четвер, 19 серпня 2010 01:37

100 пенсіонерок узяли участь у конкурсі капелюшків

Автор: фото: Ольга Камєнєва
  Літня жінка приміряє шапочку з гусиного пір’я на конкурсі капелюшків у столичному Маріїнському парку. Лобова частина шапочки оздоблена декоративними камінцями
Літня жінка приміряє шапочку з гусиного пір’я на конкурсі капелюшків у столичному Маріїнському парку. Лобова частина шапочки оздоблена декоративними камінцями

У столичному Маріїнському парку серед літніх жінок улаштували  конкурс на найкращий капелюшок. На дефіле прийшли понад сотню пенсіонерок.

— Капелюшок не лише захищає голову від сонця, а й оберігає людину, — каже киянка 65-річна Людмила Святогорська. — На маківці знаходиться сьома чакра. Якщо вона відкрита, енергетичні вампіри легко зможуть забирати з людини енергію. Раніше в Україні вважалося негарною ознакою виходити на вулицю з непокритою головою. Коли молодші віталися зі старшими, скидали капелюх, а коли з людиною поважною, притискали шляпу до грудей і кланялися. Влітку найпопулярнішими були солом"яні брилі з великими крисами. Їх прикрашали вовняними нитками, стрічками, кольоровими шнурочками, пір"ям глухаря чи павича. Вовняні нитки вплітали, щоби поле заколосилося і був гарний урожай. Стрічки захищали від злого ока та нападу русалок. Тепер ці традиції відійшли в минуле, а ми хочемо їх відродити.

Людмила Іванівна поправляє на голові рожевий капелюшок, прикрашений штучними квітами, намистинками й бісером. Біля неї у крислатому капелюсі із зеленого фатину сидить її донька Олена, 39 років. Онуки 3-річна Мілена та Олексій, 7 років, бігають навколо лави й голосно сміються.

— Ми представляємо три пори року: я — весна, донька — літо, онук — осінь. Мій капелюх називається "Весняна рапсодія". Робила його для Мілени, але вона не схотіла одягати. Довелося ним свою голову прикрасити, на старості літ стати Весняночкою. Найскладніше було осінній робити. Познаходили жолуді та горіхи, які збирали у Пущі-Водиці на свято Івана Купала. Покрили їх лаком, потім два дні чекали, доки висохне. Приклеїли до шляпи клеєм із вишні. На дачі в банку назбирала, у воді розмочила. Клеїть краще за "Момент".

— А я на свій капелюх витратила 3 метри фатину, — хвалиться Олена. — Хотіла ще вдома вдягти, щоб у місті в ньому покрасуватися, але мама не дозволила. Сказала, що з маршрутки можуть висадити, бо заважатиму пасажирам. Я його згорнула у три погибелі й у целофановому пакеті привезла.

Раніше в Україні вважалося негарною ознакою виходити на вулицю з непокритою головою

Жінок запрошують пройтися сценою під повільну музику. Пенсіонерка у світлій панамі крутить стегнами і животом. Учасниця у солом"яному крислатому капелюсі та білій блузці виконує єврейський танець "Хава нагіла". За кілька хвилин сходить зі сцени, бо втомилася. До неї підходить чоловік у чорній футболці, пропонує познайомитися.

— Ви танцювали неперевершено, — пригладжує довгі вуса. — На своєму віці багатьох жінок бачив, але таких, як ви, не зустрічав.

Учасниця відмахується, знову виходить на сцену. Найкращими визнають головні убори Людмили Шинкаренко та Людмили Вічук із селища Бортничі під Києвом. Вони одягли капелюхи в українському стилі. Оздобили їх айстрами, гілками папороті й пшеничним колоссям. Перед собою тримають розрізані навпіл патисони. У них, як у тарілки, поскладали яблука, сливи, помідори і квасолю.

— Це моя ідея була, а сусідка вкрала, — розказує Людмила Вічук, 63 роки. — Сьогодні вранці квіти рвала для брилика. Вона через забор побачила, що я щось вигадала, і прийшла стакан сахару попросить. А тоді каже: "Давай, щоб тобі самій не соромно було, я теж в такому капелюсі прийду". Ну що я могла їй сказати? Усе-таки сусіди. Вона ще собі придумала сережки зробить із помідорів-чері. Поприв"язувала їх до золотих сережок чорними нитками. У маршрутці якийсь хлопець чуть їх не поодкушував.

Найстильнішим назвали головний убір киянки 60-річної Меланії Тесової. Він червоного кольору з сердечком посередині.

Зараз ви читаєте новину «100 пенсіонерок узяли участь у конкурсі капелюшків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути