пʼятниця, 15 вересня 2017 11:30

Наказала йти до бані. Сказала, за нами вийде "дєвушка"

П'ятеро людей на шляху мандрівників Олександра Брами й Андрія Бучка

2 червня театральний режисер Олександр Брама й актор Андрій Бучко вирушили в пішу подорож від крайньої західної точки України – міста Чоп – до першого блокпосту в зоні АТО на Донбасі. Дорогою записують історії людей, розпитують про ставлення до життя, розуміння добра і зла, усвідомлення істини. Планують створити музично-медійну виставу. Свій проект назвали EnterUA

Гуцулка Оля

Олександр Брама:

– З Олею познайомився дев'ять років тому. Вона ходила в школу. Тиждень жив у їхній родині в Косівському районі на Івано-Франківщині. Через дев'ять років зайшов до них на подвір'я, а нічого не змінилося. Баба сиділа на тому самому місці, плела ті ж шкарпетки. Матір перевертала сіно. Тільки батько пішов працювати в поліцію. І добудували другий поверх хати.

Олю не упізнав. Думав, сусідка. Подвір'ям бігав її син.

  Андрій БУЧКО, 29 років, актор. Народився у Львові. Батько – завгосп, мати до пенсії працювала на телефонній станції. Отримав фах реставратора в коледжі прикладного й декоративного мистецтва ім. Івана Труша й актора – у Львівському національному університеті ім. Івана Франка. Працював кур’єром у ресторані ”Японахата”, актором у Львівському національному драматичному театрі ім. Марії Заньковецької. Звільнився торік. Захоплюється фотографією. Живе у Львові. Неодружений
Андрій БУЧКО, 29 років, актор. Народився у Львові. Батько – завгосп, мати до пенсії працювала на телефонній станції. Отримав фах реставратора в коледжі прикладного й декоративного мистецтва ім. Івана Труша й актора – у Львівському національному університеті ім. Івана Франка. Працював кур’єром у ресторані ”Японахата”, актором у Львівському національному драматичному театрі ім. Марії Заньковецької. Звільнився торік. Захоплюється фотографією. Живе у Львові. Неодружений

Сім'я зраділа зустрічі зі мною. Гадали, я помер. Певно, через те, що вегетаріанець і "їм один комбікорм", як казали.

Коли в гуцульську сім'ю приходить якийсь чоловік, то в перспективі йдеться про сватання. Відчув це, коли побував у них уперше. Натякнули, Олю віддадуть пізніше – після школи. Мені ці розмови виглядали дико. Може, через це чоловік Олі уникав зустрічі зі мною.

Оля одразу почала скаржитися, що у шлюбі їй погано. Чоловік п'є і б'є. Хоча сама лупцювала дитину в сусідній кімнаті. Малий верещав. Оля вийшла до нас заплакана і знесилена. Сказала, не контролює себе, стала нервовою.

Для інтерв'ю вдягнулася у весільний костюм. Його почала збирати ще дев'ять років тому. Вбрання коштувало щонайменше 50 тисяч гривень. Все вишите вручну бісером. Купували його частинами. Задля цього продавали свиней. Після шлюбу в такому вбранні ходять на весілля друзів. Розказувала, костюм незручний, тисне. І яке в неї нещасне подружнє життя. Сиділа з погаслим поглядом. У 24 роки виглядала на всі 35. Запитав, чи любить чоловіка. "50 на 50", – відповіла. Вся родина була проти її шлюбу. Але як так сталося, не знають самі.

Оля зі своїм становищем змирилася. Кидати чоловіка не хоче. Плете з дитинства шкарпетки, продає їх по 20–30 гривень і більшого запиту від життя не має.

Металіст Павло

Олександр Брама:

– Павлу 72. Два роки живе в Бучацькій ратуші, реставрує її. Коли вперше побачив його, він довбав камінь. На голові намотав щось дивне, весь у пилюці. Звівся, трохи похитуючись, почав дивитися в очі. Було важко визначити, скільки йому років. Мав відчуття, що бачу прибульця.

Павло народився в Німеччині. Служив у внутрішніх військах, охороняв політв'язнів. Ризикував, передавав їм листи. Під час війни у В'єтнамі охороняв полонених. Після армії грав важкий метал – із групою переспівували Uriah Heep. Його дружину вбили, син втопився.

Реставрує будівлі. Відновив у Львові фасад оперного театру й церкву Святого Юра. Якось його зачинили на ніч у церкві. Каже, тоді побачив привида – напівпрозору субстанцію.

Провидиця Марія

Андрій Бучко:

– У Кременці на Тернопільщині шукав банкомат. Побачив оголошення "Ясновидящая Мария снимает порчу, вернет любимого, поможет в бизнесе". Подзвонили. Одразу попередила, вона не пройда, а монашка. Виявилася з Дубна Рівненської області. Ми сказали, є питання по бізнесу, домовилися про зустріч за три дні.

На базарі в Дубно нас мала зустріти монашка. Та ніхто не вийшов. Зідзвонилися з ясновидицею. Наказала йти до бані. Я не хотів, але Саша наполіг. Марія подзвонила вдруге. Сказала, за нами вийде "дєвушка". Тут з'явилася "дєвушка" років 15 у короткій і вузькій, що от-от репне, спідниці. Завела на подвір'я, зачинила ворота на ключ. Саша пішов у будинок, а я залишився з речами.

  Олександр БРАМА, 28 років, театральний режисер. Народився на Чернігівщині. Про населений пункт і родину не говорить. Закінчив Львівський національний університет ім. Івана Франка за фахом театрознавець. ”Навчання не сприймав серйозно, на пари не ходив. Просто потрібен був статус студента. Диплом досі лежить на кафедрі”. З актором Андрієм Бучком організовує мистецькі проекти. Останні – ”Весна на Плутоні” й ”Осінь на Плутоні”. Проводили арт-терапію з пацієнтами Львівського геріатричного центру – людьми похилого віку та з обмеженими можливостями. У результаті створили виставу, показали її на сцені Львівського драматичного театру  ім. Лесі Українки. Практикує йогу, медитує, не вживає м’яса. Настільна книга – ”Бгагавад-ґіта”. Живе у Львові. Неодружений
Олександр БРАМА, 28 років, театральний режисер. Народився на Чернігівщині. Про населений пункт і родину не говорить. Закінчив Львівський національний університет ім. Івана Франка за фахом театрознавець. ”Навчання не сприймав серйозно, на пари не ходив. Просто потрібен був статус студента. Диплом досі лежить на кафедрі”. З актором Андрієм Бучком організовує мистецькі проекти. Останні – ”Весна на Плутоні” й ”Осінь на Плутоні”. Проводили арт-терапію з пацієнтами Львівського геріатричного центру – людьми похилого віку та з обмеженими можливостями. У результаті створили виставу, показали її на сцені Львівського драматичного театру ім. Лесі Українки. Практикує йогу, медитує, не вживає м’яса. Настільна книга – ”Бгагавад-ґіта”. Живе у Львові. Неодружений

Олександр Брама:

– Марія – схожа на сову. Навколо неї стояли образки, свічки, книжки. Вразили її нігті – величезні, аж загиналися, з позолоченими цятками.

Одразу стала розпитувати про родину: "На тобі вузол, прокляття. Я вичитаю, поставлю єрусалимські свічі. Але за них треба доплатити". Відповів, не вірю у прокляття і мене не мучать депресії, життєрадісний. Від свічок відмовився.

Марія почала пророкувати банальні речі. Зрозумів, сам можу бути таким ясновидцем. Потім відчув, ніби хтось мені залазить у голову, починає паморочитися, щелепа відвисає. Взяв себе в руки. Заплатив за прийом 50 гривень. На кінець Марія сказала: "Саша, а у тебе точно ще будуть гроші? Бабі все віддаси, а що кушать будеш?"

Отець Давид

Олександр Брама:

– Давид пішов у монастир у розпалі стосунків із дівчиною. Поспілкувався з монахом-францисканцем і схотів жити так само. Той був привітний, вмів до кожного знайти підхід.

Дівчина сподівалася, Давид повернеться. Чекала п'ять років. А тоді він склав вічні обіти й отримав посвяту. Наречена прийняла його вибір, створила сім'ю з іншим. Час від часу бачаться.

У Давида триває внутрішня боротьба. Трапляються екзистенційні кризи, є відчуття самотності, мучать сумніви. Тоді усамітнюється, проводить час у молитвах. Каже, Господь допомагає.

Мотоцикліст Павлюк

Андрій Бучко:

– На Закарпатті планували знімати вирубку лісу. Я йшов по правому боці дороги біля Усть-Чорної, слухав музику в навушниках. Дощило. Повз проїжджала одна машина

на 10 хвилин. Раптом у мене врізався мотоцикліст Павлюк. За 10 метрів упав сам. Підбіг до мене, кричав: "Не знімайте мене на відео, я вас умаляю. Боже милий, чоловіка збив."

У мене боліли спина й нога. Лежав посеред дороги й думав, що мені зламали хребет. Павлюк викликав "швидку", ловив машини. Від нього несло спиртним.

Коли забрала "швидка", думав лише про розбитий айфон. Як без нього?

У лікарні до мене забіг незнайомий мужик із великими вухами: "Счас з вами порєшаєм". Почав залякувати. Це був товариш Павлюка. Потім полагіднішав: "Ладно, даю триста баксів за телефон – і розійшлися". Ще 100 гривень на рентген дав.

Я написав заяву, не маю претензій до Павлюка. У нього троє дітей, дружина працює на вирубці лісу. При зустрічі він мене ледь не обіймав: "Я такий радий, що ти ходиш, що нога ціла".

Два тижні просиділи на місці, доки відновилася нога.

Зараз ви читаєте новину «Наказала йти до бані. Сказала, за нами вийде "дєвушка"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути