середа, 12 вересня 2012 18:03

Що їдять олігархи в ресторані під час ділових переговорів

  Сергій БАЙСАРЕВИЧ, 30 років.
Має освіту ветлікаря, працює шеф-кухарем столичного ресторану Serebro. 
Основний фах – допомагає вгодити клієнтам із тваринами. Жінки інколи приходять у ресторан з міні-собаками. Для псів за 200 гривень відварює м’ясо.
Ремеслу навчив батько – професійний кухар. Майстерність удосконалює в гастрономічних турах. 
Серед клієнтів – впливові політики й відомі спортсмени. Прізвища називати відмовляється.
Максимум, що готує вдома, – смажені яйця й картоплю. 
Одружений, дітей немає. До Києва переїхав із Рівненщини
Сергій БАЙСАРЕВИЧ, 30 років. Має освіту ветлікаря, працює шеф-кухарем столичного ресторану Serebro. Основний фах – допомагає вгодити клієнтам із тваринами. Жінки інколи приходять у ресторан з міні-собаками. Для псів за 200 гривень відварює м’ясо. Ремеслу навчив батько – професійний кухар. Майстерність удосконалює в гастрономічних турах. Серед клієнтів – впливові політики й відомі спортсмени. Прізвища називати відмовляється. Максимум, що готує вдома, – смажені яйця й картоплю. Одружений, дітей немає. До Києва переїхав із Рівненщини

Заможна людина для підтримки статусу хоча б раз на день має їсти в ресторані. За один день може об'їхати до 20 закладів. За столом вирішують більшість питань. На зустрічах можуть взяти суп. З іноземцями часто замовляють український борщ із грибами та язиком. Спиртне п'ють тільки ввечері.

Водіїв і охоронців годують за окремим столом. Вони мають свій ліміт – у кілька разів менший за те, що проїдає господар.

Середній чек обіду з бокалом вина – 3–4 тисячі гривень на двох. Пляшка коштує від 3 до 7 тисяч гривень. ­Шампанське – до 12 тисяч.

Жінки економніші за чоловіків. Якщо за себе платить, то замовляє мінімально – салат чи роли, щоб вкластися до тисячі. Коли розраховується чоловік, то жінка може замовити і на 4 тисячі. Багаті лічать гроші. Більше визначеної наперед суми на ресторан не викидають. Часто переглядають й уточнюють рахунки.

Доки чекають замовлення, можуть жувати хліб, вмочений в оливкову олію. Це називається "створити передсмак". Насправді просто хочуть їсти.

Популярні десерти – "­тірамісу"­ й  "­наполеон". Їх часто дівчата замовляють. Особливо ті, що за фігурою стежать. З'їла мало, а глюкозу й хороший настрій отримала.

Живих квіток на тарілці й складного оформлення страв не люб­лять. Їжа має виглядати просто, скидатись на домашню. Головне – ­свіжі, натуральні продукти й відповідне приготування. Якщо м'ясо "­медіум", то має бути напівсире, а не сухе. Буває, замовлять "медіум", а потім віддають досмажити, бо не розбираються.

Постійні клієнти створюють свою кухню. До язика ягняти замість соусу просять аджику. Замість гратену – запечена картопля із сиром, попередньо обварена у вершках – замовляють звичайне пюре. Таких клієнтів близько 5 відсотків. Важливо, щоб офіціант правильно їх зрозумів, точно передав і відніс замовлення. Забуде, що салат без огірка, переробляю заново. Повибирати овочі з готового не можна – раптом це не примха, а алергія. Залишиться сік чи запах – проблем не уникнеш.

Їжа має виглядати просто, скидатись на домашню. Головне – свіжі, натуральні продукти й відповідне приготування

Люблять тайські супи. Вони такі перчені, що ложку з'їдаєш – і плачеш. Але часом просять досипати перцю.

М'ясо їдять із кислуватим варенням на солоному крекері. Це йде як холодна закуска. У гарячому варіанті – фуа-гра з пюре із хурми.

Мода на суші й роли не минає. Вони стали українськими. Від японського зостався тільки метод скручування й ліплення їх у купу. Японці манго з фуа-грою, як у нас, в роли не замотують. Це вже не японська кухня, а наш український ф'южн. Модернізуються також традиційні страви. Який би статус не мав ресторан, в його меню залишаються борщ і картопля.

П'ять найближчих років буде популярна азійська кухня. Такою ж улюбленою свого часу була французька. Зміну моди пояснюють відкриттям туристичних, культурних і економічних азійських кордонів. До українських смаків тамтешня їжа адаптується ­легко.

Завжди в тренді океанічна риба. Чилійський сібас, дорада, чорна тріска, приготовлені на вугіллі або в солодкій глазурі. Це – азійський соус. У нього опускають обсмажену рибу – виглядає наче вкрита лаком чи полита медом. Для контрасту її декорують білим соусом із кокосового молока й лайма. У нас така риба не водиться, тому й популярна, бо хочеться чогось особливого. Порція коштує 440 гривень.

Нашим віп-клієнтам краще дорожче заплатити, але з'їсти якісніше. Вони багато подорожують і знають справжній смак вказаних у меню страв. Звідки ягня чи сібас – не питають. Якби український продукт був такий самий якісний, як імпортний, то його не везли б із-за кордону.

Качок доставляють із Китаю або Угорщини. Вони м'ясисті. Наших можна тільки вдома їсти. Хоч би що з нею робив – жир стоплюється, самі кістки й шкіра лишаються.

Телятину на стейки купуємо в Америці й Австралії. Там бичкам роблять масаж і годують за спеціальною схемою. М'ясо м'якіше й ніжніше за українське. 100 грамів коштують 180 гривень.

Ягнят привозять із Нової Зеландії. Вони жирніші й ніжніші за наші. ­М'ясо майже не чути бараном. П'ять засмажених ребер коштують 400 гривень.

Восьминоги – із Греції або Іспанії. Якось готував кілограмового лобстера за 2 тисячі гривень.

З українських продуктів беру шампіньйони, язики молочних ягнят і літні овочі. Салат із половинок трьох помідорів – червоного, жовтого й чорного – коштує 150 гривень. Влітку в них насичений колір, а зимою з парника – білуватий. А для наших клієнтів це вже, як вони кажуть, "не то пальто".

Зараз ви читаєте новину «Що їдять олігархи в ресторані під час ділових переговорів ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути