четвер, 28 травня 2020 16:19

Хустка, яка однаково виглядає з обох боків

Рідкісну стару хустку зберігає Ніна Поліщук, 63 роки. Родом із села Залізниця Любешівського району на Волині. Дісталася їй від матері 83-річної Любові Дем'янівни.

– Мати вишила її, як дівувала, – розповідає Ніна Яківна. – Дід робив людям хати, то платили трохи грошей. На базарі купив перкальового полотна – дочці на сорочку й фартуха. Ще й на хустку зосталося.

Крім мами, в сім'ї мали ще 10 дітей. Під час війни, коли тут на людей німці нападали, тікали на хутір за 2 кілометри. Мама помнить, як бігла і куля свиснула под вухом. Впала, але її не зачепило.

Батьки Ніни Поліщук одружилися 1956 року. Побудували хату. Мали трьох синів і трьох доньок.

 

– Працювали важко, – продовжує. – Мати ходила обробляти хміль у колгосп. А батько в лєснічєствє дрова заготовляв. Помер три роки тому. Мама з молодшим братом живуть у Залізниці. А я в Лобні тої ж сільради, бо тут замуж вийшла.

Хустка вишита гладдю нитками муліне. Однаково виглядає з лицевого та зворотного боків.

– У батькових сестер і в матері теж були такі. Вдівали, як їхали на сусідське весілля. До них пришивали чуби картонні з різнокольоровими лєнтами.

Зараз таких збереглося з десяток на кілька сіл.

– Були врєміна, що всьо впихали в труну, і хустки теж, – каже Ніна Яківна. – Або на будень брали, як не мали інакшої одежі. Потім вже додумалися, що то берегти треба.

Я голова співочого ансамблю "Подруженьки". Як співаємо народних пісень, вдіваємо стрій і хустки пов'язуєм. Їздили до Києва на фестиваль. Там дивувалися, що таких ніде немає. Навіть у сусідньому Ратнівському районі схожих хусток не бачили.

Зараз ви читаєте новину «Хустка, яка однаково виглядає з обох боків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути