Ексклюзиви
четвер, 04 жовтня 2007 17:58

Андрій Тарковський дружив із Мариною Владі

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Сестра Андрія Тарковського Марина Арсеніївна приїхала наприкінці вересня до Києва. Вона презентувала тут свою книгу ”Осколки дзеркала”
Сестра Андрія Тарковського Марина Арсеніївна приїхала наприкінці вересня до Києва. Вона презентувала тут свою книгу ”Осколки дзеркала”

73-річна Марина Тарковська приїхала до Києва на поетичний фестиваль "Каштановий дім". Вона презентувала тут власну книгу "Осколки дзеркала". У ній є спогади про поета Арсенія Тарковського та режисера Андрія Тарковського — її батька і брата.

Марина Тарковська виходить на балкон РІА "Новости". Сідає за білий пластиковий столик. Крізь гілля парку видніється будівля Національного театру імені Франка.

Чи правда, що рід Тарковських з України?

— Ходить багато легенд. Є й кавказька, — каже вона. — Про село Таркі в Дагестані. Там були князі Тарковські, по-аварськи — Шамхали. Ця версія подобалася моєму брату Андрієві. Але це містифікація. Насправді рід Тарковських походить із Польщі.

На початку XVIII століття, каже, дрібні шляхтичі Тарковські з"явилися на Волині. Потім рід опинився в Житомирській губернії. А пізніше — в Єлисаветграді, нині Кіровограді.

— Мій дід, Олександр Карлович, був одним із засновників народовольчого гуртка в Єлисаветграді, — розповідає Марина Арсеніївна. — Слава Богу, не брав участі в терактах. Але три роки провів у тюрмах і п"ять — на засланні в Сибіру. А дідова сестра, Надія Карлівна Тарковська, була дружиною Івана Тобілевича (Карпенка-Карого).

Каже, батько дуже любив українську мову, знав її з дитинства.

— У його вимові лунали українські м"які нотки. Нащадки Тобілевичів є й зараз в Україні, — додає Марина Арсеніївна. — Є у вас такий режисер… забула… ага, Жолдак. Мати його з роду Тобілевичів.

Яким був ваш батько, Арсеній Тарковський?

— Він був домашньою людиною. Не був багатим, але вмів створювати довкола витончений світ. І сам був красивий. А мама була типовою людиною 20–30 років. Уміла задовольнятися мінімальним — чашкою чаю, шматком хліба.

Ви бачилися з батьком після їхнього розлучення?

— Спочатку тато жив неподалік. Часто приходив просто так і на наші з Андрієм дні народження.

Яку роль у його житті грали жінки?

— У долі тата велику роль, думаю, зіграла мама. Вони прожили разом десять років. Після розлучення вона більше не виходила заміж.

Ще раніше, в Єлисаветграді, пригадує Тарковська, Арсеній був захоплений Марією Густавівною Фальц. Це була чарівна жінка, яка рано овдовіла.

— Старшого татового брата, Ваню, вбили григор"євці 1919-го. Ваня, надзвичайно талановитий юнак, був анархістом. Тоді Махно уклав угоду з більшовиками, і вони разом обороняли Єлисаветград від загонів отамана Григор"єва, — розповідає пані Марина. Каже, що вивчала єлисаветградський період своєї родини.

Розказує про брата Андрія:

— Андрій непогано вчився, любив читати, добре малював, грав у шкільному театральному гуртку. Ходив до музичної школи, але потім кинув. Він був стилягою: брюки-дудочки, каучукова підошва, американський такий чуб. Трохи був схожий на Елвіса Преслі.

Тато не зміг поїхати на похорон Андрія, не мав сил

Правда, що йому напророкували кількість фільмів?

— Так. Буцімто був такий спіритичний сеанс. На дачі Андрій із дружиною Ларисою Кизиловою та друзями викликали дух поета Бориса Пастернака. І той сказав, що Андрій зніме сім фільмів. Так і сталося.

Під час зйомок фільму "Сталкер" у червні раптом почався снігопад. Але не в тому справа, — пояснює Марія Арсенівна. — "Мосфільм" трьом знімальним групам видав браковану американську плівку "Кодак". Андрій на ній зняв всю натуру під Таллінном.

Унизу під балконом спрацьовує автосигналізація.

— Ситуація була трагічна, — продовжує Тарковська. — Гроші, відпущені на стрічку, витрачені, а самого фільму немає. У Держкіно пішли Андрієві назустріч — дали гроші буцімто на другу серію. І Тарковський зняв нового "Сталкера". Цей фільм тато вважав найкращим.

Ви не знімалися у брата?

— Ні. Але в "Солярисі" він знайшов актрису, схожу на мене, і в "Ностальгії"… Там дружина героя — це викапана я.

Коли ваш брат 1983-го виїхав на Захід, його підтримувала Марина Владі.

— Ще в Москві, у квартирі Левона Кочаряна на Большом Карєтном, збиралася компанія друзів. Був там і Андрій, і Володя Висоцький. А Марина була його дружиною. В еміграції брат жив у Владі вдома. Вона допомагала йому грішми. Тодішній чоловік Марини, відомий професор-онколог, лікував його.

Правда, що спочатку Андрія поховали в чужій могилі?

— Правда. На Сент-Женевьєв де Буа, — уточнює жінка. — Був Новий рік, нікого немає в місті. З великими труднощами знайшли могилу, за якою давно ніхто не доглядав. Це була могила єсаула Григор"єва. Потім, коли узнав мер містечка, — безкоштовно виділив місце, і прах перенесли.

Не хочете перепоховати брата в Росії?

— Ми привезли лист батька вдові Андрія Ларисі Павлівні. Тато не зміг поїхати на похорон сина, не мав сил. Він прохав Ларису, щоб Андрія поховали в Москві. Але це нічого не дало, — зітхає Марина. — Бо родина хотіла залишатися там, на Заході. Та й не прийнято тривожити прах, змінювати долю вже після смерті людини.

У Москві є музей Тарковських?

— Немає. Є в селі Завражжя Костромської області. Там дитинство Андрія й моє проходило. І в місті Юр"євець, де ми провели кілька воєнних літ. А музей у Москві — то глуха справа. Дім, у якому ми жили, в Першому Щипковському провулку, знесли. Я підібрала уламок цеглини. Зараз хочуть відбудувати будинок і зробити якусь меморіальну квартиру. Який меморіал? Сім"я жила дуже бідно.

Кажуть, ваш син — письменник?

— Так, Михайло Тарковський. Він носить моє прізвище, — пояснює пані Марина. — Уже років 25 у Сибіру, не може жити в Москві. Професійний мисливець, любить тайгу. Починав із поезії, тепер пише прозу. У нього дуже гарна, кінематографічна мова. На Новий рік приїздить у гості. Проводить у Москві місяць-два і прощається з нами.

Зараз ви читаєте новину «Андрій Тарковський дружив із Мариною Владі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути