четвер, 27 січня 2022 09:07

Табличка, яка вказувала, чи вдома господар

Латунну табличку з витисненими словами "Дома" і "Нт" знайшов реставратор 35-річний Валерій Капінус на вхідних дверях будинку XIX ст. на вул. Миколаївській у центрі Маріуполя Донецької області. Раніше знизу до неї кріпився бігунець, який переміщував два слова. Так господар повідомляв потенційним гостям, що його немає на місці, – щоб ті даремно не турбували прислуги.

Будинок належав купцю Борису Мелекову, роки його життя не відомі. Тут приймав партнерів і клієнтів.

 

– Цей заможний чоловік торгував зерном у Ростові, Таганрозі та Керчі, – розповідає голова громадської організації Doors Life Matters Ярослав Федоровський, 32 роки. – Мав у власності кілька будинків і торгових залів. Коли до влади прийшли більшовики, майно в купця відібрали. Як склалася подальша доля його та родини – невідомо. Дім розділили на декілька квартир. Слова на табличці були сховані під кількома шарами фарби. Спершу ми подумали, що це отвір для пошти. Навряд табличку замальовували навмисне. Ймовірно, вона вже не була потрібна мешканцям. Ми зв'язалися з реставраторами в Україні та за кордоном. Таких артефактів більше ніде не знаходили.

Організацію Doors Life Matters у Маріуполі заснували минулої весни. За зразок взяли об'єднання "Франківськ, який треба берегти", що декілька років діє в Івано-Франківську. Поки що відновили двоє дверей історичних будівель.

Реставрація дверей з вул. Миколаївської триває. Обійшлася в 27 тис. грн. Кошти збирали серед жителів міста і підприємств. Відновлення планують завершити до весни, після цього двері встановлять на місце. Табличку також почистять і повісять туди, де була.

Зараз ви читаєте новину «Табличка, яка вказувала, чи вдома господар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути