Ексклюзиви
четвер, 22 листопада 2007 17:15

Анатолія Білоусова рідні впізнали за татуюванням

Автор: фото з архіву родини Білоусових
  Анатолій Білоусов одружився з Іриною 25 вересня 1999 року. Молодята навчалися разом у ПТУ №62 в Донецьку
Анатолій Білоусов одружився з Іриною 25 вересня 1999 року. Молодята навчалися разом у ПТУ №62 в Донецьку

"Толік застудив вухо й пішов до лікаря. Але больнічний не взяв. Сказав, що перед Новим роком треба гроші. Ми кредитів набрали. Якби пішов на больнічний, був би живий", — згадує 29-річна Ірина Білоусова. Її чоловік Анатолій загинув від вибуху газу 19 листопада на шахті ім. Засядька в Донецьку.

Жінка невисока, худа. На голові — чорна пов"язка.

Поминальний обід родина шахтаря влаштувала в кафе "Десяточка". На нього прийшли близькі та сусіди Анатолія. Два столи накрили для колег загиблого. Шахтарі мовчки пом"янули товариша й пішли першими.

— У неділю вранці хотіли з Толіком піти на базар купити зимову шапку, — плаче Ірина. — Зранку подзвонила по мобільнику, а він не відповідає. Я працюю продавщицею в магазині "Амстор". Близько другої години підходить до мене бригадир Ігор. Каже, на шахті аварія. З двоюрідною сестрою Анжелою поїхали туди. Сестра списки загиблих спиною затуляє, а я бачу, що Толік там іде другим.

Ірина розповідає, що чоловік був хорошим господарем.

— Толік був трудоголиком. Усі — у відпустку, а він — підробляти на стройку. Хотів побудувати балкон через усю квартиру. Ремонт затіяв, але не встиг закінчити.

Жінка запрошує до квартири на 1-му поверсі хрущовки. В обшарпаному під"ізді самі нові двері. Їх поставив Анатолій. У квартирі холодно.

— Кухня маленька. Толік хотів зробити арку в залу, аби було просторіше, — показує житло Ірина.

В одній із кімнат білими простирадлами запнуті шафа і двоспальне ліжко.

— Мама, зніми те біле, — просить 7-річний син Олексій. — Не хочу, щоб воно висіло.

— Зараз, синочку, — починає плакати жінка. Пояснює, що дзеркало в шафі та ліжко мають бути запнутими після похорону до наступного дня.

У неділю хотіли з Толіком піти на базар купити зимову шапку

Сусідка Антоніна Єфремова, 49 років, говорить, що загиблий товаришував із її сином Геннадієм.

— Гена працює на шахті Засядька у військовій рятувальній частині. У ніч на неділю 19 листопада вони поїхали на роботу разом. А тоді розійшлися по участках. Гена прийшов із роботи і плаче, — втирає сльози Антоніна. — Сів біля дверей і каже: "Мама, був у мене друг, тепер немає".

На поминки Геннадій не прийшов, бо не відпустили з роботи.

У шахті імені Засядька досі гасять пожежу. На поверхню ще не підняли тіла 12 шахтарів. Члени урядової комісії кажуть, що загинуло 100 гірників, а люди — що 107.

У морзі Анатолія Білоусова рідні впізнали за великим татуюванням на плечі. Тіло було сильно понівечене. Ховали в закритій труні. Похорон оплатила адміністрація шахти. Білоусов пропрацював на ній два місяці.

— На Засядька йому пообіцяли до чотирьох тисяч зарплати. Узяв у кредит для сина комп"ютерний стіл, — розповідає дружина Ірина. — Збирався купити Альоші комп"ютер. Для сім"ї нічого не жалів. Нову газову плиту взяв для мене за три тисячі гривень.

З рідних Анатолія на поминки прийшла старша на 9 років сестра Інна Остапчук.

— Наша матір Ольга померла три роки тому. Тоді ж умер батько Віктор, він працював таксистом. Його не стало 17 листопада, а Толік загинув 18-го, — згадує Інна.

2004-го пішла з життя їхня сестра Лариса, яка часто хворіла. У неї лишився син Сергій, якому нині 14 років. Інна оформила над ним опіку. У сім"ї часто згадують і старшого брата, Олександра, який пропав безвісти:

— Саша поїхав лікуватися в Дніпропетровськ. Лишився там, перестав дзвонити, писати. Досі про нього нічого невідомо, — схлипує Лариса.

Сестра каже, що Анатолій хотів учитися. Але батьки не могли дати дітям освіту.

— Думав побудувати власний будинок. Усе Ірочку підбивав, давай, каже, здамо квартиру на два роки, а самі переб"ємося. Зате почнемо строїтися. Навіть план будинку зробив, на два поверхи. У нього там був великий хол і дві спальні.

1977, 5 квітня — Анатолій Білоусов народився у Донецьку
1999 — одружився з продавчинею Іриною
2000 — з"явився на світ син Олексій
2004, 17 листопада — помер батько Віктор
2007, вересень — працює на шахті імені Засядька;
19 листопада — загинув від вибуху газу

Зараз ви читаєте новину «Анатолія Білоусова рідні впізнали за татуюванням». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути