Ексклюзиви
вівторок, 02 липня 2013 14:27

Татуювання не роблю неповнолітнім. Батьки можуть подати в суд

  Віталій KOMA
36 років, майстер тату
Народився в Мелітополі Запорізької області в робітничій сім'ї. Вчився на дизайнерському факультеті Таврійського університету. На третьому курсі покинув.
11 років тому почав займатися татуюванням: "Друг купив машинку і попросив нанести на ліву руку кельтський візерунок". Відтоді почав заробляти цим на життя. У Мелітополі приймав клієнтів удома. За п'ять років переїхав до Києва, влаштувався в салон "Планета тату".
Півтора року тому відкрив власну студію "Бей тату!" Має чотири великі татуювання – на руках і на грудях. Перше – янгола на лівій руці – зробив у 20 років. Набивав сам, працював близько 20 годин.
Любить читати детективи і дивитися фільми жахів.
Вдома тримає той-тер'єра 2-річну Єву.
Має дівчину
Віталій KOMA 36 років, майстер тату Народився в Мелітополі Запорізької області в робітничій сім'ї. Вчився на дизайнерському факультеті Таврійського університету. На третьому курсі покинув. 11 років тому почав займатися татуюванням: "Друг купив машинку і попросив нанести на ліву руку кельтський візерунок". Відтоді почав заробляти цим на життя. У Мелітополі приймав клієнтів удома. За п'ять років переїхав до Києва, влаштувався в салон "Планета тату". Півтора року тому відкрив власну студію "Бей тату!" Має чотири великі татуювання – на руках і на грудях. Перше – янгола на лівій руці – зробив у 20 років. Набивав сам, працював близько 20 годин. Любить читати детективи і дивитися фільми жахів. Вдома тримає той-тер'єра 2-річну Єву. Має дівчину

Усі татуювальники – трудоголіки. Працюють із раннього ранку до пізнього вечора. Майже не виходять зі студій. Особисте життя в багатьох не складається. Був знайомий із парою, яка розлучилася після народження дитини. Дружина сиділа в декреті, а чоловік у вихідні тікав на роботу. Не знаю жодного майстра, який би мав міцну й щасливу родину.

Раніше працював у салоні, а ввечері приймав клієнтів удома. Через місяць зблід, під очима з'явилися темні кола. Дівчина попросила пригальмувати. Відтоді мій робочий день – 8 годин, і маю два вихідних.

Професійні хвороби – спини й очей. Під лампою шкіра блищить. Вдивлятися в неї – те саме, що цілий день дивитися на сонце.

Татуювальник мусить бути посидючий, терплячий і сильний, бо треба кілька годин тримати в руці 300грамову машинку. Ще – мати художній смак. Усього іншого можна навчитися.

Першу наколку робив своєму другові 11 років тому. Він купив машинку й попросив нанести на руку кельтський візерунок. Звернувся, бо знав, що я гарно малюю. Я боявся зіпсувати все одним неправильним рухом. Руки трусилися, візерунок вийшов кривий і некрасивий, але друг був задоволений. Ходив і всім демонстрував. Років через п'ять, як набив руку, подзвонив йому і запропонував перекрити тату іншим. Тепер у нього ідеальна наколка.

Доброму майстру знайти клієнтві не проблема. Викладаєш портфоліо в інтернет і чекаєш на замовлення. Якщо роботи гарні, це оцінять.

Головне – уникнути контакту між біологічним матеріалом різних клієнтів. Усі інструменти одноразові, після використання утилізуються. Багаторазові інструменти, спинки стільців і стіл перед кожним клієнтом пастифікують – обмотують харчовою плівкою, це убереже від потрапляння крові. Я працюю у вінілових рукавичках. Латексні роз'їдає вазелін, який використовую для перенесення малюнка.

Краще робити тату в одного майстра. Якщо в різних, стилі між собою не в'язатимуться. Бачив на пляжі хлопця з трьома татуюваннями. На лівій руці величезна чорно­біла смерть із косою, на правій – різнокольоровий дракон, а на спині – червона машина і роздягнута дів­чина. На це страшно було дивитися.

Тату набивають люди від 18 до 35 років. Бувають і винятки. Якось 60річний чоловік попросив зробити яскравішим своє армійське татуювання.

Для більшості перше татуювання – невеликі написи, метелики, черепи, пташки, які наносяться за один сеанс. Їх роблять у місцях, які легко прикрити. Згодом людина розуміє, що в цьому немає нічого поганого, і починає додавати інші. Один хлопець попросив набити на тильному боці лівої руки напис Fearless – безстрашний. За місяць прийшов наколоти великий череп на грудях. За наступні п'ять років зробив ще п'ять наколок. Тепер на його тілі немає вільного місця.

Найчастіше роблять на шиї, хребті, передпліччі, зап'ястках, литках і зовнішньому боці стопи. Жінки – на литках. Боляче скрізь. Та найбільше – на ногах, під пахвами, на внутрішніх боках рук, де ніжна шкіра. Ще – на ребрах, ліктях, колінах, голові. Там кістки близько до шкіри.

Не варто робити на мозолистих частинах тіла – долонях і стопах, на язиці. Там зображення з часом розпливаються чи зовсім зникають.

Татуювання – це звичайна прикраса. Клієнти самі обирають тематику, а я допомагаю розібратися з ескізом. Найчастіше зображують те, чого бракує в житті. Агресивні роблять спокій­ні й миролюбиві тату. Один скандаліст, який постійно встряє у бійки і з усіма намагається з'ясувати стосунки, наколов на праву руку букет рожевих лілій. Скромні й спокійні часто обирають агресивні малюнки. Один хлопець цілу праву руку набив персонажами із фільмів жахів. Я дізнався, що він займається благочинністю – допомагає безпритульним людям і бездомним тваринам.

Побутує думка: якщо робиш татуювання для когось чи заради когось, стосунки з цією людиною приречені. Два роки тому одному чоловіку на грудях набив портрет дружини і сина. Торік випадково зустрів його в центрі Києва: він подав на розлучення. Не раджу розміщати на грудях зображення сестри чи матері.

Один хлопець робив тату на лівому плечі. Сказав: "Якщо пересплю одночасно з двома дівчатами, зроблю на губі наколку "Доктор Секс". За місяць він прийшов. Наносити тату на губу нескладно. Але це – слизова оболонка, тому довше гоїться.

За кордоном почали практикувати татуювання очей. Під білок вводять фарбу, яка розтікається і зафарбовує його. Колір може бути будь-який: червоний, синій, зелений. Років за п'ять такі робитимуть і в нас.

Оптимальна тривалість одного сеансу – 3 години. Коли починають, у крові виробляється ендорфін – хімічна сполука, що працює як анестезія. Приблизно за 3 години вона перестає діяти, і людина відчуває сильний біль.

Один сеанс коштує 500–600 гривень. Тату на всю руку обійдеться у кількадесят тисяч.

Ескіз малюнка переношу на шкіру за допомогою вазеліну й копірки. Контур продряпую або вибиваю. Починаю з темних кольорів, закінчую світлими. Часто кажуть, що наносити білу фарбу – боляче. Це тому, що її кладуть наприкінці, коли організм стає занадто чутливий.

У палітрі майстра – 60 кольорів. Чорно-біле гоїться тиждень, кольорове – від 10 до 20 днів. Чорна і біла фарби мають високу щільність, одна ін'єкція зафарбовує половину кубічного сантиметра. Для кольорового доводиться пробивати всю площу майбутнього малюнка. Шкіра сильно травмується і довше гоїться.

Улітку людям із татуюваннями треба ховатися від сонця і змащувати їх кремами від засмаги, бо вигоряють. Верхній шар шкіри засмагає і стає темнішим, малюнок тьмяніє. Тату ідеально підходить людям зі світлою шкірою, які не люблять засмагати.

Кожні п'ять років зображення треба коригувати. Пігмент виходить і розпадається. Якщо шкіру травмувати, він вийде швидше.

Ті, хто забивають малюнками кисті рук і шию, прирікають себе на відкриття власної справи. Таких на роботу беруть рідко. Один байкер зататуював усі руки, після цього рік сидів без діла. А тоді відкрив свою фірму з виробництва металевих конструкцій. Зараз – успішний бізнесмен.

Не роблю неповнолітнім. Батьки можуть подати в суд.

Раніше малюнок видаляли по-звірячому: шкіру шліфували або випалювали кислотою. Зараз використовують лазер. Щоб видалити повністю, треба 10 процедур, одна коштує в середньому 100 доларів. Видалення малюнка завбільшки як цигаркова пачка обійдеться у тисячу доларів. Це якщо тату робив професіонал. Якщо ні, то лазер лише зробить малюнок світлим. Зверху доведеться набивати інший.

Зараз ви читаєте новину «Татуювання не роблю неповнолітнім. Батьки можуть подати в суд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути