пʼятниця, 05 лютого 2010 18:00

"Знеболювальне можна пити не частіше двох разів на місяць"

Автор: фото: Ольга КАМЄНЄВА
  Татяна МАЙКОВА, 50 років. Невропатолог, член Європейської федерації головного болю, керівник столичного медичного центру "Головний біль", кандидат медичних наук. Закінчила Дніпропетровський медичний університет. Двічі була заміжня. Має 24-річного сина Вік
Татяна МАЙКОВА, 50 років. Невропатолог, член Європейської федерації головного болю, керівник столичного медичного центру "Головний біль", кандидат медичних наук. Закінчила Дніпропетровський медичний університет. Двічі була заміжня. Має 24-річного сина Вік
1. Фільтруйте інформацію та навантаження на голову, щоб передчасно не постаріти. Особливо це стосується тих, кому за 40. У цьому віці щороку відмирає 2% клітин мозку, і це  незворотний процес. Тоді як шкіра оновлюється кожен 21 день, м"язи - що 20 років.
Мозок втомлюється найшвидше і старіє першим. Особливо зараз, коли людина активно працює головою - від шаленого потоку інформації та її аналізу він виходить із ладу. Мозок регулює роботу всього організму, і від його стану залежить робота інших внутрішніх органів.


2. Пам"ять - це весь мозок. Тому коли починаються проблеми із запам"ятовуванням, це означає, що порушилася його загальна робота. Препаратів для поліпшення пам"яті немає й ніколи не буде. Але люди просять - лікарі пропонують. Не перевантажуйте пам"ять! Те, що можна не тримати в голові, записуйте у нотатники, зберігайте в комп"ютері. Не вчіть 10 мов, якщо без них можна обійтися. Мозок має свої ресурси і їх слід розрахувати на все життя. З роками в ньому залишатиметься все менше місця.

3. Мігрень вивчали багато століть. Люди розуміли, що є така проблема, але не вміли її пояснити. 1988-го головною причиною мігрені назвали судинні недуги. Але це не так: ми дослідили, що в багатьох ці напади відбуваються без участі судин. Ця хвороба нічим не відрізняється від інших видів головного болю. Вона виникає від перевтоми мозку та дефіциту енергії. Причини - неправильний спосіб життя, великі навантаження, порушення роботи імунної та гормональної систем.

4. Знеболювальне можна пити не частіше як два рази на місяць, адже пігулки позбавляють організм можливості лікуватися самому. До них легко звикають. Що більше знеболювальних приймати, то частіше болітиме голова. Багато моїх пацієнтів лікують саме цю залежність. Цитрамон - потужний препарат, іще й із кофеїном. Його найчастіше купують в аптеках. Якщо напад сильний, випийте краще Німесил. І разом із лікарем шукайте причину болю.

5. Лягати спати треба о десятій вечора, щоб до півночі минув хоча б один біологічний цикл сну. Всього їх п"ять. Найдовші й найпотрібніші - у першій половині ночі. Вони тривають годину-півтори, а далі скорочуються - з них ми черпаємо все менше енергії. Якщо людина за ніч не отримала певної її кількості, добиратиме протягом дня. Мозок розподілить свою роботу нерівномірно. Звідси гірша пам"ять, погана зосередженість, постійна втома.
Людей-сов не існує. Усі - жайворонки. Так диктує природа, і їй не варто суперечити. Немає людини, яка бачила б у темряві, як сова. А те, що придумали штучне світло, нічого не означає. Прокидатися треба о шостій-сьомій ранку, але без будильника. Якщо засинати о 22.00, за вісім годин ви прокинетесь. Одразу зриватися на ноги не варто. Полежіть трохи, потягніться, налаштуйте себе на гарний день.

У раціоні мають бути нежирне м"ясо, риба, яйця, кисломолочні продукти, свіжі овочі й фрукти, нерафіновані злаки


6. Їжте тричі на день. Страви мають бути ситними, але не дуже калорійними. У раціоні повинні бути нежирне м"ясо, риба, яйця, кисломолочні продукти, свіжі овочі й фрукти, нерафіновані злаки. Треба вживати менше солі й цукру.

7. Від поганої екології голова не болить. У столиці брудне повітря? Ви не були у Дніпропетровську! Я там виросла. Раніше не помічала, як важко дихати, а коли недавно приїхала, жахнулася. Головний біль - від браку повітря. Будь-якого.

8. Відмовтеся від кави та чаю. Ці напої не додають енергії, а витрачають нашу запасну. Сильним стимулятором, який містить багато кофеїну, є зелений чай. Він більше тонізує, аніж чорний, бо молодий, а не висушений. Його вирощують у спекотних країнах. В організмі темношкірих від природи є багато гальмівних речовин, і зелений чай потрібен їм для збудження. У людей білої раси таких речовин мало, тому будь-яка стимуляція фатальна. Нам слід пити трав"яні та фруктові чаї. Якщо дуже хочеться кави, купіть без кофеїну. Аромат і смак майже не відрізниш. Але найкраще, якщо бракує сил, - відпочити.

9. Відпочивати треба активно. Грайте в теніс, волейбол, ходіть. Фізична робота чи спорт дає можливість мозкові розслабитися. Це велика розкіш для нього, бо він працює навіть уночі: як наглядач, диригент, без якого оркестр, тобто усі органи, затихне.
Однак не йдіть у професійний спорт. Це не здоров"я, а спосіб заробляти гроші для тих, хто експлуатує спортсменів. Спорт має бути любительським, фізкультурою. Раджу дитину віддати у 5 років на теніс, у 6 - на плавання. Раніше немає сенсу. Навчати іноземних мов у 2 роки теж не варто. Все одно дитина швидко все забуде. Розвиватися треба, але важливо, щоб не було перевантажень. Бо інтелектуальні можливості поліпшуватимуться, але чи не постраждають при цьому фізичні, емоційні? Дитина має рости в русі, іграх і свободі.

10. Діти до 3 років не можуть визначити, чи болить голова. Вони виявляють неспокій, не можуть зосередитися, жаліються на запаморочення. Якщо більше ніяких скарг немає, досить взяти маля на руки й заспокоїти. Біль мине, бо дитина забуде про нього. Якщо ні - зверніться до лікаря.

Зараз ви читаєте новину «"Знеболювальне можна пити не частіше двох разів на місяць"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути