четвер, 17 червня 2021 09:49

Людина перші п'ять хвилин розказує, яка вона класна

Скрайберу платять за те, що ідея стає зрозумілою

Створюю візуальні конспекти виступів, лекцій, тренінгів. Спікер розказує, а я малюю плакати, де зафіксовано зміст. Люди потім можуть згадати цінні речі, про які говорилося.

Скрайбінгом займаюся п'ятий рік. 2014-го була в Німеччині. Вразило, як колеги гарно візуалізували на папері лекції. Це наче магія – одночасно говорити й малювати. На той час в Україні майже ніхто цього не робив.

Утримати увагу в онлайні важко

На п'ятиденному семінарі запропонувала колегам: "Повішу великий аркуш паперу й робитиму візуальний конспект. Буде подарунок для учасників, величезна шпаргалка". Виявилося, що це корисно. На одному малюнку можна побачити все найважливіше.

Скрайбінг в англійській мові має два значення. Перше – вишкрябувати на камені чи іншому матеріалі. Друге значення – літописати. Обидва мені підходять. Печерні люди були першими скрайберами. Роблю, по суті, літопис освітніх заходів. Фіксую інформацію й атмосферу. Малюю спікерів, прикольні фрази учасників можу занотувати.

  Юлія КНЮПА, 31 рік, скрайберка, тренерка з візуального мислення. Народилася 21 квітня 1990-го в Черкасах. Покійна мати Наталія була економісткою. Батька не знає. Закінчила Черкаський націо­нальний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю ”Видавнича справа та редагування”. Пройшла програму підготовки тренерів у колегії Теодора Хойса в Берліні. Рік вивчала освітню програму коучинг-школи ”Живое дело” Алли Задніпровської в Києві. Відкрила ательє візуальних конспектів. Постійні клієнти: програма ООН в Україні, Фонд родини Богдана Гаврилишина, компанія ”Пепсіко”, Український жіночий конгрес. Колекціонує сережки з міст, де побувала. Займається вокалом і танцями – зуком, бачатою. Любить каву, середземноморську кухню, піцу з лососем. Шанує поезію Маріани Кіяновської. Серед улюблених фільмів – ”Щоденник Бріджит Джонс” і ”Службовий роман”. Має 19-річного кота Барсика. Їздить на фісташковому велосипеді в ретро-стилі. Незаміжня
Юлія КНЮПА, 31 рік, скрайберка, тренерка з візуального мислення. Народилася 21 квітня 1990-го в Черкасах. Покійна мати Наталія була економісткою. Батька не знає. Закінчила Черкаський націо­нальний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю ”Видавнича справа та редагування”. Пройшла програму підготовки тренерів у колегії Теодора Хойса в Берліні. Рік вивчала освітню програму коучинг-школи ”Живое дело” Алли Задніпровської в Києві. Відкрила ательє візуальних конспектів. Постійні клієнти: програма ООН в Україні, Фонд родини Богдана Гаврилишина, компанія ”Пепсіко”, Український жіночий конгрес. Колекціонує сережки з міст, де побувала. Займається вокалом і танцями – зуком, бачатою. Любить каву, середземноморську кухню, піцу з лососем. Шанує поезію Маріани Кіяновської. Серед улюблених фільмів – ”Щоденник Бріджит Джонс” і ”Службовий роман”. Має 19-річного кота Барсика. Їздить на фісташковому велосипеді в ретро-стилі. Незаміжня

Торік живих заходів майже не було через карантин. Перейшла в онлайн. Скрайблю на айпаді. Малюнки транслюються на екрани учасникам, після заходу кожному відправляється копія. Можна додати фото, вставляти лінки, QR-коди на лекції. Пропозицій стало більше. Утримати увагу в онлайні важко – люди швидко втомлюються і вимикають камери. А візуальний конспект – цікавий елемент. Учасники спостерігають, як це робиться.

Треба бути готовим пережити пів року невдач. Я не маю художньої освіти, не відвідувала навіть курсів малювання. У мене не вірила близька людина. Казав: "Добре, якщо хоч 50 гривень за твоє малювання дадуть".

Мені платять не за картинку, а за те, що ідея стає зрозумілою. До цієї професії не йдуть прямим шляхом. Маю досвід роботи журналістом, освіту коуча. Вмію чути, що люди кажуть між рядків. Сім років міжнародного досвіду в неформальній освіті, багато тренінгів і додаткового навчання. Треба розбиратися в безлічі тем. У процесі можна проходити курси, підчитувати. Але тільки на практиці, через помилки й виклики вчишся швидко, якісно і по ділу.

Треба одночасно слухати, придумувати і трансформувати слова в малюнки. Це сильне навантаження на мозок

В Європі скрайбінг популярний років 10–15, особливо – в Німеччині.

Цей фах можна опанувати за пів року. Потрібні базові навички малювання. Коли починала, спеціальних курсів не було. Шукала в інтернеті англомовні відео та публікації. Зараз можна знайти інформацію російською, трішки українською.

Таких спеціалістів в Україні одиниці. Знаю майже всіх. У кожного своя спеціалізація. До мене звертаються середні бізнеси, некомерційні, громадські організації, соціальні проєкти.

Вагомий мотиватор іти в цю діяльність – гроші. Фахівців із таким унікальним набором навичок в Україні мало. Тому це коштує як ексклюзивна послуга. Складна робота. Синхронний перекладач одночасно слухає, перекладає і говорить. Скрайбер слухає, придумує, трансформує слова в малюнки. Це сильне навантаження на мозок.

Вартість роботи формується відповідно до завдання. Мінімум – 1350 гривень за годину. Такий тариф на онлайн-події, прості заходи. Англомовні коштують дорожче. Якщо високий темп – за годину кілька спікерів, це теж впливає на оплату. Якщо потім хочуть зробити переклад – ціна ще вища. За день можна заробити кілька тисяч гривень.

Мене знаходять переважно через сарафанне радіо або соцмережі. На початку кар'єри розсилала комерційні пропозиції по конференціях. Розповідала людям, що таке існує. Зараз це не потрібно.

Скрайбила тему "Профілактика діареї у телят". Наступного дня був захід про профілактику інфарктів.

Це стресова робота. Якось під час конференції вимкнули світло. Почали показувати презентацію на екрані. Я не могла малювати, бо темно. Буває, що спікер змінив тему або заявлена розкрита частково. Наприклад, мав розповісти про сім секретів успіху. Озвучив два. А в мене вже розплановано простір під більшу кількість секретів.

Може бути неідеально, але воно чіпляє

Складні теми – медицина, макроекономіка, бізнес-процеси. Потрібно в них реально розбиратися. А якщо виступи ще й англійською, то її добре знати. Багато скорочень використовують, абревіатури. Зараз роблю скрайбінг на айпаді, тому можна внести правки. Якщо ж на папері щось пропустила – не вставиш.

Головна умова для якісної візуалізації – цікавий контент. Зрозуміла, що багато спікерів умовно готуються до виступу. Вводиш тему в ґуґлі. Розумієш, що людина зробила доповідь за першою знайденою статтею.

Було кілька страшенно нудних проєктів. Наприклад, ілюстрування річного звіту організації. Люди не змогли під це підв'язати хоча б якусь історію успіху і не були готові до співтворчості. Скинули 30 сторінок цифр.

Не люблю, коли замовлення проходить сім кіл узгоджень. Після мільйона правок залишається неживе, вилизане. Скрайбінг прекрасний тим, що це рукотворна річ, яка працює з емоціями. Там може бути все неідеально, але воно чіпляє.

Малюю німецькими маркерами. Один коштує 150 гривень. Якось вийшла на тренінгу з кімнати, а учасники розібрали мої маркери. Думали, що то для них. Звернулася до організаторів. Вони зробили оголошення, і люди все повернули.

В епоху однохвилинних відео працює кліпове мислення

Із політичними партіями не співпрацюю. Моя місія: допомагати змінювати світ. Не хочу поширювати ідей, у яких сумніваюся. Орієнтуюся на освітні проєкти, просвітницькі. Підтримую соціальні, екологічні та бізнесові ідеї.

Бачу по спікеру, чи він готувався, чи добре орієнтується в темі, який темп, манера подачі. Подумки, буває, підсміююся, коли людина перші 5 хвилин розказує, яка вона класна.

Тренди у візуалці збігаються із загальними в дизайні. Це мінімалізм. Але є запити на щось декоративне. Додаю мультяшні ілюстрації, стиль коміксів. Зараз роблять відсилки до 1980–1990-х. Портрет спікерів, доданий до конспекту, – одразу персоналізує. Малюнки роблю філософські. Наприклад, потрібно було зобразити слово "стійкість". Намалювала дівчину, з ніг якої росте коріння.

В епоху тік-току, однохвилинних відео працює кліпове мислення. Важко зосереджуватися на довгих текстах, книгах без картинок. Навіть фільм іноді не можеш додивитися, щоб не відволіктися. Це проблема. Вона пов'язана з ментальним здоров'ям, тривожністю, неможливістю концентруватися. Треба більше впроваджувати в практику усвідомленість, медитації. Багатозадачність, перемикання уваги – це звички, які більше вбивають мозок і інтелект, ніж допомагають.

Будь-яка історія оживає, коли в ній є людина або тварина. Доки не з'являється персонаж на малюнку – це набір іконок.

Не малюю всіх людей однаковими. Є чоловіки, жінки, діти, літні люди, з інвалідністю, різним кольором шкіри.

Були такі заходи, де боялася помилитися від адреналіну. Тому спочатку малювала на наклейці, витинала ножицями і непомітно клеїла на аркуш.

На живих лекціях рука постійно вгорі, затікає. Ходила на масаж. Після будь-якого заходу важливо зробити інформаційний детокс: спорт, із подругою погуляти, подзвонити комусь, з котом пообніматися. Головне, не сидіти в соцмережах. Треба дати мозку перемикнутися.

Отримала пару тисяч євро. Полетіла на тиждень у Париж

Працюю переважно в Україні. Найвіддаленіша точка, куди їздила по роботі, – Казахстан. Мені оплатили літак і готель. У них немає своїх скрайберів. У Берліні пару разів працювала на англомовному заході. Їздила в Литву й Молдову.

На ринку російськомовного скрайбінгу більша конкуренція. Там усе розписне – хохлома просто. В Європі й Америці – мінімалістичний, менш ілюстративний, діловий.

Працювала на кількох заходах для компанії, що виготовляє унітази. Думала, що буду їх і малювати, але обговорювали інше. На цьому проєкті заробила найбільше. Замовники з Німеччини платили за європейськими розцінками – у п'ять разів більше, ніж в Україні. Було чотири повних дні роботи. Отримала пару тисяч євро. Полетіла на тиждень у Париж.

Перші гроші заробила на "Красава-фесті" в Черкасах. Прийшла й кажу: "Я скрайбер, у мене є картинки". Довго пояснювала організаторам, чому за це потрібно платити. Спікерами були Світлана Вольнова і Наталія Холоденко. Захід був розрахований на жінок, які нічого не чули про досягнення фемінізму. Зараз не пішла би туди працювати.

Був один захід, де виступав Стів Возняк, який створив Apple зі Стівом Джобсом. Квиток у перший ряд коштував 27 тисяч гривень. Погодилася працювати там безкоштовно, щоб послухати цих людей. І показати потенційним клієнтам свою роботу. Зараз мене вже не заманити жодними спікерами. Хіба що Опра Вінфрі приїде в Україну або Нік Вуйчич.

Якось замовники до ранку не зізнавалися, що працюватиму під час виступу прем'єр-міністра. Сказали – це звичайний захід. Не зрозуміли, що таке скрайбінг. За 5 хвилин до початку виявилося, що вони хотіли шарж на Гройсмана: "Ну, ви ж намалюєте, щоб він був схожий на себе, але смішний? Кажу: "Я не роблю шаржів". Врешті зібралася, щось там зімпровізувала. Вийшло щось середнє між скрайбінгом і шаржем.

Зараз ви читаєте новину «Людина перші п'ять хвилин розказує, яка вона класна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути