середа, 16 травня 2012 18:14

У Чехії в кожному селі є льодова арена, пивоварня й замок

  Люди відпочивають на березі річки Влтави у чеській столиці Празі неподалік Карлового моста, одного з найдавніших у країні. За ним видно Празький град - історичну частину міста
Люди відпочивають на березі річки Влтави у чеській столиці Празі неподалік Карлового моста, одного з найдавніших у країні. За ним видно Празький град - історичну частину міста

Вімперк - містечко в горах. Увечері на вулиці жодної живої душі. Доки йшли - нікого не зустріли дорогою, тиша, навіть собаки не гавкають. Заходимо в пивну - а там чоловік 300. Таке враження, що все місто зібралося.

Люблять "зависати" на заправках, це в них міні-кнайпи. Там можна пива, кави попити.

Часто туристи селяться в мотелях на кордоні з чеського боку, а кататися на лижах їдуть до Австрії. У Чехії на гірському курорті відпочити доступніше, ніж в Україні в Карпатах. Навіть якщо брати не Буковель.

Кафе дешеві. Якось гуляв Прагою, до потяга лишилося кілька годин і 60 крон - 25 гривень на наші гроші. Зайшов у пристойний з вигляду ресторанчик у центрі міста - з офіціантами, гарними приборами. Думав, вип'ю пива. А вистачило ще й на цілу закриту піцу.

Навіть у кожному селі в горах є льодова арена на 300-500 людей. А в райцентрі - спорткомплекс світового рівня. Чеське Будейовіце, наприклад, - населення 95 тисяч, втричі менше за Житомир, - і арена на 10 тисяч осіб. Вона приймала чемпіонат світу з хокею. В такому комплексі може тренуватися команда з якоїсь Сьомої аматорської ліги. Діти ще коли погано вміють ходити - уже катаються на ковзанах.

Хокей популярніший за футбол. Але футбол також дивляться. Якось у барі запитали, за кого вболіваю. Сказав, за "Динамо". Мене зафукали - мовляв, будейовицьке "Динамо" - то відстій. Пояснив, що фанат київського клубу. Тоді подивилися з повагою.

Багато хто вільно спілкується німецькою й англійською. Хоча німців, як зазвичай сусідів, недолюблюють. Однак, їздять німецькими машинами, п'ють їхнє пиво.

У Празі відчути себе в європейському місті не дуже виходить. Бо скрізь їздять червоно-жовті трамваї - такі самі, як у нас. І будівлі трохи далі від центру - 30-40 річної давнини бетонні коробки, теж подібні.

Празьким градом - історичною частиною міста - гуляв цілий день, не заходячи нікуди, і то, мабуть, не все побачив. Коли піднятися на Ратушу, то внизу ціле море червоних дахів, і краю не видно. Це коштує 100 крон.

  Каплиця церкви Всіх Святих на околиці міста Кутна Гора оздоблена кістками з 40 тисяч людських скелетів
Каплиця церкви Всіх Святих на околиці міста Кутна Гора оздоблена кістками з 40 тисяч людських скелетів

У містечку Кутна Гора є церква Костниця. Там із людських кісток зроблена люстра, церковне приладдя, вазони для квітів. Виглядає не страшно, все таке світле. Але потім мені кілька разів жахи снилися про ті кістки. Хоч нам і розповіли, що там ніякої трагедії не було. Просто місцеве кладовище було переповнене, і кістки спочатку складали до церкви, а тоді почали використовувати для декору.

Здається, що в кожному містечку, навіть селі є свій "замечек". Деякі, правда, нагадують сільські школи 1950-х.

З національних страв сподобалася свічкова. Це - великий шмат м'яса, що запікають у власному соку. Виглядом нагадує оплавлену свічку. Перед подачею гарячим розрізають на шматки, додають кнедлики з картопляного або кукурудзяного тіста. Поливають вершковим соусом і варенням. Узагалі, часто до м'ясних страв дають варення. Це несподівано смачно.

Із солодощів популярний марципан - солодке тісто з розмеленого з цукровою пудрою мигдалю. Продають вироби з нього і просто в коробках - можна самому щось виліпити.

До термальних джерел і в аквапарки чехи приходять як на пляж. Беруть абонемент на півдня, розстеляють свої покривала й відпочивають. Миєшся ти чи ні перед тим, як лізти в басейн - ніхто не дивиться. Узагалі, намагаються не чіплятися до чужих, не заважати нікому.

Посеред Праги у річці Влтаві ловлять форель. Але щоб отримати дозвіл на риболовлю, треба скласти іспит, платити внески. Є правила - скільки і якої риби ти можеш виловити, і тільки там, де живеш. Для інших місць треба купувати окремий дозвіл.

Зайшов у ресторанчик. Думав, вип'ю пива. А вистачило ще й на цілу закриту піцу

Козла в Чехії вважають поважною і симпатичною твариною. Чимало закладів мають назви типу "У козликів", є пиво Velkopopovick? Kozel.

Натрапили на літній кінотеатр просто неба. Він безкоштовний, крутять старі чеські фільми й класику кіно. На території продають пиво, смажать сосиски. Нам сказали, такі в Чехії є скрізь.

У вуличних кафе на столах іноді ставлять тарілочки з солоними кренделиками до пива. Але це не безкоштовна закуска. Коли вам принесуть рахунок за пиво - в нього запишуть кренделики, які з'їли. Перший раз замість взяти якусь закуску - вирішили зекономити, закушували тим печивом. Вийшло навіть дорожче. Вони коштують копійки, але ми їх багато з'їли.

Сподобалося місцеве чорне пиво Kozel. Сестра, яка там живе, сміялася з мене: "Це жіноче пиво. Його п'ють, щоб цицьки росли й молоко прибувало. Лікарі його радять вагітним".

Скрізь подають "різане" пиво. Це - ніби як коктейль із темного й світлого сортів, зазвичай однієї марки. Спочатку наливають світле, на нього - темне.

Багато приватних броварень. В одній такій пивниці нам запропонували серед інших пиво з маріхуаною. Також там були фруктові сорти, з медом, спеціями. Від заводу Staropramen через спеціальний провід пиво йде у фірмовий ресторан. Воно набагато смачніше за те, що продають у пляшках.

Усім друзям із Чехії можна привезти облатки. Це круглі, сантиметрів 20 у діаметрі, пласкі вафлі. Бувають з різними начинками. Кажуть, дуже смачні свіжовипечені, але нам такі не трапилися. Купували у супермаркеті по 50 крон - близько 13 гривень- у коробці 10 облаток.

У чеській мові є слова, що начебто подібні до українських, але значать протилежне. "Черстви потрави" - це свіжі продукти, "вонявки" - парфуми, "овощі" - фрукти.

Сім'ям держава надає квартири. Треба сплачувати тільки комунальні витрати, та це - державна власність. Той, хто в такій живе - має право першочергового викупу за низькою ціною, але тільки коли запропонують. Передбачити, коли це станеться, або якось повпливати - неможливо.

Вода дуже дорога. Коли ми дозволяємо собі включити кран на повну й мити посуд - вони на це дивляться квадратними очима. Набирають у раковину або використовують посудомийну машину. Ванни не приймають, тільки душ швиденько. Економія води - на першому місці.

Бояться циган. Недолюблюють китайців, бо роботу в них забирають.

Медицина страхова, всі лікарі - приватні. Тому борються за клієнтів. Сестра возить дітей до лікаря в сусіднє містечко, бо той краще обходиться з дітьми. Був із ними на плановому огляді, то для малих влаштовують ніби вікторину з призами. Виконав щось - може підійти до шухлядки, дістати подарунок: лінійку, магнітик, наклейку.

Зараз ви читаєте новину «У Чехії в кожному селі є льодова арена, пивоварня й замок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути