середа, 26 вересня 2018 13:42

Хата, яку переробили на комору

Одну з найстаріших хат в Україні можна побачити в Музеї народної архітектури та побуту в Пирогові на околиці Києва. Збудована 1587 року. Площа – майже 10 м, висота стелі – 4 м. Її привезли у 1980-х із хутора Верестя поблизу села Самари Ратнівського району на Волині. На той час там уже ніхто не жив, хату використовували як господарську будівлю.

– Подібні хати-землянки облаштовували за часів Київської Русі, – розповідає краєзнавець Іван Шворак, 32 роки. – Пізніше почали будувати на землі. Деякі мали великі двори з воротами, такі собі міні-фортеці. Стіни зводили переважно з сосни. Іноді брали осокори чи липу. Колоду розколювали навпіл і протесували. Невеликі вікна закривали воловими міхурами і дерев'яними заслонами. Крили житньою соломою, очеретом, плахами, ґонтом і навіть дерном.

 

Уздовж стіни – кілька жердок-гряд для сушіння дров, зілля та одягу. Хатнє начиння зберігали в нижній зоні: під лавами і на лавах, у підпіччі й на підлозі. Інших меблів не було. Саме у цій хаті жили заможні господарі. Бо збудували її з комином. За це треба було платити податок. Бідніші селяни не мали комина – і весь дим з печі йшов до хати. Ще на початку ХХ ст. поліщуки мешкали в таких хатах.

Навколо Самарів розкидані озера Броно і Луки. 100 років тому жителі села займалися рибальством, розводили корів і биків на продаж. Пасовища були в лісі. Там зводили тимчасові хати-колиби. Вони не збереглися до наших днів. А давні хати давно переробили і використовують як хліви чи комори.

Зараз ви читаєте новину «Хата, яку переробили на комору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути