повільно їхав, — загладжує назад пряме чорне волосся. — Там не можна їхати менш ніж 40 кілометрів на годину, а я їхав 12, бо був дощ. Мене забрали у відділок. Там поліцейські пригостили кавою, а тоді ми пішли до ресторану випити віскі.

На кабіні триколісного автомобіля Аріми Рютаро прикріплені троє запасних коліс та сонячна батарея, яка заряджає акумулятор. Рютаро має розбірний намет. У ньому ночує. Ще в чоловіка є велосипед. Ним він користується, коли ламається авто й треба їхати по допомогу. На 100 км витрачає 6 л бензину.

— У Швеції зламався двигун. Я зупинився біля поля для гольфу і подзвонив у майстерню. У них не було запчастин до мого авто, замовляли аж із Стокгольма. Чекати довелося тиждень. Жив біля майстерні в наметі. За двигун заплатив 400 доларів.

Цигарки роздає митникам. Сам не палить

У пластмасовому ящику Аріма Рютаро має каструлі та маленьку газову плитку. На ній японець готує їсти.

— Найбільше люблю спагеті. Раз спробував смажити м"ясо, але це довго, — розповідає мандрівник. — На кораблі на Дніпрі їв борщ. Супер! Ціни в Україні на харчі нижчі, ніж у Європі. У Києві я й горілку пробував, але найбільше смакувало тутешнє червоне вино.

Рютаро каже, що українці йому подобаються.

— Вони доброзичливі й швидко ремонтують мою вантажівку. А на заправках спочатку платиш гроші, а потім наливають бензин, — дивується Аріма. — У Франції навпаки, то я завжди боявся, щоб вистачило грошей.

Водій сідає за кермо від мотоцикла. У дверях його автомобіля стирчать мапи й атласи Європи японською мовою. Російськомовний атлас "От Балтики до Тихого океана" японцеві подарував Олексій Танасієнко. Він голова українського фонду "Мрії здійснюються". Із Рютаро Танасієнко познайомився в Інтернеті й запросив його до України.

Японець проїхав 34 країни.

— Під"їжджаю до митниці й кажу, що я турист, — Аріма витягає з сумки на поясі паспорт. У ньому — багато штампів. У сумці є пачка польських цигарок. Пояснює, що їх роздає митникам, коли чіпляються до нього. Сам не палить.

Рютаро не одружений. Удома на нього чекають батьки та молодша сестра.

— Коли я сказав, що вирушаю у подорож, вони злякалися, але потім змирилися, — розповідає чоловік.

Аріма Рютаро говорить, що йому сподобалися дівчата в Україні, Норвегії й Болгарії. Але мандрівник ні з ким не познайомився.


Зараз ви читаєте новину «Аріма Рютаро їде до Японії на триколісній вантажівці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути