середа, 07 березня 2012 06:15

8 Березня святкуватимуть ще десять років

8 Березня святкуватимуть ще десять років

— Першим "помре" 23 лютого, — вважає столичний етнограф 37-річний Володимир Гавура, який досліджує історію свят. — День захисника Вітчизни вже сьогодні святкують одиниці.

— Але український День захисника Вітчизни, 6 грудня, радянський не замінить. Це свято чогось не прижилося. Зараз мало хлопців служать. Аби в армію не попасти, йдуть у магістратуру, аспірантуру. Але це не означає, що в них не може бути свого чоловічого дня. В університеті його замінює День студента, пізніше — професійне свято  — юриста, інженера. Чоловічий день доречно було б святкувати у вересні. На третій тиждень цього місяця припадає День батька.

Святкування Дня Перемоги 9 Травня людям нав'язуватиме влада і політики. Його відзначатимуть до смерті останнього ветерана. 8 Березня святкуватимуть ще 10 років.

— Маємо День матері, але його святкують лише в Західній Україні. У центрі й на сході свято не прижилося, бо ніхто його не пропагував. Жіночий день штучно підтримуватимуть продавці квітів і шоколаду, а також політики.  Щороку все більше людей святкують День святого Валентина. Ви бачили, як цього року розмітали валентинки? Навіть старші люди почали його відмічати. Співробітниця  вітала з Днем закоханих онуку. Народознавці сміються з цього американського свята. Кажуть, що в Україну його привіз Петро Порошенко, щоб розпродати шоколад, який не купили на Новий рік. Було б правильно відзначати День кохання в Україні на Стрітення, 15 лютого. За повір'ям, цього дня птахи обирають собі пару. Так і між людей.

Українці повертаються до національних традицій — відзначають Покрову, День пам'яті жертв Голодомору.

— У своїй сім'ї я вже чотири роки на День пам'яті жертв Голодомору проводжу обряд — на 10 хвилин запалюю на вікні свічку. Синам і дружині роздаю по шматочку чорного житнього хліба, який треба з'їсти та запити водою. На Покрову дарую дітям подарунки. Кладу під подушки, як і на Миколая. Інакшим має бути святкування Дня Незалежності. Уранці, замість параду, краще сходити до церкви, помолитися за Україну і народ.

Зараз ви читаєте новину «8 Березня святкуватимуть ще десять років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути