вівторок, 27 жовтня 2020 16:34

Рецепт пирога із чорнобривцями, яким частували Івана Франка

"Готовий пиріг тоді, коли тісто не липне до скалки (сірничка)", – йдеться в рецепті, що зберігає 36-річна Галина Яценко, викладачка факультету журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Переписала його з блокнота своєї прапрабаби по материній лінії.

– Ганна Лащівська з дому Кравців народилася у квітні 1866-го в селі Шоломия, тепер Шоломинь Пустомитівського району на Львівщині, – розповідає. – Батько був українцем, мати – полькою. Осиротіла у 8 років, рано пішла на роботу до пана у Львові. Куховарила. Він товаришував із власником найпрестижнішого в місті готелю "Жорж". Якось той скуштував страви прапрабаби й запросив її до себе – спочатку офіціанткою, а згодом кухаркою.

 

Ганна працювала в готелі п'ять років. Потім пішла на службу до дідича Волковицького в село Дидьова над Сяном, тепер це територія Польщі. Була економкою та наглядала

за молодшою донькою господаря, яка хворіла на туберкульоз.

– Тужила за Львовом. У Дидьові не мала з ким поговорити, займалася лише господарством. Пізно вийшла заміж за вдівця Онуфрія Лащівського, панського коваля й конюха. Мали трьох дітей – Христину, Юрія й Онуфрія. Чоловік помер від онкології. Дуже вихудав перед смертю. Прапрабаба хоч за статурою була мала і зграбна, а носила чоловіка на руках до саду. Казала, що так і 40 років його носила би, якби не помер.

1904 року до села приїхав письменник Іван Франко з дружиною і дітьми. Більше місяця жив у тутешнього пароха Івана Кузіва. Ходив на полювання з Волковицьким. Хотів купити в нього будинок із клаптем землі, але забракло грошей. Ганна приготувала для гостя смаколик – пиріг із чорнобривцями. Франкові сподобався.

Лащівська працювала на поляків до кінця 1930-х. Коли почалася Друга світова війна, Волковицькі виїхали на Захід. Через Дидьову пройшов радянсько-польський кордон. В Україні залишилася невелика частина села – нині це хутір у Турківському районі. Жителів виселили. Ганну з дітьми – в село Вали, нині Старосамбірський район. За кілька років вона повернулася в Дидьову. Її син доглядав там колгоспну пасіку.

– Прапрабаба там і померла у 93 роки, – каже Галина.

Зараз ви читаєте новину «Рецепт пирога із чорнобривцями, яким частували Івана Франка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути